Π.Ο.Υ: Κανένας εφησυχασμός παρά την μείωση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

17:53 11/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Μείωση για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στα κρούσματα και δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στους θανάτους παρουσιάζει η Ευρώπη, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και αποφυγή αποφάσεων που οδηγούν σε γρήγορη άρση των περιορισμών.

Όπως εξήγησαν σήμερα κατά την διάρκεια ενημέρωσης αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ, παρά το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερα από 1 εκ. νέα κρούσματα, παρουσιάζεται μείωση τους κατά 19%, ενώ και οι θάνατοι

σημειώνουν πτώση κατά 13%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας ξεπερνά τα 35 εκ. με τον αριθμό των θανάτων να αγγίζει τους 800.000.

Ωστόσο η μείωση των κρουσμάτων, όπως τόνισαν, κρύβει έναν αυξανόμενο αριθμό εστιών και την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα που περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά η συνολική τάση μετάδοσης και να αποφεύγονται βιαστικές αποφάσεις για την άρση των περιορισμών.

«Οι αριθμοί που βλέπουμε είναι ακόμα πολύ υψηλοί» προειδοποίησε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Ευρώπης Δρ. Χανς Γκλούγκε καθώς 40 χώρες στην Ευρώπη ανέφεραν 3.610 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, με την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών να παραμένει ευάλωτη. Επιπλέον 17 χώρες στην Ευρώπη παρουσίαζαν στο δείκτη κρουσμάτων 14 ημερών περισσότερα από 400 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, γεγονός που δικαιολογεί τη λήψη και άλλων αποφάσεων. «Αυτή τη στιγμή», όπως σημείωσε ο Δρ. Γκλούγκε, «υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ελπίδας ενός εμβολίου και μιας ψευδούς αίσθησης ασφάλειας».

Προειδοποίησε επιπλέον απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, πως πολλές χώρες της Ευρώπης, χωρίς να τις κατονομάζει, που ανοίγουν πάλι πολύ γρήγορα τις κοινωνίες τους χάνουν τα μεγάλα οφέλη από τις προσπάθειες μείωσης των κρουσμάτων, επαναλαμβάνοντας πως οι αποφάσεις για την άρση των μέτρων δημόσιας υγείας και των κοινωνικών μέτρων πρέπει να υποστηρίζονται από δεδομένα, με βάση την επιδημιολογική εικόνα και την ικανότητα των συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν και όχι από παρατηρήσεις μιας σχετικής προόδου. Εξέφρασε μάλιστα την μεγάλη του ανησυχία τόσο για την κρυφή πανδημία ψυχικής υγείας και τον αντίκτυπο της στους ανθρώπους, όσο και για τις κοινωνικές επιπτώσεις στα παιδιά, που δεν μπορούν να πάνε στα σχολεία, ιδίως σε δημοτικά σχολεία.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι 7,8 εκ. άνθρωποι σε 29 από 37 χώρες στην Ευρώπη έχουν ολοκληρώσει την ανοσοποίηση τους, με το ποσοστό όμως στο σύνολο των 29 χωρών να ισοδυναμεί μόλις με το 1,5% επι του πληθυσμού.

Σε σχέση με τις μεταλλάξεις και ιδίως εκείνης της Νότιας Αφρικής, ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε πως έχει εντοπιστεί σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, με την κοινοτική μετάδοση να μην είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη, ωστόσο η παρουσία της συνδέεται όλο και περισσότερο με συστάδες κρουσμάτων σε κοινοτικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί η μετάδοση, ώστε να καθυστερήσουν οι μεταλλάξεις που μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Εάν δεν σταματήσουμε τη μετάδοση τώρα, τα αναμενόμενα οφέλη από τους εμβολιασμούς στον έλεγχο αυτής της πανδημίας μπορεί να μην είναι εμφανή» κατέληξε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ τριάντα πέντε κρατικά εργαστήρια στην Ευρώπη έχουν επεκτείνει τη παρακολούθηση της γενετικής αλληλουχίας του SARS-CoV-2, ενώ άλλα 18 υποστηρίζονται από τα εργαστήρια αναφοράς του ΠΟΥ, λόγω της αυξανόμενης σημασίας του εντοπισμού νέων παραλλαγών.

Ο Π.Ο.Υ Ευρώπης ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινά πρόγραμμα 40 εκ. ευρώ για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής ανάπτυξης εμβολίων στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Λευκορωσία, την Γεωργία, την Ουκρανία και στη Μολδαβία, ενώ θα υποστηριχθούν χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στις προσπάθειές τους.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα