Παγκόσμια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της επιταχυνόμενης κρίσης της αντιμικροβιακής αντοχής

17:02 20/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την επείγουσα ανάγκη δραστηριοποίησης όλων των χωρών για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής ανακοίνωσαν πριν από λίγο από κοινού ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκροτώντας ειδική ομάδα δράσης με την ονομασία «Global Health Leaders».

Στα μέλη της ομάδας περιλαμβάνονται αρχηγοί κρατών, υπουργοί κυβερνήσεων, επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα

και της κοινωνίας των πολιτών. Η ομάδα συμπροεδρεύεται από τον πρωθυπουργό των Μπαρμπέϊντος και τον πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές.

Η ομάδα θα εκμεταλλευτεί την ηγεσία και την επιρροή προσωπικοτήτων για να στρέψει την παγκόσμια προσοχή και δράση στη διατήρηση ικανών ποσοτήτων αντιμικροβιακών φαρμάκων και στην αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών της μικροβιακής αντοχής.

Οι τρεις οργανισμοί προειδοποιούν για την ταχεία άνοδο της αντιμικροβιακής αντοχής ως μία από τις πιο επείγουσες απειλές στον κόσμο για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος , η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, το διεθνές εμπόριο, την οικονομική ανάπτυξη και υπονομεύσει την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Η μικροβιακή αντοχή οδηγεί σε αυξημένα κόστη υγειονομικής περίθαλψης, εισαγωγής στο νοσοκομείο, αποτυχία θεραπείας, σοβαρή ασθένεια και θάνατο, ενώ καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση πολλών λοιμώξεων παγκοσμίως. Οι τελευταίες αναφορές του ΠΟΥ δείχνουν ότι ο κόσμος εξαντλεί αποτελεσματικές θεραπείες για πολλές κοινές λοιμώξεις.

«Η μικροβιακή αντοχή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υγεία της εποχής μας και δεν μπορούμε να αφήσουμε να την λύσουν τα παιδιά μας», δήλωσε ο Δρ Τένδρος Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε νέες, διατομεακές συνεργασίες που θα προστατεύσουν τα φάρμακα που έχουμε και θα αναζωογονήσουν τον αγωγό για νέες».

Η κατάχρηση και η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων σε ανθρώπους, σε ζώα και την γεωργία είναι οι κύριοι παράγοντες για την αντιμικροβιακή αντοχή. Οι ανθεκτικοί μικροοργανισμοί μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ ανθρώπων, ζώων ή του περιβάλλοντος και τα αντιμικροβιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαφόρων μολυσματικών ασθενειών σε ζώα και ανθρώπους μπορεί να είναι τα ίδια.

«Κανένας τομέας δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα μόνος του», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και «απαιτείται συλλογική δράση για την αντιμετώπιση της απειλής της αντιμικροβιακής αντίστασης σε διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και σύνορα χωρών».

Η ομάδα Θα αυξήσει την ανάγκη ιεράρχησης των βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Θα συμβουλεύει και θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών και νομοθεσίας που θα διέπουν την εισαγωγή, κατασκευή, διανομή και χρήση ποιοτικών αντιμικροβιακών φαρμάκων σε όλους τους τομείς.

«Η αντιμικροβιακή αντοχή είναι ένα τρέχον πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία των ζώων, την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, πρέπει να δράσουμε σήμερα για να προστατεύσουμε την αποτελεσματικότητά τους», δήλωσε ο Δρ Μονικ Ελιοτ, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ομάδα θα υποστηρίξει ισχυρά την εφαρμογή της νομοθεσίας και θα κινητοποιήσει τους βασικούς ενδιαφερόμενους για να αλλάξουν πρακτικές χρήσης μικροβιακών για την προστασία της συλλογικής υγείας και ευημερίας μας».

Η ομάδα δημιουργήθηκε ως απάντηση σε σύσταση της Διακρατικής Συντονιστικής Ομάδας για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση και υποστηρίχθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα