Π. Σκουρλέτης: Υπάρχει ρόλος για δημόσιες επιχειρήσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (audio)

13:31 5/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

O υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Ανδρέα Παπασταματίου στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» του Πρώτου Προγράμματος για το ανοιχτό μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είπε: «σ’ αυτό το καινούργιο μοντέλο που διαμορφώνεται, εμείς ως κυβέρνηση έχουμε την άποψη ότι υπάρχει ένας ρόλος για τις δημόσιες επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουμε στην νέα πραγματικότητα τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων».

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Σκουρλέτης ρωτήθηκε

για το θέμα της περιβαλλοντικής μελέτης, που αφορά την κατασκευή πλευρικών διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Αγ. Στέφανο, αφού νωρίτερα στην εκπομπή, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γ. Θωμάκος ενημέρωσε ότι το πρωί, κάτοικοι της Κηφισιάς και του Διονύσου, που αντιδρούν στην προοπτική των διοδίων, θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο.

Ο υπουργός είπε πως δεν υπάρχει «κατεύθυνση έγκρισης» των περιβαλλοντικών όρων και ο ίδιος θεωρεί παράλογο να δημιουργηθούν διόδια σ’ αυτούς του κόμβους «διότι ουσιαστικά αυτοί οι δρόμοι δεν είναι μέχρι εκείνο το σημείο κλειστοί δρόμοι οι οποίοι εξυπηρετούν το ταξίδι προς την Β. Ελλάδα… είναι δρόμοι οι οποίοι είναι ενταγμένοι στην καθημερινότητα των πολιτών…». Ο κ. Σκουρλέτης διατύπωσε την προσωπική του άποψη(η κατασκευή των διοδίων δεν είναι της αρμοδιότητάς του), ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα.

Σε ερώτηση για την πορεία αδειοδότησης του γηπέδου της ΑΕΚ, ο υπουργός απάντησε ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση έχει εγκριθεί (με κάποιες παρατηρήσεις) από το υπουργείο και το θέμα τώρα βρίσκεται σε άλλες υπηρεσίες καθώς η πολεοδομική άδεια περνάει και από τις υπηρεσίες του δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος.

Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για την τροπολογία, που έκανε δεκτή και αφορά τα «προσφυγικά» της Λ. Αλεξάνδρας που είχαν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως είπε ο υπουργός πρόκειται για ένα θέμα, που βρισκόταν σε εκκρεμότητα πάνω από 15 χρόνια και αυτά τα κτίρια, που «έχουν ένα βαρύ ιστορικό φορτίο μέσα τους και άρα αποτελούν ιστορικά μνημεία της σύγχρονης Αθήνας παραχωρούνται χωρίς τίμημα στην Περιφέρεια, η οποία μάλιστα έχει εξασφαλίσει και τους πόρους για την αξιοποίησή τους».
«Κάποια δε από αυτά θα διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του γειτονικού αντικαρκινικού Νοσοκομείου Άγιος Σάββας».

Απαντώντας ερώτηση για την τροπολογία, που αφορούσε τα χρέη προς τα τελωνεία και την οποία απέσυρε μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «ήρθε λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας ψήφισης του χθεσινού νόμου και δημιούργησε εύλογα ερωτήματα» γι’ αυτό και αποσύρθηκε. Όπως είπε ο υπουργός η τροπολογία θα επανέλθει μετά τις θερινές διακοπές του Κοινοβουλίου με περισσότερο χρόνο για να συζητηθεί.

Για το θέμα της αγοράς ιδιαίτερα της ηλεκτρικής ενέργειας ο υπουργός τόνισε ότι «σ’ αυτό το καινούργιο μοντέλο (ανοιχτό) που διαμορφώνεται εμείς ως κυβέρνηση έχουμε την άποψη ότι υπάρχει ένας ρόλος για τις δημόσιες επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουμε στην νέα πραγματικότητα τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων».

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι έχουμε υπερεπάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δυστυχώς έχουν μειωθεί οι ανάγκες.
Επίσης αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα του 17% της ΔΕΗ, που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και με βάση το παλαιό πλάνο θα έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί, ο κ. Σκουρλέτης το χαρακτήρισε «υπόλοιπο της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων» και απέκλεισε το ενδεχόμενο να πωληθεί. Όπως είπε, μόλις δημιουργηθεί το νέο Υπερταμείο Αξιοποίησης, που θα έχει 4 πυλώνες, αυτό το 17% θα περάσει από το ΤΑΙΠΕΔ στον 4ο πυλώνα, στον οποίο θα μπουν διάφορες δημόσιες επιχειρήσεις «για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν μέσα από έναν σύγχρονο τρόπο διοίκησης, μέσα από την δημιουργία νέων πλάνων ανάπτυξης».

Τέλος, αναφερόμενος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε, ότι κακώς υπολογίζεται στο συνολικό ποσόν το ποσόν των περίπου 650 εκατομμυρίων που έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και άρα ο υπολογισμός για πάνω από 3 δις είναι λανθασμένος. Σύμφωνα με τον υπουργό οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ είναι 2 δις. 300 εκατομύρια κατά προσέγγιση και από αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν παλιές παγωμένες οφειλές, από επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλέον. Όπως είπε ο υπουργός, η ΔΕΗ κατηγοριοποιώντας τους οφειλέτες, θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο αυστηρή πολιτική είσπραξης, αλλά αυτό είναι κάτι, που αποφασίζει η διοίκησή της.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα