Πάνω από 2000 μαθητές θα παρακολουθήσουν το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

15:07 9/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Για πρώτη φορά ο Βόλος συμμετέχει στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Το 9ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στον Βόλο και σε άλλες 15 πόλεις από την Πέμπτη 11 έως και το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ.Δ. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν 50 διαφορετικά έργα που δημιούργησαν 800 μαθητές από 45 σχολεία. Στις εργασίες του Μαθητικού Φεστιβάλ αναμένεται

να συμμετέχουν 2.000 μαθητές από όλη τη Μαγνησία.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος ανέφερε πως το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος, απευθύνεται σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. «Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ψηφιακά έργα συμμαθητών τους αλλά και πλήθος εργαστηρίων» δήλωσε.

Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ και συντονιστής εκπαιδευτικού έργου στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας σημείωσε πως στο μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας αναμένονται και μαθητές σχολείων που δεν συμμετείχαν, ενώ θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του φεστιβάλ δύο σχολεία από την Τουρκία που βρίσκονται στην περιοχή μας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

«Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν έργα πληροφορικής, εκπαιδευτικής ρομποτικής, έργα για την ψηφιακή αφήγηση, τον προγραμματισμό, έργα για ψηφιακά μουσεία αλλά και έργα STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics)» είπε χαρακτηριστικά o κ. Καπανιάρης.

Αναλυτικότερα οι παράλληλες δράσεις και ομιλίες για μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς είναι:

Πέμπτη 11 Απριλίου (12:00 – 13:30)

Ομιλία για μαθητές/τριες Δημοτικού και Γυμνασίου με θέμα: «Εθισμός των εφήβων στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και το Διαδίκτυο: Ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές ύπνου» από τον Δρ Κώστα Σιώμο Παιδοψυχίατρο, υπεύθυνο σχεδιασμού και οργάνωσης του Ειδικού Ιατρείου Διάγνωσης και Αντιμετώπισης του Εθισμού στο Διαδίκτυο, Ψυχίατρο παιδιών & εφήβων και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Παρασκευή 12 Απριλίου (12:00 – 13:30)

Ομιλία για μαθητές/τριες Γυμνασίου με θέμα «Δια-θεματικά σενάρια STEM και Αλγοριθμικής «ζωγραφικής» με Pencil Code» από τον Δρ Απόστολο Ξενάκη, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Ερευνητής.

Αφορά κυρίως ηλικίες 12 – 15 ετών (Γυμνάσιο) και θα εξετάζει την διαθεματική προσέγγιση σεναρίων πληροφορικής (αλγορίθμων/προγραμματισμού) με μαθηματικά (γεωμετρία / γεωμετρικά σχήματα) με τη χρήση του on line λογισμικού οπτικού προγραμματισμού Pencil Code.

Παρασκευή 12 Απριλίου (19:00 – 20:00)

Ομιλία για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα «STEAM και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσω Ανοικτών Τεχνολογιών και Ανοιχτού Λογισμικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση» από τον Δρ Απόστολο Ξενάκη επιστημονικός συνεργάτης Π.Θ. μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την προώθηση του STEAM και της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσω Ανοικτών Τεχνολογιών και Ανοιχτού Λογισμικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και Αντώνιο Πλαγερά Υπ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Πληροφορικής του Π.Θ. μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την προώθηση του STEAM και της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσω Ανοικτών Τεχνολογιών και Ανοιχτού Λογισμικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Σάββατο 13 Απριλίου 2019 (12:00 – 13:30)

Ομάδα TALOS – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

#1) Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο: προσέγγιση ζητημάτων κι εννοιών που σχετίζονται με το φαινόμενο των σεισμών μέσω ρομποτικού σεισμογράφου που δημιουργήθηκε με LegoEV3. Απευθύνεται σε τάξεις Γυμνασίου-Λυκείου (Περιορισμένες θέσεις 15-20 μαθητών/τριών και δήλωση με σειρά προτεραιότητας)

Σάββατο 13 Απριλίου 2019 (12:00 – 13:30)

Ομάδα TALOS – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

#2) Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο: προσέγγιση ζητημάτων κι εννοιών που σχετίζονται με το φαινόμενο των σεισμών μέσω ρομποτικού σεισμογράφου που δημιουργήθηκε με Lego WeDo 2.0. Απευθύνεται σε τάξεις Δημοτικού. (Περιορισμένες θέσεις 15-20 μαθητών/τριών και δήλωση με σειρά προτεραιότητας)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα