Ολοκληρώνονται οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών

13:47 25/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την επισκόπηση των τριήμερων συζητήσεων των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, ολοκληρώνεται η β’ αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Αναμένονται δύο σύντομες αναφορές, μια από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και μια από την πλευρά του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένει το διάδοχο πλαίσιο του «νόμου Κατσέλη» επί του οποίου οι θεσμοί περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις, τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Για το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη», η κυβέρνηση θα αποστείλει στους θεσμούς κείμενο με τους βασικούς άξονες της δικής της πρότασης, καθώς και ερωτήσεις- απαντήσεις. «Για παράδειγμα», είπε ο συγκεκριμένος παράγοντας, «θα απαντούμε στο πώς θα αντιμετωπιστούν οι κακοπληρωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση;».

Το θέμα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων δεν θα περιλαμβάνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να λάβει το συντομότερο δυνατόν την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGcomp) για το σχέδιο με τις κρατικές εγγυήσεις και την επιδότηση των δόσεων.

Το σχέδιο για τις 120 δόσεις προς την εφορία προχωρά κανονικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά, τέλος, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως η κυβερνητική θέση είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα έχει θετικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, και όχι αρνητικές. Παραπέμποντας στο παράδειγμα της Πορτογαλίας και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «και στην Πορτογαλία οι θεσμοί έλεγαν τα ίδια, αλλά προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι».

Η κυβέρνηση επιζητεί να έχει ολοκληρώσει τις διεργασίες έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ στις 27 του ίδιου μήνα θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση.

Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες (ANFAs και SNPs).

Συνάντηση με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Αντρέα Ενρία θα έχουν σήμερα στην Φρανκφούρτη οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το μείζον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και συγκεκριμένα οι στόχοι μείωσής τους, οι επιπτώσεις στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, καθώς και τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Τράπεζας της Ελλάδος, για τον περιορισμό του όγκου των κόκκινων δανείων.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα