Περιφερειακή διακυβέρνηση ζήτησε ο Τατούλης

09:09 12/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δυναμική του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας να προβάλλει πολιτικά επιχειρήματα, προκειμένου να διεκδικήσει και να επιτύχει τη μετατροπή του από Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την ομιλία του στο 5ο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο πολιτικό εγχείρημα για τη χώρα, γιατί μπορεί να στηρίξει την οικονομική,

κοινωνική και πολιτική εξέλιξή της».

«Λυπάμαι όμως για την πορεία του Συνεδρίου, γιατί το μεν αίτημα είναι υψηλού πολιτικού περιεχομένου, η δε αισθητική που παρουσιάζεται έχει μια μειωμένη εικόνα απέναντι στο μέγεθος του πολιτικού εγχειρήματος», δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί τα κόμματα να έρχονται και να κάνουν τις δικές τους εισηγήσεις και να εξαφανίζονται. Είναι προσβολή απέναντι στο θεσμό και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους. Εδώ δεν υπερασπιζόμαστε τους κομματικούς μας φορείς ή τις πολιτικές μας φιλοδοξίες, αλλά το κύρος ενός θεσμού, που έχει αποδείξει ότι χαίρει της μεγαλύτερης εκτίμησης από την Ελληνική κοινωνία».

Σχολιάζοντας τη στάση των πολιτικών κομμάτων, σε σχέση με τον περιφερειακό θεσμό και την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Τατούλης, σημείωσε, ότι, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό εκπρόσωποί τους να υποστηρίζουν «μην ανησυχείτε, αύριο που θα έρθουμε εμείς στην εξουσία θα καταργήσουμε το ένα ή το άλλο. Δεν μπορεί να είναι αυτή η λογική για την αντιμετώπιση της κρίσης, ιδιαίτερα δε από τον υψηλό θεσμό τον οποίο θέλουμε να υπηρετήσουμε».

Η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι φοβική απέναντι στην απλή αναλογική

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταρρυθμίσεων για μια ακόμα φορά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται φοβικά. Θα πρέπει ωστόσο να ορίζεται το πολιτικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και των προτάσεων, ούτως ώστε να μην έρχεται ο οποιοσδήποτε Υπουργός και να εξαγγέλλει αλλαγές ή αποφάσεις, χωρίς την άποψη των θεσμών.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε «μπορεί ποτέ απ’ τη μια να απαιτούμε την περιφερειακή διακυβέρνηση και απ’ την άλλη να γυρίζουμε πάλι στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις; Αυτό είναι μια αυστηρή οπισθοδρόμηση. Σήμερα ο στόχος μας είναι να διατυπώσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις που πρέπει να θέσει η Περιφερειακή Διακυβέρνηση και πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτόν».

Ισχυρές Περιφέρειες χωρίς χωρικές ενότητες

Το αίτημα σε σχέση με την πολιτική εξέλιξη του θεσμού είναι, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, η δημιουργία ισχυρών Περιφερειών, με μεγαλύτερες αρμοδιότητες, προκειμένου η χώρα να δημιουργήσει ένα μοντέλο χαλαρής ομοσπονδιοποίησης, έτσι όπως γίνεται παντού στις Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ο θεσμός των Περιφερειών είναι πανίσχυρος και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών και δεν γίνεται έρμαιο των φιλοδοξιών ή των απόψεων του κάθε Υπουργού.

Οπισθοδρόμηση η οποιαδήποτε επιστροφή στις Νομαρχίες

«Θέλουμε μεγαλύτερη περιφερειοποίηση του θεσμού, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος. Θέλουμε ισχυρές Περιφέρειες με ισχυρό σύστημα αρμοδιοτήτων, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν στεγανά, ή οποιεσδήποτε λογικές που περιορίζουν το εύρος και το κύρος του θεσμού. Δεν θέλουμε χωρικές ενότητες. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λέμε ότι δημιουργούμε κοινωνικούς ή πολιτικούς θεσμούς, σύμφωνα με αντιλήψεις που μας γυρίζουν στο παρελθόν των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων»» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης.

Σε ότι αφορά την ισχυροποίηση του θεσμού και τους απαιτούμενους πόρους, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι πρώτα θα πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα διακυβέρνησης των Περιφερειών και μετά, ανάλογα τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να δοθούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα των Περιφερειών να αναπτύξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα πρέπει συνεπώς να υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι περιφερειακές αρχές θα μπορούν να αναπτύξουν νέες χρηματοδοτικές επιλογές.

Οι Περιφέρειες θα πρέπει να αποκτήσουν τις δικές τους Περιφερειακές Τράπεζες

«Το 2011 μιλούσαμε για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις ήταν επιφυλακτικές, καθώς δεν πίστευαν σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Μερικές μάλιστα από αυτές ήταν και παντελώς αρνητικές, χωρίς να εξαιρείται και η σημερινή Κυβέρνηση. Οι Περιφέρειες μπόρεσαν ωστόσο να απενοχοποιήσουν μέσα στην ίδια την κοινωνία το οικονομικό αυτό μοντέλο. Τώρα πρέπει να ψάξουμε για καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία» συνέχισε ο κ. Τατούλης και τόνισε «θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή οι Περιφέρειες θα πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους περιφερειακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατά τα πρότυπα πολλών χωρών, που μπόρεσαν και αναπτύχθηκαν μέσα από την αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε επίσης ότι αυτές είναι οι μόνες τράπεζες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στις οποίες δεν μπορεί να γίνει κούρεμα καταθέσεων. Ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τη Γερμανική Sparkassen έχει μελετήσει αυτό το μοντέλο για να το εφαρμόσει στην Πελοπόννησο. Απαιτούνται ωστόσο κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες με κατάλληλη διεκδίκηση είναι εφικτό να υλοποιηθούν.

Το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών επανέφερε ο κ. Τατούλης, στις οποίες θα υπάρχει σταθερό φορολογικό καθεστώς και πλήρη εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

από δελτίο Τύπου

Keywords
Τυχαία Θέματα