Π.Ο.Υ: Η ανθρωπότητα είναι εύθραυστη και οφείλουμε να προετοιμαστούμε για ακόμη πιο βίαια γεγονότα

11:45 29/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ανθρωπότητα πρέπει να προετοιμαστεί για κάτι που μπορεί να είναι ακόμη πιο βίαιο από την πανδημία του κορονοϊου προειδοποίησε ο επικεφαλής της διαχείρισης κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Μάικ Ραίαν, σημειώνοντας ότι η τωρινή πανδημία που έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση καθώς ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα, πρέπει να αποτελέσει ένα ηχηρό κάλεσμα αφύπνισης προς την παγκόσμια κοινότητα να εξοπλιστεί ενάντια σε μελλοντικές πανδημίες.

«Είμαστε εύθραυστoι» τόνισε ο Μάικ Ράιαν, διευκρινίζοντας πως «δεν είμαστε επαρκώς οπλισμένοι και το δεύτερο και τρίτο κύμα δεν βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο».

Τόνισε επιπλέον με έμφαση ότι «οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Εάν υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να κρατήσουμε από αυτήν την τραγωδία, είναι πως οφείλουμε να προετοιμαστούμε για κάτι που θα είναι ακόμη πιο σοβαρό στο μέλλον. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να τιμούμε καθημερινά εκείνους που χάθηκαν με το να γινόμαστε καλύτεροι σε ότι καθημερινά επιτυγχάνουμε», κατέληξε.

@AP Photo/Emilio Morenatti

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση του κορονοϊού έχει μεν ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα όσον αφορά τους μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία, ωστόσο απαιτείται η εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι μελλοντικές απειλές. 

Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά αυξημένο γενετικό έλεγχο του ιού Sars-CoV-2 από όλες τις χώρες, ώστε να εντοπίζονται άμεσα πιθανές νέες παραλλαγές. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με επιστήμονες σε όλον τον κόσμο για να κατανοήσει καλύτερα τις αλλαγές στον ιό και τις συνέπειές τους, ενώ απαιτείται να επεκταθούν άμεσα οι δυνατότητες μελέτης της αλληλουχίας του γονιδιώματος σε όλον τον κόσμο και να ενημερώνεται ο ΠΟΥ και από άλλες χώρες για νέα ευρήματα.

Ειδικά για τις μεταλλάξεις στην Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, που αποτελούν δυο διαφορετικές παραλλαγές, ο ΠΟΥ αναμένει τα αποτελέσματα των αντίστοιχων μελετών και από τις δύο χώρες τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

«Η αλλαγή είναι φυσιολογική, αναμένονταν αλλαγές και όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για να μεταλλαχθεί», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής τεχνική σύμβουλος για τη διαχείριση του κορονοϊού Μαρία βαν Κερκόβε, σημειώνοντας ότι οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα απαντήσουν σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν και τους εμβολιασμούς και κατά πόσο αυτοί είναι αποτελεσματικοί απέναντι στις νέες παραλλαγές. 

«Μόνο εάν όλες οι χώρες εξετάσουν αποτελεσματικά τις παραλλαγές θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση τους», δήλωσε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι χώρες δεν θα τιμωρούνται για τη διαφανή ανταλλαγή νέων επιστημονικών ευρημάτων.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ προειδοποίησαν ότι είναι πρόωρο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο στον οποίο ο COVID-19 έχει εκριζωθεί.

Μάλιστα ο ειδικός εμπειρογνώμονας μεταδοτικών ασθενειών καθηγητής Ντείβιντ Χέϊμαν σημείωσε ότι η ανθρωπότητα έχει τώρα τα εργαλεία στη διάθεσή της για να σώσει ζωές, επιτρέποντάς της να μάθει να ζει με τον ιό.

Στην πιθανότητα η λοίμωξη του κορονοϊου να καταστεί ενδημική ασθένεια στάθηκε και ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων του Covid 19 Δρ. Μαϊκ Ράϊαν, σημειώνοντας ότι οι εμβολιασμοί δεν εγγυώνται την εξάλειψη των μολυσματικών ασθενειών. Αντιθέτως οι κοινωνίες θα έπρατταν ορθότερα αν επικέντρωναν την δύναμη τους στην μείωση των κρουσμάτων και θανάτων παρά να ζουν στον αστερισμό της εξάλειψης της νόσου.

Όσον αφορά την διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας σε πολλές χώρες η Δρ. Μαρία βαν Κερκόβε σημείωσε ότι «ορισμένες από τις χώρες που αντιμετώπισαν καλύτερα τον COVID-19 δεν ήταν απαραίτητα εκείνες με τα υψηλότερα εισοδήματα, αλλά εκείνες που έχουν βιώσει κρούσματα μολυσματικών ασθενειών. Αυτές οι χώρες, είπε, έχουν χρησιμοποιήσει τη «μυϊκή μνήμη» των τραυματικών συμβάντων για να σπρώξουν τα συστήματά υγείας τους να αναπτύξουν ταχύτητα και να δράσουν για την πλήρη αντιμετώπιση του ιού».

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα