Πέθανε ο μαέστρος της χορωδίας της ΕΡΤ Αντώνης Κοντογεωργίου

15:33 1/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η οικογένεια της ΕΡΤ θρηνεί την απώλεια του μαέστρου Αντώνη Κοντογεωργίου, ο οποίος τίμησε επί σειρά ετών τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με το έργο και το ήθος του. Το 1977, με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ Μάνου Χατζιδάκι, ο εκλιπών οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, που μετονομάστηκε σε Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της για 32 χρόνια. Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους του εκλιπόντος.

Εμβληματική μορφή

Ο μεγάλος μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου, εμβληματική μορφή για τη φωνητική τέχνη και το χορωδιακό τραγούδι στην Ελλάδα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

O Αντώνης Κοντογεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι, φοιτώντας παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο R. Strauss Konservatorium και κυρίως στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ την οποία και αποφοίτησε με δύο διπλώματα-Magister Artium, Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορατορίου-Lied. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στην Καλοκαιρινή Ακαδημία Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ και στα Τμήματα Αριστούχων Τραγουδιού της Ζυρίχης.

Είχε βραβευτεί από τον διεθνή διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας» (Lied-Ορατόριο), από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο «Σ. Μοτσενίγου»), από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (βραβείο «Μαρία Κάλλας»), από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (το Μέγα Βραβείο) και από την UNESCO (Eθνικό Bραβείο). Κατά καιρούς οργάνωσε και διηύθυνε πολλές χορωδίες.

Δίδαξε μουσική στο ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, σε πολλά Ωδεία, σε σεμινάρια, και οργάνωσε πολλές Συναντήσεις Χορωδιών. Δημοσίευσε πλήθος ειδικών άρθρων για τη χορωδιακή μουσική, εξέδωσε 11 βιβλία, πραγματοποίησε πολλές δισκογραφικές παραγωγές και πάνω από 600 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με το Εθνικό Θέατρο αλλά και πολλούς άλλους θιάσους, καθώς και με τα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Δίδαξε στη Σχολή Σπ. Ευαγγελάτου, ίδρυσε και διηύθυνε το συγκρότημα Pro Musica για τη διάδοση της παλιάς μουσικής και το σολιστικό φωνητικό συγκρότημα «Οι Τραγουδιστές», με το οποίο πέραν των πολλών συναυλιών, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση όλο το σωζόμενο έργο του Φραγκίσκου Λεονταρίτη.

Το 1977 με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, οργάνωσε για πρώτη φορά χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, σημερινή Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της για 32 χρόνια.

Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) για τη Χορωδιακή ανάπτυξη και επί σειράν ετών Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε διευθυντής και καθηγητής Ωδείων, διευθυντής του Κέντρου Χορωδιακής Πράξης του Υπουργείου Πολιτισμού και μεταξύ άλλων, των χορωδιών, Ωδείου Αθηνών, «Μακεδονία», Ελληνικού Φεστιβάλ και Δήμου Αθηναίων.

Ως σολίστ ή μαέστρος, πραγματοποίησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω από 1.600 παραστάσεις, συνεργάστηκε με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με πολλές ξένες, καθώς επίσης και με διάσημους μαέστρους (Bernstein, Rilling, Askenazy, Menuhin, Mazur, Marriner). Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει 142 χορωδιακά έργα με ορχήστρα, (87 σε πρώτη ελληνική εκτέλεση), 1.030 άλλα χορωδιακά, 21 όπερες και πάνω από 800 Lieder. Πολλοί Έλληνες συνθέτες του έχουν αφιερώσει έργα τους, (Αντωνίου, Κούκος, Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Μπαλτάς, Σαμαράς, Νεζερίτης, Σφακιανάκη, Χριστοδούλου κ.α.).

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα