«Πόλεμος» FBI-Τραμπ και CNN με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2017

11:57 1/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ηλεκτρονικά μηνύματα που έχει στην κατοχή του το CNN αποκαλύπτουν ότι ο πράκτορας του FBI Πίτερ Στροκ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμφιλεγόμενη απόφαση του FBI που ανέτρεψε τα δεδομένα στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016. Πρόκειται για την επιστολή που είχε στείλει στο Κογκρέσο ο πρώην διευθυντής του FBI

Τζέιμς Κόμεϊ, με την οποία και ανακοίνωνε ότι η υπηρεσία του ερευνούσε νέα ηλεκτρονικά μηνύματα, σχετικά με την υπόθεση της Κλίντον.

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI

Οι νέες αποκαλύψεις σχετικά με την δράση του Στροκ γίνονται γνωστές, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι τον κατηγορούν για την συμπάθεια που έδειξε στην Κλίντον, ενώ προσπαθούσε να υποβαθμίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στην διάρκεια της πιο κρίσιμης περιόδου της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο Στροκ φαίνεται ότι είχε ρόλο στην συγγραφή του πρώτου πρόχειρου σημειώματος που αποτέλεσε την βάση για την επιστολή που έστειλε ο Κόμεϊ στο Κογκρέσο. Παράλληλα, ο ίδιος, φέρεται να υποστήριξε την επανέναρξη της έρευνας για την Κλίντον, μετά τον εντοπισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στον φορητό υπολογιστή του πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Άντονι Γουάινερ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το σκεπτικό του Στροκ. Μία ημέρα μέρα την αποστολή του πρόχειρου σημειώματος του Στροκ στους συναδέλφους του, ο Κόμεϊ έστειλε την επιστολή στο Κογκρέσο, φέρνοντας στην επιφάνεια την υπόθεση της διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον, όταν αυτή υπηρετούσε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ. Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΗΠΑ: «Το FBI παραβίασε την εκλογική νομοθεσία» – Δημοσκόπηση ισοπαλίας για Κλίντον,Τραμπ

Από την πλευρά του, ο Στροκ είχε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την κίνηση που έκανε ο Κόμεϊ για την δημόσια ανακοίνωση επανέναρξης της έρευνας, παραμονές της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

Προς εξέταση νέα παρτίδα 14.900 ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον

Τις επιφυλάξεις αυτές, τις εξέφρασε σε γραπτό μήνυμα που έστειλε με το κινητό του, σύμφωνα με δύο πηγές. Τα γραπτά μηνύματα που έστειλε μέσω του κινητού του και τα οποία έχουν παραδοθεί στο Κογκρέσο, δείχνουν ότι τον απασχόλησαν οι επιπτώσεις από την δημοσιοποίηση της επιστολής του Κόμεϊ, όπως δείχνει η ανάγνωση των μηνυμάτων από το CNN.

Η αποκάλυψη των νέων πληροφοριών, συνθέτει ένα πιο πολύπλοκο προφίλ για τον Στροκ, έναντι των όσων έχουν υποστηρίξει οι επικριτές του.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι, δίνουν έμφαση στα μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου που αντάλλαξε ο Στροκ με την δικηγόρο του FBI Λίζα Πέιτζ και τα οποία, ήταν συχνά επικριτικά για τον Τραμπ, ασκώντας κριτική και στους δύο. Ο Στροκ και η Πέιτζ είχαν εξωσυζυγική σχέση. Οι Ρεπουμπλικάνοι δίνουν έμφαση στην κριτική τους, τονίζοντας ότι ο Στροκ ήταν διαλλακτικός με την Κλίντον και σκληρός με τον Τραμπ. Έτσι, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι δίνουν έμφαση στα μηνύματα αυτά των κινητών τηλεφώνων, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα που διεξάγεται για την Ρωσία από τον ανεξάρτητο ανακριτή Μάλερ είναι προκατειλημμένη, καθώς τα δύο στελέχη είχαν μία σύντομη συμμετοχή, στην ομάδα έρευνας που έχει συγκροτήσει ο ειδικός ανακριτής.

Υπό έρευνα νέα σειρά μηνυμάτων του FBI κατά του Τραμπ

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κατηγορήσει τον Στροκ για προδοσία σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα “The Wall Street Journal.”

Παρά το γεγονός ότι ο Στροκ εγκατέλειψε την ομάδα έρευνας του Μάλερ την προηγούμενη χρονιά, ο ίδιος, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα για την Κλίντον, την οποία και επεδίωκε να διεξάγει “επιθετικά” σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση για τον τρόπο σκέψης και δράσης του.

Σε ηλεκτρονικό του μήνυμα, με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου 2016, το οποίο έχει διαθέσει το FBI προς το Κογκρέσο, ο Στροκ ενημερώνει τους συναδέλφους του, ότι ο ίδιος και ένας άλλος πράκτορας του FBI έχουν συγγράψει το “πρώτο πρόχειρο σημείωμα” για την επιστολή που αργότερα στάλθηκε στο Κογκρέσο, ενημερώνοντας για την απόφαση επανέναρξης της έρευνας για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον. Οι συνάδελφοί του, στην συνέχεια, αντάλλαξαν δύο ηλεκτρονικά μηνύματα με σχόλια και αλλαγές στο πρώτο κείμενο του Στροκ. Έτσι, το πρώτο κείμενο της επιστολής προωθήθηκε υπηρεσιακά, στον (τότε) διευθυντή Κόμεϊ.

Το CNN έχει λάβει γνώση για μία από τις πρόχειρες επιστολές, που έχει μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προωθηθεί και στο Κογκρέσο. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το πρόχειρο αυτό σημείωμα, είναι το αρχικό προσχέδιο της επιστολής που έγραψε ο Στροκ ή κάποια από τα επόμενα σημειώματα που ακολούθησαν με τις υποδείξεις των συναδέλφων του, για την τελική μορφή που έπρεπε να έχει. Το αντίγραφο αυτό της επιστολής ξεκαθαρίζει ότι “το FBI έχει υποχρέωση να προχωρήσει με την απαραίτητη έρευνα για την αξιολόγηση” των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν εντοπιστεί στον φορητό υπολογιστή του Γουάινερ.

Την επόμενη ημέρα, στις 28 Οκτωβρίου του 2016, ο Κόμεϊ έστειλε την επιστολή στο Κογκρέσο, διορθώνοντας την γραμμή που έγραφε ότι είχε “υποχρέωση” να προχωρήσει σε έρευνα. Έτσι, η τελική επιστολή έγραφε ότι ο ίδιος, είχε ενημερωθεί “χθες” από την ομάδα του και “συμφώνησε στην διεξαγωγή της αναγκαίας έρευνας από το FBI.”

Το βασικό συμπέρασμα ότι το “FBI είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που φαίνεται να είναι σχετική με την έρευνα,” φαίνεται να υπάρχει τόσο στην τελική επιστολή, όσο και στα πρόχειρα σημειώματα με τις παρατηρήσεις των στελεχών, που προηγήθηκαν και για τα οποία έχει λάβει γνώση το CNN.

Δύο πηγές που έχουν διαβάσει τα μηνύματα μεταξύ του Στροκ και της Πέιτζ δήλωσαν πως η ανταλλαγή αυτή των μηνυμάτων μέσω κινητών τηλεφώνων έγινε στις 6 Νοεμβρίου. Στα μηνύματα αυτά, η Πέιτζ λέει ότι δεν γνωρίζει εάν θα έπρεπε να εκδοθεί δημόσια ανακοίνωση, ενώ με την θέση αυτή, συμφωνεί κι ο Στροκ. Οι δύο τους, δεν φαίνεται να διευκρινίζουν σε ποια ανακοίνωση αναφέρονται ακριβώς, καθώς την ίδια ημέρα, ο Κόμεϊ είχε στείλει μία άλλη επίσημη επιστολή στο Κογκρέσο, για τον τερματισμό της έρευνας για την Κλίντον, μόλις δύο ημέρες πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Στροκ αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο τα προσχέδια των επιστολών, όσο και τα μηνύματα των κινητών τηλεφώνων.

Από την μεριά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση του Κόμεϊ για την επανέναρξη της έρευνας του FBI για την Κλίντον αντέστρεψε την θετική εκλογική δυναμική που είχε η ίδια, με συνέπεια την απώλεια της προεδρικής εκλογής της. “Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η επιστολή του Κόμεϊ καλλιέργησε αβάσιμες ανησυχίες, οι οποίες όπως αποδείχτηκε, φρενάρισαν την δυναμική μας,” είχε χαρακτηριστικά δηλώσει η Κλίντον, λίγες ημέρες μετά την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016.

Ο Στροκ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεξαγωγή της έρευνας για το χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον από ιδιωτικό διαμετακομιστή, την περίοδο που υπηρετούσε στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο ίδιος, ήταν ο δεύτερος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο FBI για ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ενώ συμμετείχε στην (αρχική) έρευνα του FBI για πιθανή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, αλλά και στην πρώτη συγκρότηση της ομάδας έρευνας από τον ανεξάρτητο ανακριτή Μάλερ.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν ανέθεσε την διεξαγωγή της έρευνας στον Μάλερ, τον περασμένο Μάιο κι αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Μάλερ έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Ο ειδικός ανακριτής διερευνά το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ και της Ρωσίας, όπως επίσης και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο ή άλλο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Πέραν από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, έρευνες στο Κογκρέσο για το παραπάνω ζήτημα αναφορικά με την Ρωσία, διεξάγονται από τις Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Δικαιοσύνης της Γερουσία. Οι έρευνες αυτές στοχεύουν στην ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης, γνώμης γύρω από το ζήτημα που έχει προκύψει με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ρώσικες σκιές στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ «βλέπει» ο διευθυντής της CIA

FBI για το διαβαθμισμένο άκρως απόρρητο υπόμνημα

Ένα ρεπουμπλικανικό υπόμνημα, το οποίο είναι διαβαθμισμένο άκρως απόρρητο και το οποίο καταγγέλλει την «προκατάληψη» εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις τάξεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το FBI υπογράμμισε την Τετάρτη ότι έχει «πολύ σοβαρές ανησυχίες» για το υπόμνημα και αμφισβήτησε την αξιοπιστία του εγγράφου, που έχει στην κατοχή της η Επιτροπή Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τασσόμενο εναντίον της δέσμευσης του Τραμπ να δοθεί στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα