Πρ. Παυλόπουλος στο Στρασβούργο: Υποχρέωση όλων η αρχή της Αλληλεγγύης

15:22 26/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αρχή της Αλληλεγγύης ως υποχρέωση όλων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ιδίως της ΕΕ, στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων όπως είναι το προσφυγικό, υπογράμμισε από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέντρο Άγκραμουντ. Απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η οποιαδήποτε λύση για

το Κυπριακό, πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Εγγυητής των θεμελιωδών δικαιωμάτων το Συμβούλιο της Ευρώπης»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Π. Άγκραμουντ για τη συμβολή του γενικότερα στην αντιμετώπιση της κρίσης στο προσφυγικό, το οποίο τόνισε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό και ευρύτερο ζήτημα.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι όταν ο Π. Άγκραμουντ είχε επισκεφθεί την Αθήνα είχε εκφράσει την Αλληλεγγύη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά είχε επίσης ζητήσει και την Αλληλεγγύη όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί και πρέπει να δείξει τον δρόμο. Ότι δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των δικαιωμάτων, όπως επίσης ότι το κοινωνικό κράτος, και ιδίως το κοινωνικό κράτος δικαίου είναι μία από τις πιο σημαντικές βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη υπό την ευρεία του όρου έννοια και ιδίως η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ»

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος: «Για εμάς είναι ανοιχτή πληγή ότι από το 1974 υπάρχει κατοχή ξένου στρατού στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι το Κυπριακό δεν είναι εθνικό πρόβλημα της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα».

«Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι η οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και κυρίως σχετικά με το τι σημαίνει κυριαρχία κράτους-μέλους της ΕΕ.

Η αρχή της κυριαρχίας κράτους-μέλους της ΕΕ δεν ανέχεται να υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις μετά την επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τι προηγούμενο θα δημιουργούσαμε για οποιοδήποτε κράτος-μέλος της ΕΕ, αν δεχόμαστε σήμερα επίλυση του κυπριακού με παραμονή στρατευμάτων κατοχής;» διερωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι και η Τουρκία έχει να κερδίσει από μια λύση που σέβεται την αρχή κυριαρχίας κράτους-μέλους της ΕΕ, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

Όπως είπε, η Τουρκία δεν έχει συμφέρον να υπάρχει αυτή η «μη λύση» και τα στρατεύματα κατοχής, γιατί και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι είναι τελικά θύματα αυτής της κατάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα