Πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης: Να προετοιμαστεί το Σύστημα Υγείας για το τρίτο κύμα της πανδημίας

15:10 19/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η εικόνα είναι καλή, έχουν μειωθεί και οι ασθενείς στα Νοσοκομεία έχουν μειωθεί τα κρούσματα και οι θάνατοι. Άδειασαν οι Μονάδες ΜΕΘ από τους ανθρώπους , δυστυχώς οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους. Είχαμε πάρα πολλούς νεκρούς στην Περιφέρεια μας αυτό το τελευταίο τρίμηνο» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος
Παράλληλα, σημείωσε ότι στην αν.Μ.Θ. καταγράφτηκαν πολλά κρούσματα, όπως και μεγάλος αριθμός νοσηλευομένων με βαριές

παθήσεις, όποτε κάποιοι από αυτούς κατέληξαν. «Είναι και τα Συστήματα Υγείας αδυνατισμένα από προσωπικό, από κλίνες ΜΕΘ, από ανθρώπους που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά. Έχουμε λίγους πνευμονολόγους. Γενικά η οργάνωση μας ως κράτος δεν τα πηγαίνει θαυμάσια κι έτσι ήρθαν τα πράγματα εδώ που ήρθαν» τόνισε ο κος Καραδέδος.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος

Επικράτησαν οικονομίστικες λογικές σε όλη την Ευρώπη
Σε σύγκριση δε με όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη ανέφερε ότι: «Έτσι όμως ήρθαν τα πράγματα και στην Ευρώπη, γιατί οι λογικές που επικρατούν στην Ελλάδα όσον αφορά στα Συστήματα υγείας δεν είναι μόνο δικό μας προνόμιο και στην Ευρώπη οι ίδιες οικονομίστικες λογικές επικρατούν, λογικές περιορισμού των χρημάτων για την υγεία και διοχέτευσή τους αλλού, έφτασε να είναι η χειρότερη στον πλανήτη όσον αφορά στις επιδόσεις στον Τομέα του Covid». Για να εξηγήσει λέγοντας ότι «Ακολουθήθηκε μια κεντρική στρατηγική από τις χώρες κράτη μέλη κι έτσι πήγαν τα πράγματα. Δεν ήμασταν μόνο εμείς και με συναδέλφους και φίλους που μιλώ στο εξωτερικό διαπιστώνω ότι ακολουθήθηκαν οι ίδιες οδηγίες, οι ίδιες γραμμές».

Ερωτηθείς για την πορεία του εμβολιασμού ανέφερε: «Τα εμβόλια είναι λιγοστά, δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος, εδώ δεν είναι η κυβέρνηση, θα είμαστε εμείς; Δεν είναι δυνατόν». Όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης έχουν γίνει 3.500 -4000 εμβολιασμοί στην περιφέρεια αν.Μ.Θ.. «Δεν υπάρχουν εμβόλια και γίνεται μια διαχείριση κυρίως μιντιακή μέσα από τον Τύπο να φαίνεται ότι κάνουμε εμβολιασμούς η πραγματικότητά είναι ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Βγαίνει ο Ιανουάριος και θα έχουμε κάνει 100.000 εμβόλια εκεί που περιμέναμε να κάνουμε 2 εκ.».

Η ψυχολογία των γιατρών καταρρακώθηκε αυτό το διάστημα
Μιλώντας για την οργάνωση του Συστήματος Υγείας όσον αφορά στην έλευση τρίτου κύματος Πανδημίας ανέφερε: «Δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα, ούτε όσον αφορά στις προσλήψεις, ούτε όσον αφορά στην καλύτερη οργάνωση πάμε με τα ίδια όπλα και με τις ίδιες λογικές που είχαμε μέχρι τώρα κι αυτό έχει μια μεγάλη επίπτωση όχι μόνο στους ανθρώπους που αρρωσταίνουν και στις οικογένειές τους που χάνουν τους ανθρώπους τους, έχει και στην ψυχολογία των γιατρών η οποία καταρρακώθηκε αυτό το διάστημα γιατί είναι δύσκολο να είσαι γιατρός και να αποφασίζεις ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις, να βλέπεις τον άλλον να χάνεται μπροστά σου χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα. Είναι μεγάλη  και η επίπτωση στην οικονομία. Γενικά είμαστε σε μια κατάσταση ανασφαλή, όσον αφορά στο μέλλον, με τις ίδιες δυσκολίες που είχαμε τις επικοινωνιακές, δεν υπάρχει μια σοβαρή ενημέρωση από την Περιφέρεια, από το Πανεπιστήμιο για την κατάσταση στην περιοχή μας, δεν αναφέρθηκαν ούτε καν πόσοι είναι οι νεκροί. Ανά Περιφερειακή Ενότητα, πόσοι νοσηλεύτηκαν, πόσοι πήγαν καλά, πόσοι όχι. Μέχρι τώρα η διαχείριση είναι τελείως πολιτική, τελείως κεντρική, μάλλον όλα περνούν μέσα από το γραφείο του Πρωθυπουργού ούτε καν τα υπουργεία δεν αποφασίζουν. Οι επιδημιολογικές μελέτες κρατιούνται όλες κεντρικά. Στην επιτροπή ο καθένας βγαίνει και λέει τα δικά του. Γενικά δεν είναι μια εικόνα καλή. Δεν εμπνέει στους πολίτες αίσθημα ασφάλειας, δεν εμπνέει και σε μας γιατί κι εμείς δεν έχουμε πού να απευθυνθούμε. Συμμετείχα στις συσκέψεις που έγιναν στην Ξάνθη με τους υπουργούς και γενικά δεν μπορώ να πω ότι ήταν λαμπρές οι συνεδριάσεις των επιτροπών που έγιναν δεν κρατήθηκαν ούτε πρακτικά, ούτε πάρθηκαν αποφάσεις, ήταν περισσότερο για το θεαθήναι και όχι για την ουσία».

Να προετοιμαστεί το Σύστημα Υγείας για το τρίτο κύμα της Πανδημίας
Τέλος,αναφερόμενος ξανά στον εμβολιασμό ευχήθηκε να διασφαλίσει αρκετά και την υγεία και την οικονομία της περιοχής. Μένοντας  μάλιστα στις οικονομικές συνέπειες της Πανδημίας ανέφερε ότι  «Υπάρχει και η άλλη διάσταση των ανθρώπων που βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Τα κλειστά καταστήματα φέρνουν μια βαθιά θλίψη στην κοινωνία μας, σε όλους μας, ελπίζουμε οι εμβολιασμοί να επιταχυνθούν και να δούμε μια άσπρη μέρα» είπε χαρακτηριστικά καλώντας τους υπευθύνους να προετοιμάσουν τα Συστήματα Υγείας, καθώς, όπως είπε, « μάλλον δεν διαφαίνεται μια λήξη αυτής της υπόθεσης του κορονοϊου με αυτόν τον εμβολιασμό, μάλλον θα χρειαστεί να ξαναγίνουν εμβολιασμοί. Θα χρειαστεί να έχουμε καλά συστήματα υγείας και πρέπει να ξαναδούμε την υπόθεση υγεία όχι μόνο με την ανθρωπιστική της διάσταση, αλλά και με την οικονομική γιατί τα Νοσοκομεία μας είναι οι μεγαλύτερες οικονομικές μονάδες στις περιοχές μας. Απασχολούν πάρα πολλούς ανθρώπους, είναι ένας οικονομικός κύκλος πάρα πολλών ομάδων, ας το δούμε και με ένα αναπτυξιακό μάτι, όχι μόνο σπατάλη αλλά και ένα κέρδος όπως γίνεται και σε γειτονικές χώρες που αυξάνουν τα έσοδά τους από την υγεία».

Φώτο: Αναστάσης Καραδέδος συνέντευξη –κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρος Ι Σ, Ξάνθης, Σύστημα Υγείας,proedros i s, xanthis, systima ygeias