Παρέμβαση του ΔΣΑ για το Πολυνομοσχέδιο

20:43 26/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής πραγματοποίησε παρέμβαση ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής.

Η παρέμβαση έγινε κατά την επεξεργασία των διατάξεων του νομοσχεδίου Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον ΔΣΑ:

«Κριτική στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία σε διάστημα μόλις λίγων μηνών καταργεί διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των νέων και οικονομικά αδύναμων Δικηγόρων, άσκησε ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρής, κατά την ομιλία-παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε στην αρχή της παρέμβασής του, τον ασφυκτικό χρόνο, τόσο όσον αφορά την ενημέρωση των φορέων (οι οποίοι κλήθηκαν να παραστούν μόλις δύο ώρες πριν τη συνεδρίαση των επιτροπών) όσο και τη διαδικασία αυτή καθ΄ εαυτήν, γεγονός που όπως υπογράμμισε, υπονομεύει την ποιότητα του νομοθετικού έργου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοθέτημα, όσον αφορά τις καταργούμενες ευνοϊκές διατάξεις, ως μνημείο κυβερνητικής αναξιοπιστίας και πλήγμα στο κράτος Δικαίου.

Οι επίμαχες διατάξεις επιφέρουν διπλό χτύπημα στους νέους και οικονομικά αδύναμους δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής. «Με το άρθρο 1 επιχειρείται να καταργηθεί, τόσο η μειωμένη βάση υπολογισμού των κατώτατων εισφορών υγειονομικής περίθαλψης για την πρώτη πενταετία (από το 70% στο 100% του βασικού μισθού), όσο και το μειωμένο ποσοστό των εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους (από 4,87% για τα δύο πρώτα χρόνια και 5,91% για τα επόμενα τρία, σε 6,95% από το πρώτο έτος ασφάλισης). Τούτο μάλιστα γίνεται με έναν τρόπο νομοτεχνικά άστοχο, που θα προκαλέσει πολλά προβλήματα εφαρμογής», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση απέφυγε επίσης να φέρει προς ρύθμιση άλλα αιτήματα του Δικηγορικού Σώματος, όπως η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου με ταυτόχρονη κατάργηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, η παγιοποίηση των εκπτώσεων στους νέους ασφαλισμένους, και ο συμψηφισμός των επιπλέον των οφειλομένων, πλην όμως καταβληθεισών, ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόσθεσε δε πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ούτε στο αίτημα του δικηγορικού σώματος για κατάργηση των παραβόλων προαγωγής των Δικηγόρων στο Εφετείο και τον Άρειο Πάγο ενώ εκκρεμεί απόφαση του Υπουργού όσον αφορά την παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2015 έως τις 31-12-2016, όπως αποφάσισε το Δ.Σ του ΕΤΑΑ, με διαφωνία του κυβερνητικού επιτρόπου.

Δυστυχώς, κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής, η Κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε διαρκή επιδείνωση το ασφαλιστικό καθεστώς των Δικηγόρων εξουθενώνοντάς τους επαγγελματικά. Και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση νέου δικηγόρου έως 10 ετών, με εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος καλείται να πληρώσει για φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το 70% του εισοδήματός του».

Πηγή: ΔΣΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα