Πρ. Παυλόπουλος: «Εθνικό χρέος» η διατήρηση και ενίσχυση της εξωστρέφειας

20:23 3/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Εθνικό χρέος» αποτελεί η διατήρηση και ενίσχυση της εξωστρέφειας, καθώς μόνον υπό όρους εξωστρέφειας η Ελλάδα μπορεί να υπάρξει και ν’ αναδειχθεί αντάξια της μεγάλης εθνικής μας κληρονομιάς, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην έναρξη συζήτησης στρογγυλής τράπεζας με θέμα «η Ελλάδα της εξωστρέφειας», στο Διεθνές

Πανεπιστήμιο Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

«Ελλάδα και Εξωστρέφεια είναι έννοιες αρρήκτως συνδεδεμένες. Και τούτο διότι η εξωστρέφεια αποτελεί, ανά τους αιώνες, συστατικό στοιχείο του DNA των Ελλήνων», είπε ο κ. Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η πορεία της Ελλάδας είναι μια ατέρμονη «Οδύσσεια» και την Ελλάδα της εξωστρέφειας τιμούν σήμερα από την μια πλευρά οι Έλληνες της Διασποράς, που διαπρέπουν ανά τον κόσμο, και, από την άλλη πλευρά, Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα και αποτελούν παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση.

Εξάλλου, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι «μεγάλο λάθος» να θέτουν ορισμένοι «εν αμφιβόλω» την υπεροχή του Συντάγματος έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαίου, όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει στο σημείο εκείνο πολιτειακής οργάνωσης που θα της επέτρεπε να διαθέτει πραγματικά ενιαίο συνταγματικό θεμέλιο.

«Το Σύνταγμα, ως θεμελιώδης νόμος αποτελούμενος, όχι μόνον από τους κανόνες δικαίου που περιλαμβάνει, αλλά και από τις γενικές αρχές οι οποίες συνάγονται απ’ αυτούς, υπερισχύει αναποδράστως κάθε άλλου κανόνα δικαίου. Είτε αυτός εντάσσεται στο εσωτερικό δίκαιο, είτε στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως ενσωματώνονται κάθε φορά στην ελληνική έννομη τάξη», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην οικονομική και νομισματική ένωση, αλλά «έμεινε πίσω στους θεσμούς και αυτή η καθυστέρηση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους». Προειδοποίησε πως αν η Ε.Ε. δεν προχωρήσει την ολοκλήρωση της σε μια ομοσπονδιακή μορφή με βάση την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τότε «θα σημάνει μια μεγάλη καμπάνα του κινδύνου».

»Η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πίσω», υπογράμμισε.

Τον κ. Παυλόπουλο προσφώνησαν ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Κώστας Γραμμένος, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών Γεώργιος Στάμου και ο διευθυντής Νομικών Σπουδών Αθανάσιος Καίσης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, οι βουλευτές Νίκος Παρασκευόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, κ.ά..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα