Πόλεμος των σωμάτων ασφαλείας στην Ισπανία (ανταπόκριση)

20:25 31/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Της Δώρας Μακρή ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ισπανία

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που διαπιστώνεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην ΕΕ είναι η έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών. Σε όλες τις περιπτώσεις από το 2004 έως σήμερα κάθε χώρα κρατά για τον εαυτό της τις πληροφορίες, είτε αυτές είναι στα χέρια των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών πληροφοριών, είτε στα χέρια των σωμάτων ασφαλείας. Αυτό παραδέχονται όλοι οι ειδικοί αναλυτές παρά τις τελευταίες προσπάθειες που γίνονται στους κόλπους της Ε.Ε.. Δεν υπάρχει

συντονισμός.

Για παράδειγμα: Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Βαρκελώνης έσπευσαν οι Βέλγοι να δηλώσουν ότι » εμείς ενημερώσαμε τους Mossos d esquadra- την τοπική καταλανική αστυνομία- για τον ιμάμη του Ριπόλ.» Σήμερα βγαίνει δημοσίευμα καταλανικής εφημερίδας λέγοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ειδοποιήσει εγγράφως επίσης στις 25 Μαΐου ότι θα γινόταν το καλοκαίρι τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και κατά πάσα πιθανότητα στη Ράμπλα.

Εδώ όμως προκύπτει ένα θέμα. Η καταλανική αστυνομία δηλώνει ότι δεν έχει καμία διεθνή ενημέρωση γιατί τα θέματα τρομοκρατίας τα αναλαμβάνει επίσημα μόνο η ισπανική Κ.Υ.Π. και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Αλλά παραδέχεται ότι δέχτηκε πολλές πληροφορίες τις οποίες διερεύνησε καταλλήλως.

Στο μεταξύ, τα άλλα δύο σώματα ασφαλείας η Policia Nacional και η Guardia Civil δεν αναμείχθηκαν καθόλου στις επιχειρήσεις των mossos στην Καταλονία για τις συλλήψεις ή την εξάρθρωση των τρομοκρατών.

Ως γνωστόν οι 8 σκοτώθηκαν και οι 4 συνελήφθηκαν από τους mossos. Αυτό άφησε μία πίκρα στα αλλα δύο σώματα καθώς η δικαιοδοσία της ασφαλειας στην περιοχή της Καταλονίας ανήκει καταρχήν στους mossos και μόνο αν ζητήσουν βοήθεια από τα αλλα δύο σώματα, εκείνα μπορούν να παρέμβουν.

Στο μεταξύ η εφημερίδα El periódico της Καταλονίας δημοσιοποιεί σήμερα το κείμενο των αμερικανών -δέκα γραμμές- το οποίο έλαβαν όλοι αλλά δεν το αξιολόγησαν οι δε mossos υποστηρίζουν ότι δεν προέρχεται από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Θεωρούν δε, ότι από την πρώτη στιγμή ο πόλεμος εναντίον τους ήταν βρώμικος. Γινόταν μία συνεχής προσπάθεια να δυσφημιστούν παρά το ότι εξάρθρωσαν τον ισλαμικό πυρήνα.

Η ουσία είναι ότι τόσο η Policia Nacional όσο και η Guardia Civil είναι ιδιαίτερα έμπειρα σώματα όχι μόνο γιατί έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη πληροφόρηση αλλά κυρίως γιατί επί δεκαετίες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αν υποθέσουμε ότι όλες οι πλευρές έχουν δίκηο, η ουσία είναι ότι διανύουμε «μέρες πονηρές». Οι mossos αφενός σε λιγότερο από 100 ώρες εξάρθρωσαν τον ισλαμικό πυρήνα και δεν υπάρχει κανείς που να μην εξήρε τη δράση τους- ακόμα και ο ίδιος ο Ραχόι επανηλειμμένα.

Φυσικά η τοπική κυβέρνηση των εθνικιστών είχε ανάγκη από μια τέτοια επιτυχία των mossos και μάλιστα να φανεί στις πέντε ηπείρους, καθώς αυτό θα διευκόλυνε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου. Για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Από την άλλη, η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης -δεν την έπαιρνε αλλιώς παρά να παραδεχτεί την επιτυχία αυτή- αλλά ενδεχομένως να χρησιμοποιεί τον θόρυβο που δημιουργείται τώρα κατά των mossos, για να την εμφανίσει ως αδεξιότητά της για ένα τόσο μεγάλο θέμα , όπως είναι η ισλαμική τρομοκρατία.

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι Μαδρίτη και Βαρκελώνη εδώ και πέντε χρόνια είναι κυριολεκτικά στα μαχαίρια. Κι ότι ο κυβερνήτης της Καταλονίας Πουιτζντεμόντ μπορεί ακόμα και να καταλήξει στη φυλακή αν διενεργήσει το δημοψήφισμα. Το ισπανικό Σύνταγμα επιτρέπει τη διενέργεια οποιουδήποτε δημοψηφίσματος εκτός από αυτό που μπορεί να μεταβάλλει το πολίτευμα της χώρας.

Στο χορό λοιπόν αυτής της διένεξης, έχουν μπει τώρα και τα σώματα ασφαλείας της χώρας. Και θεωρώ απαράδεκτο πώς ένα πολιτικό μίσος μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των πολιτών. Και πώς η ασφάλεια αυτή μπορεί να μπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι.

Αν υποθέσουμε δε, ότι πολύ συχνά η πραγματικότητα ξεπερνάει την κινηματογραφική φαντασία, τότε μπορούμε απλά να σκεφτούμε ότι παίζεται και από τις δύο πλευρές το διάστημα αυτό , ένα πραγματικά πολύ βρώμικο παιχνίδι. Που οι ιστορικοί, θα καταγράψουν.

Μυστικές υπηρεσίες, πολιτικοί, τρομοκρατία, σώματα ασφαλείας, υπηρεσίες πληροφοριών.

Κάποιοι εκεί κάπου ανατολικά , σίγουρα τρίβουν τα χέρια τους γι αυτό, που προκάλεσαν στη Βαρκελώνη. Και ουδείς ενδιαφέρεται για τα θύματα . Ο καθείς, στο κυνικό του παιχνίδι.

Κι εμείς, υποψιασμένοι θεατές.

Keywords
Τυχαία Θέματα