Ώρα της Γης 2018 -WWF: Συνδέσου με τη Θάλασσα

15:45 7/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, 20.30-21.30, το WWF μας καλεί να σβήσουμε όλοι τα φώτα στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας του πλανήτη μας.

Ειδικότερα της θάλασσας και της μοναδικής της ζωής που απειλείται από την κλιματική αλλαγή!

Η Ώρα της Γης (Earth Hour – η μεγαλύτερη παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του WWF, θα σημάνει και φέτος, το Σάββατο 24 Μαρτίου, από τις 20.30 ως τις 21.30, οπότε και εκατομμύρια πολίτες, φορείς, κοινότητες και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο

θα σβήσουν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα, διαδίδοντας, με αυτό τον τρόπο, ένα ηχηρό μήνυμα για την επιτακτική ανάγκη προστασίας του πλανήτη μας και της μοναδικής του βιοποικιλότητας.


Όπως αναφέρει το WWF: «Ειδικά στην Ελλάδα, η Ώρα της Γης θα είναι αφιερωμένη στη θάλασσα και τη μοναδική της ζωή, αφού ειδικά η Μεσόγειος απειλείται έντονα από την κλιματική αλλαγή. Ήδη, πολλοί φορείς και επιχειρήσεις της χώρας μας, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και οι συμμετοχές τους θα ανακοινώνονται σταδιακά.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007, πριν από 11 χρόνια, στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας και έκτοτε εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά της γης σβήνουν τα φώτα για μια ώρα, δίνοντας τη δική τους “υπόσχεση” για το μέλλον του πλανήτη μας!.

Με το πέρασμα των χρόνων, η Ώρα της Γης εξελίχθηκε σε μία δυναμική πρωτοβουλία που εμπνέει και συσπειρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες σε περισσότερες από 180 χώρες γύρω από έναν κοινό στόχο: την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας που απειλείται άμεσα από την κλιματική αλλαγή και την προτροπή για να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος γύρω από τα μέτρα αντιμετώπισης που πρέπει να ληφθούν άμεσα».

«Με κεντρικό σύνθημα «Συνδέσου με τη Θάλασσα», η φετινή Ώρα της Γης στην Ελλάδα εστιάζει στην προστασία των θαλασσών μας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το 2017 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ για τις θάλασσες παγκοσμίως και ειδικά η Μεσόγειος βρίσκεται στη «ζώνη του πυρός» ως προς τις επιπτώσεις. Μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη προσαρμογής. Η μοναδική ισορροπία και η μαγεία που προσφέρει η θαλάσσια βιοποικιλότητα είναι μια κληρονομιά που πρέπει να προστατέψουμε πάσει θυσία», σημείωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και απειλείται άμεσα. Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με μάλλον αισιόδοξους υπολογισμούς, η στάθμη της θάλασσας της Μεσογείου ενδέχεται να αυξηθεί ως και 47 εκ. ως το τέλος του 21ου αιώνα.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί ένα από τα πλέον εμβληματικά και απειλούμενα είδη του κόσμου, τη μεσογειακή φώκια, καθώς κινδυνεύει να χάσει τις παραλίες που γεννάει τα μικρά της.

Από την αύξηση της θερμοκρασίας κινδυνεύει σοβαρά ένα ακόμη εμβληματικό είδος, η χελώνα καρέτα, καθώς διαταράσσεται η αναπαραγωγική της διαδικασία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη ευνοήσει την έλευση ξενικών ειδών, τα οποία σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 1.000 και διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία της Μεσογείου, επηρεάζοντας τα γηγενή είδη, τη βιοποικιλότητα και την αλιεία.

Τέλος, η συνεχής απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα κάνει το θαλασσινό νερό πιο όξινο με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αναπαραγωγή κι ανάπτυξη κάποιων ειδών ψαριών. Επίσης, η οξίνιση απειλεί σοβαρά την τραγάνα και τα λιβάδια της ποσειδωνίας, τα σημαντικά αυτά ενδιαιτήματα που αποτελούν θησαυρούς της Μεσογείου, αφού δίνουν καταφύγιο στα μικρά ψάρια και εξασφαλίζουν τροφή για τα μεγαλύτερα.

Eπίσης το WWF συμπληρώνει: «Φέτος, λοιπόν, αναλαμβάνουμε δράση για τη θάλασσα και δεσμευόμαστε να αλλάξουμε συνήθειες που την επιβαρύνουν. Στις 24 Μαρτίου 2018, στις 20:30, αφιερώνουμε μια Ώρα στη Γη, μια ώρα στη θάλασσα, κλείνοντας τον διακόπτη και αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και τη βιοποικιλότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα