«Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό» στην ΕΡΤ1

06:03 29/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το δεύτερο επεισόδιο του έβδομου κύκλου της αστυνομικής και δραματικής σειράς μυστηρίου, «Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό» (Agatha Christie’s Poirot), παραγωγής Αγγλίας 2000-2006 – (Σεζόν: 7-10), θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016, στις 22:15.

Η βραβευμένη σειρά, που προβάλλεται από την ΕΡΤ1, είναι βασισμένη

στα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα της Άγκαθα Κρίστι με τον αγαπημένο, αινιγματικό, εκκεντρικό και εξαιρετικά ευφυή διάσημο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

Είναι από τους πιο διάσημους ντετέκτιβ σε όλη τη μυθιστοριογραφία και πολλοί πιστεύουν πως είναι και η μεγαλύτερη δημιουργία της Άγκαθα Κρίστι. Ο Βέλγος ντετέκτιβ πρωτοεμφανίστηκε το 1916, πρωταγωνίστησε σε 33 μυθιστορήματα και 65 διηγήματα και είναι ο μόνος φανταστικός χαρακτήρας που τιμήθηκε με πρωτοσέλιδη νεκρολογία στην εφημερίδα «The New York Times».

Ο Ηρακλής Πουαρό είναι διάσημος Βέλγος συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος εγκαταστάθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Λονδίνο και εμπλέκεται σε υποθέσεις δολοφονίας και μυστηρίου. Συνήθως συνοδεύεται από τον κομψό και αξιόπιστο φίλο του τον Κάπτεν Χέιστινγκς και συνεργάζεται με τον φιλικό του αντίπαλο, τον ντετέκτιβ Αρχιεπιθεωρητή της Σκότλαντ Γιαρντ, Τζέιμς Τζαπ. Στον Πουαρό αρέσει η τάξη και η συμμετρία παντού, απεχθάνεται τη σκόνη, τα βρόμικα σπίτια και προτιμά τους εσωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα την κεντρική θέρμανση το χειμώνα. Εκτιμά επίσης τη μέθοδο και το μεγαλύτερο εργαλείο γι’ αυτόν είναι να χρησιμοποιεί τα «μικρά γκρι κύτταρα» του εγκεφάλου, ιδιαίτερα για την επίλυση εγκλήματος. Χλευάζει μεθόδους, όπως η συλλογή στάχτης του τσιγάρου, η αναζήτηση ενδείξεων με μεγεθυντικό φακό ή η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Πιστεύει ότι κάθε έγκλημα μπορεί να λυθεί απλά, εάν καθίσεις σε μια πολυθρόνα και σκεφτείς, τοποθετώντας τα κομμάτια του παζλ σωστά.

Φυσικά, το μουστάκι του Πουαρό είναι εξίσου γνωστό, όπως τα «μικρά γκρι κύτταρα». Είναι πολύ περήφανος για το κερωμένο μαύρο μουστάκι του και είναι πάντα σχολαστικά ντυμένος από την κορφή μέχρι τα λουστρίνι παπούτσια του.

Η σειρά έχει βραβευτεί με το BAFTA TV Awards, καθώς και δύο φορές με το On Line Film and Television Association.

Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Μπένετ, Άντι Γουίλσον, Άντριου Γκριβ, Μπράιαν Φάρνχαμ κ.ά.

Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Σάτσετ (Ηρακλής Πουαρό), Χιου Φρέιζερ (Κάπτεν Χέιστινγκς), Φίλιπ Τζάκσον (Αρχιεπιθεωρητής Τζαπ).

Κύκλος 7ος – Επεισόδιο 2ο: «Ο θάνατος του λόρδου Έντγκαρ» (Lord Edgware Dies)

Σ’ αυτό το επεισόδιο, παραγωγής Αγγλίας 2000, πρωταγωνιστούν οι Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό), Φίλιπ Τζάκσον (στο ρόλο του Αρχιεπιθεωρητή Τζέιμς Τζαπ), Χιου Φρέιζερ (στο ρόλο του Κάπτεν Χέιστινγκς), Πολίν Μοράν (στο ρόλο της γραμματέως Μις Λέμον), Έλεν Γκρέις, Τζον Καστλ, Φιόνα Άλεν, Ντομινίκ Γκαρντ κ.ά.

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Φάρναμ.

Σενάριο: Άντονι Χόροβιτς.

Υπόθεση: Ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα στην ήσυχη αγγλική ύπαιθρο, ο Ηρακλής Πουαρό επιστρέφει στο Λονδίνο, όπου ένα βράδυ σε μια παράσταση γνωρίζει τη διάσημη ηθοποιό Τζέιν Γουίλκινσον. Ο Πουαρό, γοητευμένος από τη νεαρή ηθοποιό, δέχεται να τη βοηθήσει όταν εκείνη του ζητάει να αναλάβει την υπόθεση του διαζυγίου της και να απαλλαγεί από τον βάναυσο και αφόρητο σύζυγό της, λόρδο Έντγκαρ. Ο Πουαρό, προς μεγάλη του έκπληξη, όταν επισκέπτεται τον λόρδο Έντγκαρ, μαθαίνει ότι εκείνος ήδη έχει συναινέσει για το διαζύγιο. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την επίσκεψη του Πουαρό, ο λόρδος Έντγκαρ βρίσκεται δολοφονημένος στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του. Όμως, όλοι οι πιθανοί ύποπτοι έχουν ακλόνητο άλλοθι για το βράδυ της δολοφονίας. Ο Πουαρό θα κληθεί να εξιχνιάσει αυτή τη μυστηριώδη και εξαιρετικά μπλεγμένη υπόθεση και θα ανακαλύψει πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στο λαμπερό κόσμο του θεάτρου και της αριστοκρατίας.

Το επεισόδιο βασίζεται στο μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι «Lord Edgware Dies» («Στοίχημα με τον Διάβολο»), γνωστό επίσης και με τον τίτλο «Thirteen at dinner» («Δεκατρείς σε δείπνο»), το οποίο η συγγραφέας ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Ρόδο το 1933.

Keywords
Τυχαία Θέματα