Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω Eurogroup και αμφιβολιών για QE

12:12 23/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

H μη λήψη απόφασης για την εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με την δεύτερη αξιολόγηση αλλά κυρίως για την ελάφρυνση του χρέους οδήγησαν σε πωλήσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς εντείνονται οι αμφιβολίες για ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι σύμφωνα με αναλυτές.

H απόδοση του ελληνικού ομολόγου αναφοράς που λήγει τον Φεβρουάριο του 2027 βρισκόταν στο 5,77% από 5,68% στο χθεσινό κλείσιμο. Παρ’όλα αυτά η απόδοση

βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του περασμένου Φεβρουαρίου

Ανοδικά κινείτο επίσης η απόδοση του ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο του 2019 που ήταν στο 5,75% από 5,49% στο χθεσινό κλείσιμο. Σημειώνεται ότι η απόδοση είχε ξεπεράσει το 10% στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ελλάδα θα επιθυμούσε να ξαναβγεί στις αγορές τον Ιούλιο με μια έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου που θα αντάλλασσε με τα 5ετή ομόλογα που είχαν εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014.

Ομως, προϋπόθεση για μια τέτοια έξοδο ήταν η συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QΕ) της ΕΚΤ.

Το χθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση για την δόση και το χρέος, παραπέμποντας τα θέματα στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα