Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία
Οι πάγοι λιώνουν, τα δάση καίγονται, αρκετά έμβια όντα βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει ημερομηνία λήξης για την αλόγιστη δραστηριότητα του ανθρώπου επί της Γης.
Τα τελευταία χρόνια έχουν προβληθεί δεκάδες ταινίες που δραματοποιούν τα επακόλουθα της κλιματικής αλλαγής και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του πλανήτη. Για πολλούς όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο μοιάζουν με παραγωγές του Χόλιγουντ που βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα.
Από την ταινία «The Day After Tomorrow»@20th Century FoxΗ άνοια μεταξύΟι New York Times, σε πρόσφατο άρθρο τους δημοσίευσαν στοιχεία έρευνας η οποία συνδέει τη μόλυνση του περιβάλλοντος με την άνοια. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν δεκαοχτώ χιλιάδες Αμερικανοί. Η άνοια όμως είναι ένα από τα προβλήματα που προκαλεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση στην υγεία του ανθρώπου. Οι αναπνευστικές ασθένειες, οι αλλεργίες και οι μολύνσεις από νέους ιούς και βακτήρια βρίσκονται επίσης στο «τραπέζι».
«Η κλιματική αλλαγή είναι βέβαιο ότι προκαλεί τεράστιες αλλαγές στην εποχικότητα, τη γεωγραφική κατανομή αλλά και την ένταση της εκδήλωσης επανεμφανιζόμενων αλλά και νέων επιδημιών από βακτήρια και ιούς, όπως ο SARS-CoV-2», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αθανάσιος Τσακρής.
@AP Photo/Eugene Hoshiko«Στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες επιδημίες και πανδημίες, λοιπόν, αν δεν συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει στον πλανήτη και, κυρίως, αν δεν αλλάξουμε το πώς βλέπουμε το περιβάλλον και τη δική μας θέση σ’ αυτό: ως κρίκο στην αλυσίδα της φύσης και όχι ως ρυθμιστή και εξουσιαστή των πάντων» συμπληρώνει.
Κάθε χρόνο οι άνθρωποι εξαντλούμε τους φυσικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την ανανέωση του οικοσυστήματος. Από τον ορυκτό πλούτο μέχρι τα ψάρια και τα βοοειδή. Για παράδειγμα, η μικρότερη κατανάλωση κρέατος, ζωικού γάλακτος, τυριών και γιαουρτιών φαίνεται ασήμαντη. Μπορεί όμως να επιφέρει: μεγάλη εξοικονόμηση καλλιεργήσιμης γης, υδάτινων πόρων, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να αποκαταστήσει τα δάση και την άγρια φύση, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Το μοντέλο της «γραμμικής οικονομίας» δεν είναι πλέον βιώσιμοΜέχρι το 2050 τα δυο τρίτα του ανθρώπινου πληθυσμού υπολογίζεται να κατοικούν σε αστικές και περιαστικές περιοχές, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες θέσεις εργασίας. Η εξέλιξη αυτή όμως αναμένεται να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα αν η οικονομία δεν αλλάξει ρότα και αν οι άνθρωποι δεν υιοθετήσουν νέες συνήθειες.
@Cecilia Fabiano/LaPresse via APΣήμερα, πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται στις πόλεις, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το μοντέλο της «γραμμικής» οικονομίας που επικρατεί (λήψη πόρων – κατασκευή – απόρριψη), και στο οποίο βασίζονται οι περισσότερες οικονομίες μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, δεν είναι πλέον βιώσιμο.
Παρόλη την παγκόσμια ανησυχία, οι δεσμεύσεις των κρατών για μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι ικανές να συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στο στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου έως το 2100. Το σενάριο των 3 βαθμών Κελσίου φαίνεται πλέον πιθανότερο, τη στιγμή που είμαστε ήδη περίπου 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου.
@AP Photo/Francisco SecoΟι πρώτες επιπτώσεις στον «πνεύμονα» της ΕλλάδαςΣτην Ελλάδα, οι πρώτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής -σύμφωνα με μελέτες- θα φανούν στον «πνεύμονα» της χώρας, τα δάση του Ολύμπου. «Η κωνοφόρα περιοχή θα αρχίσει να ανεβαίνει προς τα πάνω», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος ερευνητής και πρώην διευθυντής του ινστιτούτου περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης. Αυτή είναι μια από τις επιπτώσεις στη χώρα μας.
@EUROKINISSI/ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣΕκατομμύρια περιβαλλοντικοί μετανάστες προ των πυλών«Φανταστείτε το 2023-2024 για παράδειγμα να εξαφανιστούν οι μουσώνες από τον Ινδικό Ωκεανό, οι οποίοι τροφοδοτούν γύρω στα 2,5 με 3 δισεκατομμύρια κόσμο. Είναι το ψωμί τους, το φαγητό τους. Περιμένουν να καλλιεργηθεί από τους μουσώνες και είναι η μοναδική πηγή για βιοπορισμό. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα μετακινηθεί. Και αυτό που βλέπετε λόγω του πολέμου στη Συρία, τους μετανάστες που έρχονται στα ελληνικά παράλια πολλαπλασιάστε το επί εκατό. Επί χίλια, επί ένα εκατομμύριο για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε», προσθέτει ο Μ. Πετράκης.
@AP Photo/Dar Yasin, FileΗ πανδημία «έσωσε» χιλιάδες ζωέςΗ πανδημία Covid-19 σε έναν βαθμό φρέναρε την περιβαλλοντική μόλυνση. Είναι ενδεικτικό πως λόγω της καραντίνας η Κίνα-μέσα σε δυο μήνες- είδε βελτίωση στην ποιότητα του αέρα και έτσι απέτρεψε το θάνατο 4.000 παιδιών κάτω των πέντε ετών, όπως και 73.000 χιλιάδων ενηλίκων άνω των εβδομήντα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Η ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και του καθενός από εμάςΌμως, η επιβράδυνση της οικονομίας όπως είναι δομημένη σήμερα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Τη βασική ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις των κρατών για τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν τα επόμενα χρόνια, όσον φορά τις μεγάλες βιομηχανίες, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
@AP Photo/Kirsty WigglesworthΕυθύνη βέβαια έχει και ο καθένας από εμάς, λένε οι ειδικοί. Την επόμενη φορά λοιπόν που κάποιος θα ξεκινήσει ένα ταξίδι με το αεροπλάνο θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά. Όπως και όταν χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο για μια απόσταση που καλύπτεται με τα πόδια, το ασανσέρ για έναν ή δυο ορόφους, πλαστικές σακούλες από το σούπερ μάρκετ και ούτω καθεξής. Η προστασία του περιβάλλοντος εξαρτάται από ολόκληρη την ανθρωπότητα και ολόκληρη η ανθρωπότητα εξαρτάται από το περιβάλλον.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαϊκάλης: Την επόμενη βδομάδα θα βγουν πράγματα που θα κοκκινήσουν και οι πέτρες
- Το σχόλιο του Άλκη Κούρκουλου για τις καταγγελίες: «Δεν θα λείψουν σε κανέναν, κανείς μας δεν θα λείψει»
- Ηλιάνα Αραβή: Με πήρε τηλέφωνο και αυνανιζόταν – Χαϊκάλης: Της ζητώ συγγνώμη | Video
- Έκτακτο – Κορωνοϊός: Υγειονομική «βόμβα» νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα – Δεκάδες κρούσματα
- Καιρός - Καλλιάνος: Έρχεται φονικός χιονιάς το επόμενο Σαββατοκύριακο;
- Μας βρίζουν χυδαία οι Γερμανοί: Στήριξη στον Ερντογάν και κανένας σεβασμός στην Ελλάδα
- «Όπου φύγει φύγει» οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ: Κάνουν τα πάντα για να αποχωρήσουν από τον οργανισμό
- Τα φυσιολογικά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης, «ασπίδα» κατά της Covid-19
- Προειδοποίηση ΕΛΑΣ: Συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους- Πως δρουν
- Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο 1.500 ευρώ σε ιερείς για συνωστισμό σε εκκλησίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Τα φυσιολογικά επίπεδα «καλής» χοληστερίνης, «ασπίδα» κατά της Covid-19
- ΕΛΑΣ: Προσοχή στις απάτες! Ποιες οι μέθοδοι των επιτήδειων – Πώς να προστατευτούμε
- Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών – Τι ισχύει για πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού
- Κέρκυρα: Πρωταθλητής Ελλάδος στο σκάκι ο Α. Λευτεριώτης
- Κορονοϊός: Καμπανάκι από τους ειδικούς για τις μεταλλάξεις
- Αναβλήθηκε το ματς ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού λόγω κορονοϊού
- Διαμαρτυρία έξι προέδρων για την νέα δομή στη Λέσβο: “Δεν μας δόθηκε δικαίωμα ψήφου”
- Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα σε 2 ιερείς για μη τήρηση των μέτρων
- Σέρρες: Εξιχνιάστηκε ληστεία σε καφέ- Συνελήφθησαν δύο άτομα
- Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία
- Διαμαρτυρία έξι προέδρων για την νέα δομή στη Λέσβο: “Δεν μας δόθηκε δικαίωμα ψήφου”
- Κορονοϊός: Καμπανάκι από τους ειδικούς για τις μεταλλάξεις
- Κρήτη: Οδηγίες από την αστυνομία για την αποφυγή εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου
- Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το γεύμα του πρωθυπουργού σε υπαίθριο χώρο στην Ικαρία
- Κορονοϊος: 17 συλλήψεις και 2.168 παραβάσεις στο 24ωρο – 31 σε χαρτοπαικτική λέσχη στο Ν. Κόσμο
- Νέες παρατάσεις αεροπορικών οδηγιών – Τι ισχύει για πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού
- Σέρρες: Πώς θα λειτουργήσουν την Τρίτη οι λαϊκές αγορές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ήττα σοκ για ΑΠΟΕΛ, "ξεκόλλησε" από την τελευταία θέση ο Εθνικός!
- Κορωνοϊός - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Στροφή» των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους και χρόνια πάσχοντες
- Γκάγκα: Αύξηση εισαγωγών στην Αττική - «Ρεκόρ» νοσηλευόμενων στο Σωτηρία
- Κορονοϊός: Συναγερμός με δεκάδες κρούσματα σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα
- Ξέρουν άριστα τα ενδότερα της Χαρ. Τρικούπη
- Κοροναϊός : Πάνω από 66% η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων τον Φεβρουάριο – Καμπανάκι από την εκτόξευση νοσηλειών και ιικού φορτίου στα λύματα
- Το Βιετνάμ κατέγραψε 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού
- ΣΥΡΙΖΑ: «Η κα Μενδώνη αυτή τη φορά επέλεξε τη σιωπή. Οφείλει όμως να δώσει εξηγήσεις»
- Γερμανού για Χαϊκάλη: «Όταν μια γυναίκα λέει όχι, είναι όχι»