Πρ. Παυλόπουλος: “Δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα” για Σκόπια, Κύπρο, Αλβανία

21:11 4/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σκληρή γλώσσα σε όσους συνεχίζουν να μην τηρούν το Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο σε βάρος της χώρας μας, όπως η Τουρκία στο θέμα της Κύπρου, τα Σκόπια και η Αλβανία, χρησιμοποίησε ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη σύντομη επίσκεψή του στην 1η Στρατιά και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, το μεσημέρι της Κυριακής στη Λάρισα.

Οι σύμμαχοί

μας και αυτοί οι οποίοι δεν είναι εταίροι μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά προσδοκούν να γίνουν μέλη της πρέπει να αντιληφθούν πως “ αυτό που ζητάμε εμείς από αυτούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή του Διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολό τους, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. “Δεν διεκδικούμε τίποτα πέραν αυτού αλλά δεν εννοούμε να παραχωρήσουμε κατ’ ελάχιστο κάτι”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους πολιτικούς και τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι, ιδιαίτερα “Τώρα που ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από αυτή την κρίση να ξαναδούμε τις δυνατότητές του ελληνικού λαού , να αφήσουμε πίσω όλη αυτή την σκοτεινή περίοδο η οποία κινδύνευσε να αγγίξει ακόμη και την κοινωνική συνοχή.
Είμαστε ενωμένοι, όλοι, δεν υπάρχουν διαφορές στα θέματα του ρόλου μας σε ότι αφορά την Ε.Ε. και την ιστορία μας».
Το παρελθόν και οι πικρές εμπειρίες του οφείλουν να μας διδάξουν. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη αυτά, ήταν η προτροπή του κ. Παυλόπουλου.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε πως δεν είναι μόνο εθνικό μας θέμα, είναι διεθνές και Ευρωπαϊκό. Πρέπει να λυθεί το κυπριακό, αρκετά αυτή η σκλαβιά. Η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με την έννοια της κυριαρχίας καθώς δεν νοείται κράτος μέλος της Ε.Ε. να βρίσκεται υπό κυριαρχία.
“Που θα πάει η Ε.Ε” αναρωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος. Αυτό που απαιτούμε από την Τουρκία ως μέλος της Ε.Ε. είναι η υπεράσπιση της ίδιας της Ευρώπης.
Για τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, επανέλαβε οτι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο που σημαίνει σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης και του δικαίου της θαλάσσης και επεσήμανε πως είναι αυτονόητη αλήθεια είναι οτι η συνθήκη της Λωζάνης ούτε αναθεωρείται ούτε είναι δυνατόν να επικαιροποιηθεί, γιατί είναι πλήρης και δεν αφήνει κανένα κενό.
“Την εφαρμογή θα την επιβάλλουμε. Μόνο ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης μπορεί να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό διαβατήριο στην Τουρκία και σχέσεις καλής φιλίας και γειτονίας με την Ελλάδα. Γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν. Είναι επινόηση οι γκρίζες ζώνες. Επινόηση που μπορεί να αφορά το εσωτερικό της αλλά αφήνει αδιάφορη τη διεθνή κοινότητα”.


ΣΚΟΠΙΑ

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας μπορεί να ακουμπήσει στην Ελλάδα για να έχει Νατοική και Ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό το έχουμε αποδείξει, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Σημείωσε πως είμαστε ειλικρινείς φίλοι αυτού του λαού αλλά για να έχει την προοπτική πρέπει να εφαρμόζει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν νοείται μέλος της Ε.Ε. να έχει αλυτρωτικές τάσεις. Να αμφισβητεί σύνορα. Αυτονόητες προϋποθέσεις είναι πως δεν μπορεί να υπάρχουν αλυτρωτικές τάσεις και πρωτίστως με το όνομα.
“Το όνομα θα λυθεί με τρόπους που αποκλείουν κάθε είδους αλυτρωτισμό. Το όνομά της αποπνέει αλυτρωτισμό, αλλιώς δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αν θέλει την πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές. Αρχής γενομένης από το σύνταγμά της, όπου θα υπάρξει αλλαγή του ονόματός της το οποίο θα συνοδεύεται από την ύπαρξη εγγυήσεων που αποκλείουν τον αλυτρωτισμό και σε ότι αφορά τα σύνορα, την εθνότητα και την γλώσσα. Αν δεν υπάρξουν αυτές οι εγγυήσεις δεν είναι δυνατόν να συζητήσει κανείς σοβαρά για οποιαδήποτε ονοματοδοσία και ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.”


ΑΛΒΑΝΙΑ

Σε υψηλούς τόνους και φορτισμένος συναισθηματικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα της Αλβανίας και της Τσαμουριάς.
Κάλεσε την Αλβανία, η οποία έχει ΝΑΤΟική και Ευρωπαϊκή προοπτική, να σεβαστεί το δίκαιο, τα δικαιώματα των ανθρώπων και της ιδιοκτησίας, των δικαιωμάτων που αφορούν την μειονότητα των Ελλήνων στην Αλβανία. Και κυρίως κάλεσε τη γείτονα χώρα να αποφεύγει τις προκλήσεις.

“ Είναι αδιανόητο για την ηγεσία της Αλβανίας να θέτει θέμα Τσαμουριάς. Πέρα του ότι αυτό το θέμα είναι ανύπαρκτο, καλύτερα να μη θυμίζει η Αλβανία τι σημαίνει η ιστορία των επονομαζόμενων Τσάμηδων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα. Αν θέλει να έχει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική. Λυπάμαι που είμαι οξύς, αλλά τέτοιες μέρες που γιορτάζουμε το ολοκαύτωμα να τολμάει να μιλάει για Τσάμηδες.
Καλύτερα να μη θυμόμαστε την ιστορία εκείνων που εμφανίστηκαν ως Τσάμηδες στον ελληνικό χώρο. Ο σεβασμός της ιστορίας είναι η διεθνής βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας”, κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος εμφανώς φορτισμένος.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του προς τους επιτελείς των στρατιωτικών δυνάμεων τους παρότρυνε να πορεύονται με υψηλό το φρόνημα και με τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα που είναι αξιοζήλευτες σήμερα σε διεθνές και ευρωπαικό επίπεδο. “Να ξέρετε οτι ο ελληνικός λαός αισθάνεται ασφαλής κάτω από τα φτερά σας”. Κατέστησε σαφές δε, πως “η αποστολή σας είναι μια αποστολή που υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες αποκτάει τεράστιες διαστάσεις γιατί υπερβαίνει κατά πολύ τα σύνορά μας. Υπερασπίζεστε τα σύνορα , το έδαφος, την κυριαρχία της χώρας μας. Να είστε περήφανοι γι’ αυτό που κάνετε”.


Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λάρισα ο κ. Παυλόπουλος υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Α.Τ.Α. με την παρακάτω φράση:
“Η υπέρμαχος στρατηγός να φυλάσσει υπό την σκέπη του τα φτερά σας και τις πτήσεις σας. Είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες”.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Α/στράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΑ Α/πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Α/στράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Α/πτέραρχος Γιώργος Μπλιούμης, ο διοικητής της 110 ΠΜ Σμήναρχος Απόστολος Χόρτης, ο Δ/ντης του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας Α/πτέραρχος Γρηγόρης Πρεζεράκος και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Keywords
Τυχαία Θέματα