Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

17:19 10/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και η διεθνής επιστημονική κοινότητα  έχουν αποφασίσει την καθιέρωση της 10ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας,

της ΜΚΟ «Κλίμακα», ο αριθμός των αυτοκτονιών στη χώρα μας κατά τα έτη 2018, 2019 και μέχρι τις 31/8/2020 παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση. Τα δεδομένα μαρτυρούν μάλιστα ότι στην πλειοψηφία τους οι αυτόχειρες είναι άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες,  οι άνθρωποι από 80 ετών και άνω, καθώς και ηλικίας από 50 έως 59 ετών σημειώνουν τις περισσότερες αυτοκτονίες σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Ως προς τη «γεωγραφία» των αυτοκτονιών, η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Αττική είναι οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία. Οι συνηθέστερες μέθοδοι αυτοχειρίας, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, είναι  ο απαγχονισμός και η πτώση από ύψος. Ακόμα, οι περισσότερες αυτοκτονίες σημειώνονται κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι (την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, (η ανάλυση των οποίων έγινε από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας) στη χώρα μας έχει σημειωθεί  αύξηση των αυτοκτονιών, της τάξεως του 8,5%, για το έτος 2017. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αυτοκτονιών για το 2017 ανήλθε στους 523 θανάτους, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχαν καταγραφεί 484 θάνατοι. Σημειώνεται ότι κατά τα έτη 2010 – 2017 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 αυτοκτονίες.

Όπως επισημαίνεται από τους αρμόδιους της ΜΚΟ «Κλίμακα», τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυτοκτονούν περισσότεροι από 500 άνθρωποι. Οι αυτόχειρες  αφήνουν πίσω τους τουλάχιστον 5.000 πενθούντες κάθε χρόνο. Διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, βιώνοντας τόσο τη θλίψη της απώλειας όσο και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας. Επίσης, από τα στοιχεία των ερευνών προκύπτει ότι 135 άτομα επηρεάζονται άμεσα από κάθε αυτοκτονία. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες.

Η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 έχει δεχτεί από την έναρξη της λειτουργίας της, το 2007, περισσότερες από 220.000 κλήσεις.

Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Από την ημέρα της λειτουργίας του ως σήμερα, περισσότερα από 4.000 άτομα έχουν ζητήσει βοήθεια από το Κέντρο Ημέρας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 29.761 επισκέψεις σε αυτό. Το 58% όσων επισκέφτηκαν το Κέντρο Ημέρας ήταν γυναίκες και το 42% άνδρες. Η πλειοψηφία των χρηστών των υπηρεσιών του Κέντρου, κατά την πρώτη τους επίσκεψη, ήταν άτομα ηλικίας από 19 έως 50 ετών. Περίπου το 40% όσων χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του Κέντρου δήλωσαν άνεργοι.

Ο παράγοντας της πανδημίας

Όπως επισημαίνουν στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Κλίμακα», μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να έκανε την καθημερινότητά μας δυσκολότερη σε αρκετά πράγματα, ωστόσο «οποιαδήποτε αναφορά σε άμεση σύνδεση της πανδημίας με την αυτοκτονία θα μπορούσε να θεωρηθεί εσφαλμένη και να απλοποιήσει υπερβολικά ένα τέτοιο πολυδιάστατο ζήτημα. Επιπρόσθετα, στρατηγικές προστασίας της δημόσιας υγείας όπως η κοινωνική απόσταση και η καραντίνα, παρόλο που μπορεί να θεωρηθούν επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης ψυχοπαθολογικών εκδηλώσεων, εντούτοις, δεν αποτελούν παραμέτρους που αποκλειστικά μπορούν να ευθύνονται για την αυτοκτονία».

Σε μία προσπάθεια συλλογικής ενεργοποίησης του πληθυσμού, με σκοπό την ανάδειξη της αναγκαιότητας για την ανάπτυξη μέτρων πρόληψης της αυτοκτονίας, η οργάνωση «Κλίμακα» πραγματοποιεί την εκστρατεία ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών «Είμαι Εδώ» #eimaiedo. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Creative Commons -άδεια χρήσης cc0

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα