Προφυλακιστέοι οι τέσσερις της Μανωλάδας -Ο 27χρονος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε άμυνα

19:09 22/4/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Προφυλακίστηκαν, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας και ο ιδιοκτήτης της φυτείας για την δολοφονική επίθεση κατά μεταναστών εργατών στη Νέα Μανωλάδα. Κατά την απολογία τους οι τρεις επιστάτες ισχυριστήκαν ότι οι Μπαγκλαντέζοι, κινήθηκαν εναντίον των Αιγύπτιων εργατών, που είχαν μόλις προληφθεί και μπήκαν στη μέση να τους προστατέψουν, ενώ ο 27χρονος ισχυρίστηκε ότι μόνο εκείνος πυροβόλησε δυο φορές προς το δρόμο για εκφοβισμό και ο 39χρονος ςότι πυροβόλησε στον αέρα.

Σε απολογητικό τους υπόμνημα

ο 39χρονος υποστήριξε επίσης, ότι αυτός είχε νοικιάσει την έκταση και ότι οι δυο άλλοι κατηγορούμενοι δουλεύουν γι' αυτόν.

Στο βίντεο ντοκουμέντο πάντως λίγες μέρες πριν την αιματηρή επίθεση ο 57χρονος επιχειρηματίας, συνομιλεί με τους εργάτες και τους ενημερώνει ότι θα πληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η πληρωμή έγινε τελικά με σφαίρες όταν οι αλλοδαποί διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Συμφώνα με το συνήγορό του, ο επιχειρηματίας δεν έχει καμία ανάμειξη με την υπόθεση. Θα πλήρωνε προκαταβολικά τον 39χρονο καλλιεργητή και αυτός με τη σειρά του τους εργάτες του.

Εναντίον των τριών επιστατών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης καθώς επίσης για εμπορία ανθρώπων κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Ο ιδιοκτήτης της φυτείας, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και τις σωματικές βλάβες, όπως και της εμπορίας ανθρώπων.

Επεισοδιακή ήταν η έξοδός τους από τα δικαστήρια. Οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Ταυτόχρονα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε δόθηκε εντολή να τεθούν σε καθεστώς προστασίας οι 35 εργάτες-θύματα, ενώ με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για εντατικοποίηση ελέγχων προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας να εκδώσει πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων», ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους. Επίσης, η πράξη αυτή της Εισαγγελίας θα επιδοθεί στους ίδιους τους 35 αλλοδαπούς και στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο (στο πνεύμα των σχετικών εγκυκλίων των προκατόχων του Γ. Σανιδά και του αείμνηστου Ευαγ. Κρουσταλάκη) προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας και ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κ.λπ.

Την ίδια ώρα η Σεσίλια Μάλμστρεμ, Επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα θέματα Δικαιοσύνης στην ΕΕ, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το δελτίο πληροφόρησης Agence Europe τονίζοντας πως η Επίτροπος σε ανάρτησή της στο twitter έγραψε: «Σοκαριστικά νέα για τον πυροβολισμό μεταναστών στην Ελλάδα. Περιμένω πλήρη διερεύνηση από τις ελληνικές αρχές».

Σχετικές ειδήσεις:

Απολογήθηκαν στον ανακριτή οι συλληφθέντες για την επίθεση στη Μανωλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα