«Ώρα της Γης»: Μνημεία μένουν στο σκοτάδι για την προστασία της φύσης

13:52 23/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο σκοτάδι θα παραμείνουν, το Σάββατο 24/3, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης «Ώρας της Γης» τα εμβληματικά μνημεία διαφόρων χωρών και πολιτισμών ανά τον κόσμο, όπως το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ ή οι πυραμίδες της Αιγύπτου.

Η πρωτοβουλία, εξαιτίας της οποίας τα «σύμβολα» των πολιτισμών στερούνται για λίγο τη λάμψη τους και παραμένουν με τα φώτα τους σβηστά πραγματοποιείται στο πλαίσιο δράσεων για την ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτοβουλία “Earth Hour”, που στους

στόχους της συμπεριλήφθηκε εφέτος η προστασία του περιβάλλοντος, ξεκίνησε το 2007 από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας και πραγματοποιείται πλέον σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Δεδομένου και του ότι, η τελευταία τριετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, είναι πλέον άκρως σημαντικό, να υπάρξει ευαισθητοποίηση και δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν, σε διεθνή κλίμακα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Από την Ακρόπολη, τον Πύργο του ‘Αιφελ έως την ‘Οπερα του Σίδνεϊ, το Μπιγκ Μπεν, και τους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ, μνημεία και κτίρια θα μείνουν στο σκοτάδι, το Σάββατο 24/3, στις 20:30 (τοπική ώρα) και για μια ώρα.

Με αφορμή τη σύνοδο των ειδικών της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES), που ξεκινάει στην Κολομβία, οι υπεύθυνοι της Ώρας της Γης, θέλουν εφέτος να εστιάσουν τη δράση τους, όχι μόνο στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν και με την προστασία του περιβάλλοντος εν γένει.

Ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που συντονίζει τη διοργάνωση, αναφέρει σχετικά: «Η βιοποικιλότητα και η κλιματική αλλαγή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος». Και προσθέτει: «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά μια συνιστώσα της ευρύτερης οικολογικής κρίσης. Θέλουμε μέσω της κλιματικής αλλαγής να επιστήσουμε την προσοχή σε μια διάσταση εξίσου επικίνδυνη του δικού μας μοντέλου ανάπτυξης, που είναι η καταστροφή της φύσης. Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και στην εξαφάνιση των ζώων».

Η Κριστιάνα Πάσκα Πάλμερ, γενική γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα που μετέχει στη φετινή πρωτοβουλία ανέφερε από την πλευρά της: «Μόλις καταστραφεί το φυσικό κεφάλαιο, η ζωή στη Γη όπως την ξέρουμε, δεν θα είναι εφικτή. Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να λάβουμε μέτρα σήμερα και κάθε μέρα, για τη διάσωση της βιοποικιλότητας».

Μέσα από την ειδική ιστοσελίδα connect2earth.org η οργάνωση Word Wide Fund καλεί τους ενδιαφερόμενους να ανταλλάξουν απόψεις για το τι σημαίνει για αυτούς η φύση.
ΟΙ δράσεις για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, όπως για παράδειγμα, η έναρξη στην Κίνα και στη Σιγκαπούρη μιας εκστρατείας κατά της πλαστικής σακούλας (που ρυπαίνει τους ωκεανούς), οι δεντροφυτεύσεις σε Ινδονησία, Κένυα και Πακιστάν αποτελούν μέρος των προγραμματισμένων πρακτικών, για την προστασία του περιβάλλοντος, που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την «Ώρα της Γης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Scott Kelly/NASA-AP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα