Ορθάνοιχτη πόρτα εξόδου στο State Department

23:42 26/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η αντίληψη πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε κρίσης στον κόσμο», όπως σχολίασε σύμφωνα με τους New York Times ο -ανάμεσα σε άλλα, πρώην πρέσβης της χώρας στην Αθήνα- Νίκολας Μπερνς είναι μάλλον διαδεδομένη. Όμως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και την τοποθέτηση του Ρεξ Τίλερσον ως επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής, αυτή τους η θέση αντιμετωπίζει ένα πολύ συγκεκριμένο

και ιδιότυπο πρόβλημα: Έλλειψη προσωπικού.

Αυτή η έλλειψη δεν ξεκίνησε από την αδιαφορία των πιθανών εργαζόμενων στην αμερικανική διπλωματία, ούτε από κάποια συνταρακτική ανικανότητα των ήδη απασχολούμενων σε αυτήν. Αντιθέτως, όπως τονίζουν στην ανάλυσή του ς οι New York Times, φαίνεται να συνδέεται με την συγκεκριμένη πολιτική της παρούσας ηγεσίας του State Department να περιορίσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου, να περικόψει τις θέσεις εργασίας, και να απομακρύνει μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού του. Συνεχίζοντας τα σχόλιά του, ο Νίκολας Μπερνς τονίζει: «Δεν μπορείς να είσαι αποτελεσματικός αν δεν έχεις υφυπουργούς και πρέσβεις στις σωστές θέσεις». Αυτό, ακριβώς, είναι και το πρόβλημα. Από τις αρχές του χρόνου, περισσότερα από 100 ανώτερα στελέχη του υπουργείου αποχώρησαν ή απομακρύνθηκαν από αυτό, αρχής γενομένης από 6 αξιωματούχους, οι οποίοι απολύθηκαν από το επιτελείο του -τότε- εισερχόμενου υπουργού πριν καν εγκριθεί ο διορισμός Τίλερσον από τη Γερουσία. λίγες εβδομάδες μετά απολύθηκε και η πρέσβης Κρίστι Κένι, η οποία βρισκόταν στη θέση του συμβούλου του υπουργού. Η απόλυσή της έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Κένι ήταν μία από μόλις 5πρέσβεις «καριέρας», όπως είναι ο ακριβής τίτλος που αντιπροσωπεύει την ανώτατη διπλωματική βαθμίδα στη σχετική υπηρεσία. Οι κάτοχοί του, οι οποίοι στη στρατιωτική βαθμίδα αντιστοιχούν σε στρατηγούς, προτείνονται από τον πρόεδρο των Η.Π.Α., και εγκρίνονται από την Γερουσία. Μέχρι τον Δεκέμβριο, οι πρέσβεις και οι γραμματείς καριέρας (αντίστοιχοι προς αντιστρατήγους), δηλαδή όσοι βρίσκονται στις δύο ανώτερες θέσεις στο υπουργείο, θα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, από 39 σε 19. Για να βοηθήσει στον περιορισμό του προσωπικού του, ο Ρεξ Τίλερσον, έχοντας αναστείλει τις προσλήψεις, προωθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, με στόχο την απομάκρυνση σχεδόν 2000 διπλωματών και άλλων εργαζόμενων μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο.

Ο περιορισμός των στελεχών της αμερικανικής διπλωματίας έχει θορυβήσει αρκετούς στο Κογκρέσο, αλλά και πολλούς που βρέθηκαν κάποτε ή βρίσκονται ακόμα στο υπουργείο. Ήταν γνωστό πως ο Ρεξ Τίλερσον θα ασχολείτο με τα διοικητικά του οργανισμού, αλλά πολλοί ήλπιζαν πως οι πρωτοβουλίες του θα είχαν διαφορετικό περιεχόμενο. Αντιμέτωποι με την σχετική υποστελέχωση του υπουργείου και την απαξίωση πεπειραμένων ατόμων, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναγκάζονται να αναθεωρήσουν. Συγχρόνως, το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται όλο και λιγότερο ελκυστικό στους προσφάτως αποφοιτήσαντες από τα πανεπιστήμια της χώρας, οι οποίοι θα αποτελούσαν τη δεξαμενή για τις προσλήψεις του.

Με διάφορες κρίσεις ανά τον κόσμο να καθιστούν όλο και μεγαλύτερη την ανάγκη για σταθερές διεθνείς ηγεσίες και οργάνωση, οι αλλαγές στο State Department αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, παρ’ ότι οι περί τον υπουργό σχολιάζουν ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παραμένει άριστα στελεχωμένο και πως κάθε αντίθετος υπαινιγμός προσβάλλει όσους βρίσκονται σε αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα