Οικονομικό Επιμελητήριο: Επτά προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του lock down

20:55 29/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση του Lock down λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρεται μέσω επιστολής του προς τα συναρμόδιους υπουργούς και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η Διοίκησης του παραρτήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος κ. Η. Κοτσιμπογεώργος, επισημαίνει στην επιστολή του μεταξύ άλλων τα εξής:
1) «Να σταματήσει ο διαχωρισμός σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό και επιχειρήσεις που δεν πλήττονται, σύμφωνα με τον ΚΑΔ. Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν πληγεί από τον

κορονοϊό, σίγουρα θα επηρεάσουν έμμεσα μέχρι το τέλος του έτους. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί το πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι ο τζίρος και οι εισπράξεις σε ετήσιο διάστημα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Ελεύθερη Οικονομία δεν υπάρχουν κλάδοι, αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις και θα πρέπει να επανεξετάζονται σε βάθος χρόνου εάν έχουν πληγεί ή όχι από την κρίση της πανδημίας, εξετάζοντας την βιωσιμότητα τους, σύμφωνα με την ικανότητα αποπληρωμής των δανείων και το ιστορικό συνέπειας των υποχρεώσεων τους.

2) Να επιδοτείται η απασχόληση της εργασίας και όχι η επιδότηση της αναστολής της εργασίας κατά την διάρκεια των μέτρων του κορονοϊού. Να μην υποχρεώνουμε τους εργαζόμενους να κάθονται σπίτι τους για να επιδοτηθούν, αλλά να εργάζονται μέσα στην επιχείρηση και να συμπληρώνεται το εισόδημα τους με την εργασία που θα προσφέρουν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της επιδότησης των 400,00 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν εργάτες γης για να την συγκομιδή. Θα μπορούσε να υπάρχει η υποχρέωση της εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς που υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και συμπλήρωμα εισοδήματος από την επιχείρηση για την εργασία που προσφέρουν.

3) Ρευστότητα με την μορφή εγγυημένων δανείων με αρκετά χαμηλό επιτόκιο και διάρκεια αποπληρωμής τουλάχιστον 10 ετίας προς τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας λόγω της πανδημίας. Το ύψος του δανείου θα μπορεί να είναι ανάλογος του τζίρου των επιχειρήσεων, και των λειτουργικών δαπανών των παραπάνω επιχειρήσεων.

4) Επιδότηση ποσοστού στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων (μισθώματα, εργατικό κόστος, και λοιπές δαπάνες) σε βάθος τουλάχιστον έτους από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού.

5) Επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων διάρκειας ενός έτους για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

6) Το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει στις ιδιωτικές συναλλαγές. Θεωρούμε ότι η ρύθμιση των επιταγών δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα και αυτό διότι έχουν διαχωριστεί οι επιχειρήσεις σε πληττόμενες και μη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της μια κατηγορίας να μετατρέπεται σε πρόβλημα άλλης κατηγορίας επιχειρήσεων οι οποίες μάλιστα δεν ευνοούνται από κάποιο μέτρο.

7) Η κατάργηση των προθεσμιών όλων των αιτήσεων που αφορούν τα μέτρα του κορονοϊού και όχι μόνο. Δεν δικαιολογείται σε περίοδο που συγκρίνεται με εμπόλεμη κατάσταση να υπάρχουν προθεσμίες και μάλιστα τόσο αυστηρές που να απαγορεύουν την ενσωμάτωση των επιχειρήσεων σε ευνοϊκά μέτρα, επειδή για κάποιο λόγο έχασαν μια ημέρα από την προθεσμία υποβολής της αίτησης. Έχουμε τονίσει και σε προηγούμενες προτάσεις ότι οι προθεσμίες έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και δεν αρμόζουν σε παρόμοιες καταστάσεις σαν αυτήν που έχουμε βιώσει το δίμηνο του Μαρτίου και Απριλίου.

Η αλληλεξάρτηση φαίνεται ολοκάθαρα στην εποχή της πανδημίας. Ζούμε μαζί καλύτερα όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Η ιδιωτική οικονομία σταμάτησε χωρίς προϋποθέσεις, με σκοπό την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού και γενικότερα της υγείας. Ήρθε η ώρα να ανταποδώσει η κοινωνία την αλληλεγγύη αυτή στις επιχειρήσεις που πλήττονται πραγματικά με γενναία μέτρα, με προϋποθέσεις πάντα διατήρησης της εργασίας, που θα τις βοηθήσει πραγματικά να ανακάμψουν».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα