Πέθανε ο βετεράνος δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ

12:39 2/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο προκάλεσε το άκουσμα της είδησης του θανάτου του σπουδαίου ανταποκριτή Ρόμπερτ Φισκ σε ηλικία 74 ετών. Πιθανή αιτία θανάτου του είναι το εγκεφαλικό.

Ο Φισκ εισήχθη στο νοσοκομείο St Vincent’s του Δουβλίνου έπειτα από ξαφνική αδιαθεσία που αισθάνθηκε την Παρασκευή και λίγο αργότερα πέθανε, έγραψε η Irish Times.

Στη διάρκεια της δημοσιογραφικής του καριέρας, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία  του 1970, ο Φισκ απέσπασε πολλά βραβεία για τις ανταποκρίσεις του από

την Μέση Ανατολή. Ωστόσο προκάλεσε και έντονη αντιπαράθεση για την αιχμηρή κριτική του εις βάρος των ΗΠΑ και του Ισραήλ καθώς και εις βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης.

Κάλυψε πολέμους στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική για λογαριασμό βρετανικών εφημερίδων για πάνω από πέντε δεκαετίες και η New York Times τον χαρακτήρισε το 2005 «ίσως έναν από τους διασημότερους ξένους ανταποκριτές στη Βρετανία».

Ο Ρόμπερτ Φισκ γεννήθηκε στο Μέιντστοουν του Κεντ το 1946 κα αργότερα έλαβε την ιρλανδική υπηκοότητα. Ο Ιρλανδός πρόεδρος Μάικλ Ντ. Χίγκινς εξέφρασε χθες την «βαθιά θλίψη» του για τον θάνατο του Φισκ. «Με τον θάνατό του ο δημοσιογραφικός κόσμος και ο ενημερωτικός σχολιασμός για θέματα της Μέσης Ανατολής έχασε έναν από τους καλύτερους σχολιαστές του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

"With his passing the world of journalism and informed commentary on the Middle East has lost one of its finest commentators."

Statement from President Higgins on the death of Robert Fisk:

President of Ireland (@PresidentIRL) November 1, 2020

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Sunday Express και μετέβη στο Μπέλφαστ το 1972 για να καλύψει τις Ταραχές ως ανταποκριτής της εφημερίδας Times στη Βόρεια Ιρλανδία.Το 1976 έγινε ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μέση Ανατολή.Με έδρα του την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, κάλυψε τον εμφύλιο στη χώρα καθώς και την Ιρανική Επανάσταση το 1979, τον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ.Το 1989 παραιτήθηκε από την Times έπειτα από διαμάχη με τον ιδιοκτήτη της, τον Ρούπερτ Μέρντοκ, και συνέχισε την καριέρα του στην Independent, όπου και παρέμεινε για το υπόλοιπο της καριέρας του.Την περίοδο του 1990 πήρε συνέντευξη τρεις φορές από τον Οσάμα μπιν Λάντεν για λογαριασμό της συγκεκριμένης εφημερίδας. Τον περιέγραψε ως έναν «ντροπαλό άνδρα», ο οποίος – όπως έγραψε στην πρώτη του συνέντευξη το 1993- «έμοιαζε απόλυτα με τον αντάρτη του θρύλου των μουτζαχεντίν».Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που είχε ενορχηστρώσει ο μπιν Λάντεν, ο Φισκ, ο οποίος μιλούσε αραβικά, πέρασε τις επόμενες δύο δεκαετίες καλύποντας τις συγκρούσεις ανά την Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένων εκείνων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος απέτισε φόρο τιμής στον Φισκ μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα τους και ο συντάκτης του BBC στη Μέση Ανατολή Jeremy Bowen.

Way too young. I liked and respected Robert. One day in South Lebanon when I arrived from the wars in former Yugoslavia he sniffed my flak jacket (he wasn’t a fan of body armour) and claimed he smelt slivovitza. I retaliated by saying I’d read his reports at school. RIP Fisk

— Jeremy Bowen (@BowenBBC) November 1, 2020

ΠΗΓΗ: BBC

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα