Πολυθεματική κινητοποίηση στις 9/12 από το Δήμο Πατρέων – και ο Αθλητισμός στην ατζέντα

07:04 3/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Από πολλές θεματικές που αναφέρονται στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων της αχαϊκής πρωτεύουσας, χαρακτηρίζεται η κινητοποίηση που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων στις 9 Δεκεμβρίου. Αφετηρία θα είναι το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και ο αθλητισμός είναι μέσα στην ατζέντα της κινητοποίησης.

Παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη θεματική, αξίζει να δούμε τί έγραφε η διοικούσα επιτροπή του Παμπελοποννησιακού Σταδίου στις 9/11/2016.

«Η Διοικούσα Επιτροπή του Παμπελοποννησιακού Σταδίου συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση της στις 9/11/2016 και αποφάσισε ομόφωνα, να εκφράσει δημόσια την

έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας, συντήρησης κι εκσυγχρονισμού της μεγαλύτερης και σημαντικότερης Εθνικής αθλητικής εγκατάστασης της Δυτικής Ελλάδας.

Ακόμη και την υπόσχεση για τα ψίχουλα των 30 χιλ. ευρώ ανά τρίμηνο για το σύνολο των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, μέσω της υποβολής των περιβόητων «τεχνικών μελετών», την πήρε πίσω όταν ετοιμάστηκε η πρώτη «τεχνική μελέτη» για την «Προμήθεια κι Εγκατάσταση Ηλεκτρονικού Συστήματος Εποπτείας του Π.Σ.», που επιβάλλεται μάλιστα από το Ν. 4326/2015 της ίδιας της κυβέρνησης.

Τα ετήσια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του Π.Σ. ξεπερνούν τις 450 χιλ. ευρώ, ενώ απαιτείται το ποσό του 1,2 εκ. ευρώ, για να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες βλάβες, ζημιές και απώλειες (που προκλήθηκαν από τη μακροχρόνια εγκατάλειψη, και την ανορθόδοξη έως κακή λειτουργία του) και για να εκσυγχρονισθεί».

Ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Παμπελοποννησιακού Σταδίου Τάκης Πετρόπουλος

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι: «Το κράτος δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στη ρητή υποχρέωση του να επιδοτήσει το Π.Σ. τα τρία πρώτα χρόνια της μακροχρόνιας παραχώρησης του από τα Ολυμπιακά Ακίνητα στο Δήμο Πατρέων, που απορρέει από τη σχετική προγραμματική σύμβαση και χρωστάει μόνο από αυτό στο Δήμο περίπου 1 εκ. ευρώ, τα οποία πρέπει κάποτε να καταβάλει.
Πέρα από αυτό η αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τον αθλητισμό, επειδή φορολογεί το λαό για να του ανταποδίδει υπηρεσίες, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη (άρθρο 18 παρ. 9) και ρυθμίζεται από την εκάστοτε ισχύουσα αθλητική νομοθεσία της χώρας».

Πρόσφατα, στις 21/10/2016, o Δήμος διοργάνωσε συνάντηση – συζήτηση με μαζική παρουσία Αθλητικών Ενώσεων και Συλλόγων, αθλητών, προπονητών, φιλάθλων και εκπροσώπων Δημοτικών Παρατάξεων, με θέμα την διεκδίκηση οικονομικής επιχορήγησης από την Γ.Γ. Αθλητισμού για την επίλυση των καυτών προβλημάτων της φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης και εκσυγχρονισμού των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Ομιλητής ήταν ο σύμβουλος του Δημάρχου Πατρέων στον Αθλητισμό Τάκης Πετρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τόνισε ότι «ο Δήμος τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει επιδοτηθεί ούτε με ένα ευρώ από το Υπουργείο Αθλητισμού για τις ανάγκες άθλησης του λαού και της νεολαίας της πόλης μας, εκτός του παραδοσιακού προγράμματος άθλησης για όλους, που έτσι κι αλλιώς καλύπτει ένα απειροελάχιστο ποσοστό των πραγματικών αναγκών της πόλης κι επί πλέον διαφαίνονται προθέσεις από την Γ.Γ.Α. να περικοπεί και αυτό εφέτος κατά 30% ακόμη και στην ευαίσθητη κατηγορία των ΑΜΕΑ».

Πάτρα: Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Λαδόπουλου

Σημείωσε ότι «η Δημοτική Αρχή υλοποιεί μια σειρά πρωτοβουλίες και μέτρα σε δύσκολες συνθήκες με μειωμένο κατά 62% προϋπολογισμό για την αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας τους και τη δωρεάν διάθεση των αθλητικών χώρων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό τη νεολαία και τους εργαζόμενους».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως «η υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να επιδοτεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό απορρέει από το ίδιο το σύνταγμα (άρθρο 18), από τους αθλητικούς νόμους του κράτους και για να το πάμε και λίγο παραπέρα και από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έχει υιοθετηθεί από την Unicef, έχει υπογραφεί από 191 χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, της οποίας αποτελεί και νόμο και η τήρηση του εποπτεύεται από τον Συνήγορο του Παιδιού».

Το δημοτικό γήπεδο στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας

Συχνές είναι και οι επιστολές της δημοτικής αρχής προς το Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, με θέμα την οικονομική επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των δαπανών των ποδοσφαιρικών γηπέδων της Πάτρας και αίτημα συνάντησης, όπως η επιστολή της 2/11/2016.

Η Δημοτική Αρχή αναφέρει ότι: «καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να τα διατηρήσει σε ανεκτό επίπεδο λειτουργίας, χρησιμοποιώντας το εργατικό δυναμικό της και πόρους από το Δημοτικό προϋπολογισμό.
Η απαγόρευση προσλήψεων των υπαλλήλων που απαιτούνται και η συνεχή μείωση της γενικής κρατικής χρηματοδότησης δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία τους.

Στα 6 Δημοτικά ποδοσφαιρικά γήπεδα (εκ των οποίων τα 4 διαθέτουν πλαστικό τάπητα και τα 2 φυσικό χλοοτάπητα), τα οποία χρησιμοποιούνται και από τις ακαδημίες των ομάδων (παιδιά άνω των 8 ετών), διεξάγονται οι προπονήσεις 50 ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων και διοργανώνονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγώνες του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος υπό την αιγίδα της Ε.Π.Σ. Αχαΐας (στην αγωνιστική χρονιά 2015-2016 διεξήχθηκαν περίπου 600 αγώνες).
Οι δαπάνες λειτουργίας – επισκευών και συντηρήσεων των συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, χρηματοδοτήθηκαν εξολοκλήρου από το Δημοτικό προϋπολογισμό για το 2015-2016 και προσέγγισαν τις 100.000 (μόνο για την ΔΕΗ 25.000€)».

Σχετικές ειδήσεις:

Δήμος Πατρέων: Ανάδειξη & ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του αθλητισμού – Συνέντευξη του Τ. Πετρόπουλου στο ert.gr

Η πρώτη Δημοτική πίστα Pump Track στην Ελλάδα από το Δήμο Πατρέων

Επιμέλεια αφιερώματος & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Κεντρική φωτο & φωτο Τ.Πετρόπουλου – Πηγή Δήμος Πατρέων

Φωτορεπορτάζ από την παραλιακή ζώνη της Πάτρας, χώροι άθλησης και αναψυχής που διαμόρφωσε ο Δήμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα