Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση στην Κομοτηνή σήμερα στις 7.30 μμ. Πρόκειται για το βιβλίο «Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», του Μεχμέτ Μιχρί Μπελί. Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στην Αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στις 19.30.
Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας- Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών
Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης σημείωσε ότι ,το βιβλίο που θα παρουσιαστεί ,ο συγγραφέας Μιχρί Μπελί το έγραψε σε νεαρή ηλικία την εποχή που ήταν φοιτητής ακόμα στην Αμερική και καταγράφει της οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η καταγράφει αυτή από μόνη της δείχνει την διορατική προσωπικότητα ενός νέου ανθρώπου, που αργότερα θα καταγράφει στην ιστορία ως μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα της μαχόμενης αριστεράς λόγω της στράτευσής του στα ιδανικά της ελευθερίας και του αγώνα κατά της καταπίεσης και της ένταξής του στον Δημοκρατικό Στρατό στην Ελλάδα και στα βουνά της Θράκης ως ο Θρυλικός Κεμάλ Καπεταν όπως είναι γνωστός στην περιοχή της Θράκης.
Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης: Οι αντιδράσεις για το Μακεδονικό ήταν αναμενόμενες η συμφωνία είναι θετική, ιδιαίτερα αναλυτική και προάγει τη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία
Για το Μακεδονικό και της αναταράξεις που προκαλεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης σημειώνει ότι «οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες η συμφωνία αυτή είναι θετική και ιδιαίτερα αναλυτική, εκτιμώ αυτό έγινε για να υπάρξει διασφάλιση και να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση, αλλά ούτε και στο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας, άρα ο σύγχρονος εθνικός μακεδονισμός είναι πλέον απόλυτα διακριτός με σλαβικό πρόσημο. Η συμφωνία επίσης αναφέρεται στις υλικές σχέσεις των δύο κρατών κτλ, επεκτείνεται δηλαδή στο ευρύτερο πλαίσιο, πέραν του ονόματος, σε όλες τις διακρατικές σχέσεις που είχαν παγώσει, ή καλύτερα δεν είχαν ποτέ εκκινήσει από το 1991. Δημιουργείται, δηλαδή, μια δυναμική που θα ενδεχομένως οδηγήσει τα πράγματα προς το καλύτερο. Και στις δύο χώρες έχουμε θετικές κυβερνήσεις για να λυθεί το ζήτημα. Η συμφωνία προάγει τη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία, έχει πολλά σχετικά άρθρα, και θα μπορούσε η ίδια λογική να επεκταθεί και για τη συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη. Υπάρχουν, όμως, και πολλές αντιστάσεις, που διαμορφώθηκαν εδώ και πολλά χρόνια και θα συνεχίσουν να εκφράζονται. Η τελική έκβαση, τώρα, αυτής της συμφωνίας μέχρι να τεθεί σε ισχύ, θα δοκιμαστεί με πολλούς τρόπους».
Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης επισημάνει ότι στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι έχουν γαλουχηθεί με την ιδέα ότι δεν πρέπει να ανεχθούμε τον όρο Μακεδονία ούτε σε σύνθετη μορφή. Ότι η «Μακεδονία είναι μόνο ελληνική» και τα σχετικά. Αυτό είναι, δυστυχώς, το δεδομένο, πάνω στο οποίο πρέπει να κάνουμε μια αντίστροφη πορεία για να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι ότι η συμφωνία και ο όρος «μακεδονικός» με αναφορά σε ένα έθνος και γλώσσα που είναι διακριτά από κάθε τι ελληνικό δεν απειλεί την ταυτότητά τους, την ελληνική εδαφική κυριαρχία κτλ. Όλη αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ξεφουσκώσει και να επανέλθει με πιο ήρεμους τόνους, πράγμα δύσκολο βέβαια, καθώς η ακραία ρητορική του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας εύκολα φουσκώνουν, αλλά δύσκολα ξεφουσκώνουν. Τώρα θα έπρεπε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να πέσουν οι τόνοι, τα κόμματα, οι δημοσιογράφοι, η εκκλησία. Το ζήτημα είναι ότι εδώ και δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί πελατειακές και οικονομικές σχέσεις, με δημοσιογράφους, πολιτικούς κτλ γύρω από τη ρητορική κατά του ονόματος .
Στην ερώτηση για της αντίρρησης που εστιάζουν κυρίως στη γλώσσα και στη μακεδονική ταυτότητα ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης σημειώνει «Η μακεδονική γλώσσα έχει περιγραφεί από τις ελληνικές αρχές από την αρχή αυτής της ιστορίας, το 1912-13, μέχρι σήμερα ως μακεδονική, σλαβο-μακεδονική, μακεδονοσλαβική ή σκέτο σλαβική, σε διάφορες εποχές, ως μια διαφοροποιημένη γλώσσα από τη βουλγαρική. Γιατί στις αρχές του 20ού αιώνα ο διεκδικητικός βουλγαρισμός ήταν ενεργός σε ολόκληρη τη Μακεδονία, και στο ελληνικό της κομμάτι. Άρα, αυτός ο όρος, επειδή έχει έτσι κι αλλιώς εμπεδωθεί από τους σλαβόφωνους της ευρύτερης Μακεδονίας ως περιγραφικός της γλώσσας και κατά τη διάρκεια ανεξαρτητοποίησης, ως περιγραφικός του έθνους αυτού, είναι αδύνατον να τροποποιηθεί. Εξάλλου η έννοια έχει σημασία, όχι ο όρος.
Πολλοί τώρα στην Ελλάδα, κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδοτισμό επειδή αποδέχθηκε αυτούς τους όρους. Η απάντηση είναι ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, δεν μπορούσε να περιγραφεί η γλώσσα της γείτονας χώρας με διαφορετικό τρόπο. Άρα όσοι αντιδρούν σήμερα, παραμένουν σε ένα προσχηματικό επιχείρημα, κενό περιεχομένου γιατί δεν θέλουν να προχωρήσουν τα πράγματα και να υπάρξει λύση».
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Μας το έκρυψαν πολύ καλά - Τι είναι αυτό που περπατάει στο φεγγάρι; [video]
- Toν αποκαλούσαν τρελό: Μετά από 22 χρόνια όμως όλοι τον επαινούσαν και τον ευχαριστούσαν [photos]
- Μέσι: «Διώξτε τον Χόρχε Σαμπάολι»
- Γιγαντιαίο ανακόντα διασχίζει τον δρόμο και διακόπτει την κυκλοφορία (vid)
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: «Βουτιά θανάτου» για 25χρονο
- Βρέφος 3 μηνών ξεψύχησε στην Εθνική Οδό
- Συγκλονίζει η Ζένια Μπονάτσου – Μιλά πρώτη φορά για τη στιγμή του θάνατου του πατέρα της, Βλάσση
- Πώς να κάνετε τον ανεμιστήρα να αποδίδει σαν... κλιματιστικό!
- Τοσουνίδης: Ο Πάνος Καμμένος δικαιώνεται
- Εγκαίνια στο σταθμό του ΚΤΕΛ παρουσία Σπίρτζη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Εγκαίνια στο σταθμό του ΚΤΕΛ παρουσία Σπίρτζη
- «Προς την καταστροφή η Βρετανία» -Προειδοποιήσεις από ΔΝΤ, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Airbus
- Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
- Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της σύνδεσης νέου λιμένα Αιγίου με Ολυμπία Οδό
- Kινητοποιήσεις αγροτών
- Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ξυριτάκης
- Πιθανή η άμεση αποχώρηση του Σαμπάολι από την Αργεντινή
- Η καρδιά της Κρήτης χτυπά και φέτος στα Μάταλα
- Τα ελληνικά ομόλογα κάνουν ράλι μετά το Eurogroup-Πιθανή νέα έξοδος στις αγορές
- Δεν θα υπάρξει ενεργειακό πρόβλημα στην Κρήτη
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
- Με δίωξη για ανθρωποκτονία άνοιξε η υπόθεση Τσαλικίδη (video)
- Πιθανή η άμεση αποχώρηση του Σαμπάολι από την Αργεντινή
- Δ.Μακεδονία-Θ. Καρυπίδης: «Θα προχωρήσει το Αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης»
- Κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων στη δυτική είσοδο της πόλης
- K.Μπαργιώτας: Πότε θα πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα οι Νέοι Αγρότες;
- Κοζάνη: Εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών
- Ληστεία στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Αιγίου
- Δεν θα υπάρξει ενεργειακό πρόβλημα στην Κρήτη
- ΝΔ: Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί-Πολιτική αλλαγή τώρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εφορία: Πώς θα μπλοκάρουμε τις κατασχέσεις
- «Είπα στην κοπέλα μου ότι την απάτησα». Δεν φαντάζεσαι τι έγινε μετά...
- Πάπας Φραγκίσκος: Η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη στην υποδοχή μεταναστών
- Νέα μέθοδος θεραπείας μεσογειακής αναιμίας αναπτύσσει το ΙΝΓΚ
- Υπόμνημα επέδωσαν οι Κοινοτάρχες Ακάμα στον Υπουργό Εσωτερικών
- Μέσα και ο Αλ Ταμάρι!
- Ο Βαρουφάκης τρολάρει την κυβέρνηση: Συγχαρητήρια, επέκτειναν την χρεοκοπία μας έως το 2060
- Βραζιλία: Οι παίκτες της ιδρώνουν στα γήπεδα και εμείς από τις Βραζιλιάνες (video)
- Δέκα ασυνήθιστοι άνθρωποι ψάχνουν online για σχέση
- Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε συμμορία που ανατίναζε και έκλεβε ΑΤΜ