ΠΟΥ: «Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ – Όλοι μαζί στα τελευταία μίλια»

16:40 31/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση Στρασβούργο — Κώστας Δαβάνης

«Το 2020 έδειξε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις στη δημόσια υγεία, που φτάνει από τη χρηματοδότηση της πρόσβασης σε εμβόλια κατά του COVID 19 για όλους τους ανθρώπους, έως και στο να καταστήσουν τα συστήματά υγείας τους κατάλληλα προετοιμασμένα για να αποτρέψουν και να ανταποκριθούν στην επόμενη, αναπόφευκτη, πανδημία» τονίζει σε πρωτοχρονιάτικό μήνυμα του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Αντχανόμ Τένδρος.

Σημειώνει παράλληλα καθώς θα χρειαστεί χρόνος για τον εμβολιασμό όλων έναντι του

COVID 19, ότι οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που διατηρούν τον καθένα ασφαλή, όπως η διατήρηση της φυσικής απόστασης, τη χρήση μάσκας προσώπου, η υγιεινή χεριών, η αποφυγή συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους και τη συνάντηση πολλών ανθρώπων. «Με αυτά τα απλά, αλλά αποτελεσματικά μέτρα» είπε «θα σωθούν ζωές και θα μειωθούν τα δεινά που αντιμετώπισαν τόσα άτομα το 2020».

Όμως εκείνο που πρέπει να υπερισχύσει πάνω απ ‘όλα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ, είναι η δέσμευση όλων να εργαστούν από κοινού με αλληλεγγύη, ως παγκόσμια κοινότητα, για την προώθηση και την προστασία της υγείας σήμερα και στο μέλλον.

«Έχουμε δει πώς οι διαιρέσεις στην πολιτική και στις κοινότητες τροφοδοτούν τον ιό και υποκινούν την κρίση. Όμως η συνεργασία σώζει ζωές και προστατεύει τις κοινωνίες. Το 2020, μια κρίση υγείας ιστορικών διαστάσεων μάς έδειξε πόσο στενά συνδεδεμένοι είμαστε όλοι. Είδαμε πώς οι πράξεις καλοσύνης και φροντίδας βοήθησαν τους γείτονες σε περιόδους μεγάλης πάλης. Αλλά είδαμε επίσης πώς οι πράξεις κακίας και η παραπληροφόρηση, προκάλεσαν ζημιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγαίνοντας στο 2021 η ανθρωπότητα σύμφωνα με τον Δρ. Τένδρος, έχει να κάνει μια απλή, αλλά βαθιά, επιλογή. Να παραβλέψει τα μαθήματα που πήρε το 2020 και να αφήσει κομματικές προσεγγίσεις, θεωρίες συνωμοσίας και επιθέσεις εναντίον της επιστήμης να συνεχίζονται, που έχουν ως αποτέλεσμα την περιττή ταλαιπωρία της υγείας των ανθρώπων και της κοινωνίας γενικότερα, ή μήπως θα πρέπει να περπατήσουν όλοι μαζί τα τελευταία μίλια αυτής της κρίσης, βοηθώντας ο ένας τον άλλον στο δρόμο, από τη δίκαιη ανταλλαγή εμβολίων, μέχρι την παροχή ακριβών συμβουλών, συμπόνιας και φροντίδας σε όλους όσοι την χρειάζονται, ως μία παγκόσμια οικογένεια».

«Η επιλογή είναι εύκολη. Υπάρχει φως στο τέλος της σήραγγας και θα φτάσουμε εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι» κατέληξε.

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα