ΠΟΥ: Είμαστε σε πόλεμο με έναν ιό και η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη

15:49 24/5/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεκαεπτά μήνες μετά το ξέσπασμα της πιο μεγάλης κρίσης υγείας στην σύγχρονη εποχή, ο κόσμος παραμένει σε μια επικίνδυνη κατάσταση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου 2021, έχουν αναφερθεί περισσότερες περιπτώσεις και θάνατοι σε σύγκριση με το σύνολο του 2020, ενώ οι τάση είναι ο αριθμός των θανάτων να ξεπεράσει το σύνολο του προηγούμενου έτους εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος ανοίγοντας της εργασίες της 174η Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας

του ΠΟΥ στην Γενεύη.

«Αγκάθι» η ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια

Υπογράμμισε με έμφαση πως η πανδημία δεν θα τελειώσει παρά μόνο εάν ελεγχθεί η μετάδοση σε κάθε χώρα, ενώ η κρίση των εμβολίων είναι μια «σκανδαλώδης ανισότητα που διαιωνίζει την πανδημία». Ο ίδιος προέτρεψε τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν ένα «σπριντ» για τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 10% του πληθυσμού κάθε χώρας έως τον Σεπτέμβριο και μια προσπάθεια έως τον Δεκέμβριο «για την επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό τουλάχιστον 30% του πληθυσμού».

Σημείωσε επίσης πως o αριθμός των δόσεων που διατίθενται στην πρωτοβουλία COVAX παραμένει εξαιρετικά ανεπαρκής καθώς μέχρι σήμερα, η COVAX έχει αποστείλει 70 εκατομμύρια δόσεις σε 124 χώρες και οικονομίες, κάτι που όμως αρκεί για λιγότερο από του 0,5% του συνδυασμένου πληθυσμού αυτών των χωρών.

Κατηγόρησε παράλληλα μια μικρή ομάδα χωρών που παράγουν και αγοράζουν την πλειονότητα των εμβολίων στον κόσμο ελέγχοντας τη μοίρα του υπόλοιπου κόσμου. «Οι χώρες που εμβολιάζουν ομάδες χαμηλού κινδύνου το κάνουν τώρα σε βάρος των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ομάδων υψηλού κινδύνου σε άλλες χώρες».

Ανακοίνωσε επιπλέον πως προσώρας δεν έχουν εμφανιστεί παραλλαγές που να υπονομεύουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των διαγνωστικών ή της θεραπευτικής αγωγής. Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα παραμείνει έτσι η κατάσταση.

Ζητούμενο η ενίσχυση ετοιμότητας

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ απηύθυνε κάλεσμα για την εκπλήρωση και διευθέτηση τριών βασικών αναγκών οι οποίες αφορούν την πλήρη χρηματοδότηση του ACT Accelerator, τη δίκαιη διανομή δόσεων των εμβολίων και την αύξηση της παραγωγής τους.

«Κάθε χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παρακολούθησης, των δοκιμών, της αλληλουχίας και της ανταλλαγής πληροφοριών, την ενδυνάμωση ανθρώπων και κοινοτήτων, την υποστήριξη επιχειρήσεων και χώρων εργασίας και την εφαρμογή εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η προτεινόμενη συνθήκη – πλαίσιο για την ετοιμότητα και αντίδραση σε πανδημίες μπορεί να υποστηρίξει τη διεθνή αλληλεγγύη και την ανταλλαγή δεδομένων, πληροφοριών και πόρων.

Υπογράμμισε επίσης «πως δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν ασφαλέστερο κόσμο από πάνω προς τα κάτω. πρέπει να οικοδομήσουμε τον κόσμο από κάτω προς τα πάνω. Η προετοιμασία, η πρόληψη, η ανίχνευση και η γρήγορη ανταπόκριση στις επιδημίες δεν ξεκινά στους διαδρόμους εξουσίας του κόσμου. Ξεκινά στους δρόμους της στέρησης και του συνωστισμού όπου οι άνθρωποι ζουν χωρίς αρκετό φαγητό, πρόσβαση σε εργασία, στον τομέα της υγείας, σε καθαρό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα».

Η λογοδοσία

Όσον αφορά την έκθεση μεσοπρόθεσμων αποτελεσμάτων της ΠΟΥ 2020-2021, αυτή δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η κάλυψη των βασικών υπηρεσιών υγείας συνεχίζει να επεκτείνεται, αλλά τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του κόσμου εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.

Δεσμεύτηκε μάλιστα πως ο Π.Ο.Υ θα λογοδοτήσει για τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή οποιαδήποτε αναφορά σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης από το προσωπικό του Οργανισμού.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένονται πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τρεις εκθέσεις ισάριθμων ανεξάρτητων επιτροπών για την διαχείριση της πανδημίας από τις αρχές της μέχρι και σήμερα.

Αντόνιο Γκουτέρες: Είμαστε σε πόλεμο με έναν ιό

Στην έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση με την ίδια στρατηγική όπως σε έναν πόλεμο. «Είμαστε σε πόλεμο με έναν ιό», δήλωσε ο Γκουτέρες., συμπληρώνοντας πως ο κόσμος χρειάζεται «τη λογική και το επείγον μιας οικονομίας πολέμου» για να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες έχουν ίση πρόσβαση στα «όπλα» στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Η πανδημία πυροδότησε ένα «τσουνάμι δεινών», διαπίστωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες συμπληρώνοντας πως «από τότε που ξεκίνησε στα τέλη του 2019, περισσότερα από 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. «Οι πιο αδύναμοι υποφέρουν περισσότερο και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει», είπε ο Γκουτέρες προειδοποιώντας για τους συνεχιζόμενους κινδύνους μιας «παγκόσμιας αντίδρασης δύο ταχυτήτων».

Γερμανία και Γαλλία στηρίζουν παγκόσμια συνθήκη κατά των πανδημιών

Υπέρ μιας παγκόσμιας συνθήκης για την αντιμετώπιση των πανδημιών τάχθηκαν τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Eμανουέλ Μακρόν όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της παγκόσμιας συνέλευσης υγείας.

Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να προστατεύσει καλύτερα τους ανθρώπους από μια νέα πανδημία, δήλωσαν καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να κάνει καλύτερες προετοιμασίες καθώς αυτή η πανδημία δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και δεν θα είναι η τελευταία». Σημείωσαν επίσης πως τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του ΠΟΥ ο οποίος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια υγειονομική περίθαλψη.

 Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr



Το άρθρο ΠΟΥ: Είμαστε σε πόλεμο με έναν ιό και η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα