Π. Γκόγκας, Καθηγητής ΔΠΘ: «Στήριξη από την ΕΕ όλων των εισοδηματιών, μην βρεθούμε σε ένα νέο ΚΡΑΧ»

19:10 1/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών, μίλησε στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ για την κρίση του κορονοϊού και πως αυτή επηρεάζει το οικοδόμημα της ΕΕ.

Αποδεικνύεται πως η ΕΕ και η αρχιτεκτονική της είναι μόνο για τις καλές περιόδους.

Τι γίνεται όμως όταν το καράβι που όλοι μαζί είμαστε μέσα, ή αν είμαστε στην ίδια οικογένεια και δεν ενεργούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για την αντιμετώπιση της

κρίσης; Εμφανίζεται άβουλη, άτολμη, χωρίς σύνθεση και κυρίως χωρίς αλληλεγγύη και με καθυστερημένη αντίδραση. Μια ένωση, που τελικά δεν είναι ένωση στα δύσκολα, με μια Γερμανία να κυριαρχεί…προκαλώντας την αυτοκαταστροφή της;
«Αυτό που χρειάζεται είναι να στηριχθούν τα εισοδήματα των μισθωτών και των επιχειρήσεων –τιών, με στόχο να μην μειωθεί η ζήτηση. Μόνο έτσι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα νέο ΚΡΑΧ.
Να ανοίξει τους κρουνούς της χρηματοδότησης η ΕΕ και να αρθεί στο ύψος των πολύ δύσκολων περιστάσεων. Αν δεν γίνει αυτό, καθώς δεν το επιθυμεί η Γερμανία, οι συνέπειες θα παρασύρουν και αυτήν στο κατρακύλισμα.
Η Ελλάδα μπορούσε να είχε αποφύγει τα μνημόνια, αν η ΕΚΤ έλεγε πως εγγυάται τα δάνεια των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Δεν έγινε αυτό και έτσι μέσω μέτρων κυρίως εκδικητικών η χώρα μας πέρασε τη δεκαετία των μνημονίων, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές, πρώτα, κλείσιμο επιχειρήσεων».

Επίσης αναλύει:

-Τι είναι το ευρωομόλογο;

-Γιατί δεν το υιοθετεί η Γερμανία;

Είμαστε και πάλι στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης;

Ακούστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνεντευξη τουκ. Καθηγητή, Περικλή Γκόγκα, στην ΕΡΤ και στο περιφερειακό πρόγραμμα.

ΥΓ: Ένα σύντομο βιογραφικό του κ. Γκόγκα, γιατί το μεγάλο πιάνει πολλές σελίδες!!!

Διδάσκει Μακροοικονομικά, Χρηματοοικονομικά και Τραπεζική. Είναι διδάκτορας του University of Calgary, έχει μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το University of Saskatchewan και πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ήταν πρόσφατα επισκέπτης ερευνητής στο Ross School of Business του University of Michigan. Έχει προσκληθεί για να παρουσιάσει την έρευνά του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το University of Michigan, το Temple University, κλπ. Είναι Associate Editor του Journal of Economic Asymmetries και fellow του Euro Area Business Cycle Network, του Rimini Centre for Economic Analysis, του Society for Economic Measurement και του Institute for Nonlinear Dynamical Inference (INDI). Συμμετέχει ως expert σε διάφορες διεθνείς επιτροπές για την διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση και την αξιολόγηση ερευνητικών προτάσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την μοντελοποίηση και πρόβλεψη στα μακροοικονομικά, τα χρηματοοικονομικά και την τραπεζική με την εφαρμογή μεθόδων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning), Σύνθετων Δικτύων (Complex Networks) και χαοτικής και μη-γραμμικής δυναμικής. Δημοσιεύει την έρευνά του σε επιστημονικά περιοδικά όπως: Journal of Money Credit and Banking, Journal of Banking and Finance, International Journal of Forecasting, International Finance, Journal of Forecasting, Physica A, Computational Economics, Economic Modelling, Open Economies Review, κλπ. Είναι επίσης συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων στα οικονομικά. Έχει εργαστεί για εφτά χρόνια ως Οικονομικός Διευθυντής και Διευθυντής Διαθεσίμων μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας. Προσωπική ιστοσελίδα:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα