Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θ. Στάθη για τη Δημοκρατία

10:15 8/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παρουσιάστηκε χθες βράδυ το βιβλίο του πρώην Υπουργού κ. Θεόδωρου Στάθη «Αναζητώντας Πρότυπο Δημοκρατίας για το Σήμερα» με παράλληλο διάλογο με θέμα «Δημοκρατία για όλους».

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην Υπουργός Οικονομικών, Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Πιτσούλης, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Δήμητρα» και Θεόδωρος Στάθης, συγγραφέας του βιβλίου, πρώην Βουλευτής και πρώην Υπουργός, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σιούλας.

Σύμφωνα με

τον κ. Στάθη «η Δημοκρατία μπορεί να ενισχυθεί πιο αποτελεσματικά από μια κυβέρνηση η οποία στην πραγματικότητα έχει πάνω από 150 έδρες και όχι να έχουμε το φαινόμενο 104 βουλευτών να μετράνε για 153. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία. Δεν μπορείς να απαιτείς από την μειοψηφία να σέβεται τις αποφάσεις μιας πλειοψηφίας που είναι τεχνητή. Η δική μου πρόταση διορθώνει αυτή την ανορθογραφία».


Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κώστας Μπαργιώτας μετέφερε τη διαπίστωση πως «υπάρχει πλήρης αναξιοπιστία της πολιτικής εξουσίας και η βαθιά κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς της χώρας. Ώς ένα σημείο είναι δικαιολογημένο από την σταδιακή παρακμή του πολιτικού συστήματος με φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος. Πλέον μετά από μια περίοδο λαϊκισμού που στοίχισε στη χώρα αρχίζουμε να αναζητάμε μια διέξοδο».

¨Αυτό που φταίει δεν είναι η Δημοκρατία αλλά η απόκλιση από τους κανόνες της» επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Δυστυχώς, η ίδια η ιδέα της Δημοκρατίας υπέστη τα προηγούμενα χρόνια σοβαρά πλήγματα. Το δίχως άλλο, κάποια από αυτά προέρχονται από χρόνιες παθογένειες, που εντέλει διαστρέβλωσαν την ίδια την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος, και τις οποίες με χαρά είδα να επισημαίνει ο συγγραφέας. Ωστόσο, μαζί με τα ξερά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καούν και τα χλωρά, καθώς η αμφισβήτηση των αρχών της δημοκρατίας γενικεύθηκε αδίκως. Και αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους».

Το θέμα του βιβλίου «Αναζητώντας Πρότυπο Δημοκρατίας για το σήμερα» είναι από τα πλέον επίκαιρα τόνισε ο πρώην Υπουργός Φίλλιπος Σαχινίδης, καθώς για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία η Δημοκρατία αμφισβητείται τόσο έμπρακτα ακόμη και σε χώρες με μακρά κοινοβουλευτική παράδοση».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επακόλουθο της ανατροπής της μεταπολεμικής πολιτικής ισορροπίας, που στηρίχτηκε στην εναλλαγή στην εξουσία των σοσιαλδημοκρατών κομμάτων με τα συντηρητικά.
«Μετά την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση, τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη χάνουν συνεχώς δυνάμεις.
Κερδισμένα βγαίνουν λαϊκιστικά κόμματα κυρίως της άκρας Δεξιάς ή ακόμη και της ριζοσπαστικής αριστεράς, τα οποία προσελκύουν πρώην ψηφοφόρους των σοσιαλιστών που νιώθουν αποκλεισμένοι εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης και της παγκοσμιοποίησης».

Σε τί οφείλεται η θεσμική υστέρηση της χώρας; ανέλυσε ο κ. Νίκος Πιτσούλης, πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Δήμητρα» .»Με μια επιδερμική προσέγγιση (της θεσμικής κρίσης) θα την απέδιδε κανείς στην απαξίωση Θεσμών όπως είναι το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, η Παιδεία, ακόμα και η Δικαιοσύνη. Πρόκειται όμως και πάλι για τα εμφανή συμπτώματα μιας βαθύτερης θεσμικής κρίσης που συνοδεύει την ελληνική πολιτεία από την ίδρυσή της. Η κρίση αυτή οφείλεται στη θεσμική ανωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα