Παγκόσμια «πατέντα» Ζακυνθινού για προληπτική δασοπροστασία αλλά και κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση, πόλεις και άλλους χώρους

14:09 16/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ολοκλήρωση, δοκιμαστική εφαρμογή και επίσημη παρουσίαση, μιας ευρεσιτεχνίας, για την προληπτική δασοπροστασία, αλλά και την κατάσβεση των πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις, επίσης σε αστικές περιοχές, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αεροδρόμια και σε άλλους χώρους, προχώρησε πρόσφατα και μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών και εμποδίων, ένας Ζακυνθινός, συνταξιούχος υπάλληλος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Πρόκειται για τον κάτοικο Γερακαρίων Ζακύνθου, κ.Γιάννη Κρεκούρη, ο οποίος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Ζακύνθου, για την ευρεσιτεχνία,

την οποία έχει ήδη κατοχυρώσει και, που, ανάλογη δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, επισήμανε, πως, πάνω σε πυροσβεστικό όχημα, προσάρμοσε έναν φυγοκεντρικό ανεμιστήρα και η ιδιαιτερότητα του, είναι, ότι, τα μόρια του αέρα βγαίνουν απολύτως ευθυγραμμισμένα και χωρίς να κάνουν στροβιλισμό, άρα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια.
Στην άκρη του ανεμιστήρα είναι προσαρμοσμένο το μπεκ. Η δε ποσότητα του νερού που καταναλώνει είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με μια συμβατική συσκευή πυροσβεστικού οχήματος και απλώνεται γρήγορα από δέντρο σε δέντρο και από περιοχή σε περιοχή.
Έχει, επίσης, τη δυνατότητα το όχημα αυτό να χρησιμοποιήσει τα επιβραδυντικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την πυρόσβεση. Όπως ανέφερε ο κ.Κρεκούκης, το πυροσβεστικό-πειραματικό όχημα, το οποίο, ο ίδιος συναρμολόγησε με τον κινητήρα και άλλα εξαρτήματα, να τα φέρνει, κυρίως, από τη Γερμανία, δοκιμάστηκε να σβήσει και πυρκαγιά, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, επισημαίνοντας, πως βρίσκεται σε επαφή με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, για τη σχετική πιστοποίηση, καθώς και ότι, εντός των ημερών θα γίνει και στην Αθήνα παρουσίαση της εν λόγω ευρεσιτεχνίας.
Να σημειωθεί ότι ο κ.Κρεκούκης, έχει κάνει συνολικά έξι ευρεσιτεχνίες, υποστηρίζοντας, πως, δεν βρήκε ανταπόκριση από την επίσημη πολιτεία, όπως και στην τελευταία περίπτωση, ενώ δεν τού χορηγείται η σχετική άδεια για το πειραματικό όχημα.
Πρόσθεσε, τέλος, πως, το ζητούμενο είναι να βγει στην αγορά και να λειτουργήσει στην πράξη, προσφέροντας κοινωφελείς υπηρεσίες, η συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία, κάτι, για το οποίο, χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια, από το Ελληνικό κράτος ή και από το εξωτερικό, αν αυτό απαιτηθεί, αρκεί να μην καρπωθούν οι ξένοι αυτή την προσπάθεια, αφού, πρωτίστως, η χώρα μας, έχει ανάγκη, από τέτοιες «πατέντες».

Keywords
Τυχαία Θέματα