Περιήγηση δημοσιογράφων στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

20:34 30/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα εξαιρετικό και μοναδικό στο είδος του, σε πανελλαδικό μάλιστα επίπεδο, Μουσείο είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα μέλη του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ένα από τα νεώτερα και πλέον σύγχρονα μουσεία της χώρας.
Η επίσκεψη – ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών και αποτέλεσε μία ξεχωριστή εμπειρία.

Η υποδοχή – καλωσόρισμα και η πρώτη εισαγωγική

ενημέρωση έγινε στο αμφιθέατρο του Μουσείου από τον συνάδελφο δημοσιογράφο Γιάννη Σιούλα, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.
Η περιήγηση στους χώρους του Μουσείου έγινε από την προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λάρισας, διευθύντριας του Διαχρονικού Μουσείου κ. Σταυρούλα Σδρόλια.

O πλούτος των ευρημάτων από τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της και η επιθυμία προβολής της θεσσαλικής ιστορίας στάθηκαν η αφορμή για τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Το 1984 προκηρύχθηκε πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση του Μουσείου, από τον οποίο αναδείχθηκε και εφαρμόστηκε η μελέτη του αρχιτέκτονα Π. Φωτιάδη και των συνεργατών του. Η θεμελίωση του κτηρίου έγινε το 1996 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2006.
Η αφήγηση της μόνιμης έκθεσης αναπτύσσεται πάνω στους άξονες της χρονολογικής εξιστόρησης, της γεωγραφικής κατανομής και της ειδικής θεματολογίας. Αρθρώνεται σε 11 ενότητες και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά ευρήματα του θεσσαλικού πολιτισμού από την Παλαιολιθική Εποχή έως τον 19ο αιώνα. Η προσέγγιση αυτής της διαδρομής στο χρόνο και τον χώρο γίνεται μέσα από τις έννοιες: κοινωνία, κράτος, θεσμοί, εξουσίες.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2015. Είναι κτισμένο στο λόφο «Μεζούρλο» σε ένα μοναδικό και ελκυστικό περιβάλλον, σε έκταση 54 στρεμμάτων. Η έκταση παραχωρήθηκε από το Δήμο Λαρισαίων στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Τα εκθέματα υπολογίζονται σε 20.000 περίπου, ενώ περισσότερα από 50.000 βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρο του μουσείου και η επεξεργασία αξιοποίησή τους γίνεται σταδιακά από τους αρχαιολόγους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρημάτων προέρχεται από τον Νομό Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή. Εντοπίστηκαν δε κυρίως στη διάρκεια ιδιωτικών και δημοσίων έργων.

Keywords
Τυχαία Θέματα