Πρόγνωση τριών ημερών για την πιθανότητα πτώσης κεραυνού (video)

19:37 21/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην γη πέφτουν κάθε χρόνο εκατομμύρια κεραυνοί. Η λίμνη Μαρακάιμπο στην Βενεζουέλα, λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής, μπορεί να χαρακτηριστεί ως η παγκόσμια πρωτεύουσα των κεραυνών, με περίπου 4 εκατομμύρια κεραυνούς ετησίως. 

Στην Ελλάδα η κεραυνική δραστηριότητα αλλάζει έντονα ανάλογα με την εποχή. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, ανιχνεύεται περίπου το 70% του ετήσιου αριθμού κεραυνών.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο μάλιστα, καταγράφεται περίπου το 45% της κεραυνικής δραστηριότητας, λόγω της έντονης θέρμανσης του εδάφους από τον ήλιο.  Ο φυσικός μετεωρολόγος, συνεργάτης του meteo Σταύρος Ντάφης ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ότι τον Ιούλιο του 2018 είχαμε πάνω από 100.00 κεραυνούς ενώ πέρσι τον ίδιο μήνα είχαμε μόλις μερικές χιλιάδες. 

Οι πολίτες μπορούν να βλέπουν στο meteo.gr την πρόγνωση της κεραυνικής δραστηριότητας για τις επόμενες τρεις ημέρες, μέσω του μοντέλου πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τις ημέρες κακοκαιρίας εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες επισκέπτονται την ιστοσελίδα. Η ακρίβεια των προγνώσεων είναι ικανοποιητική και συνεχώς αυξάνεται, ανέφερε ο κ. Ντάφης.

Η πιο σημαντική κεραυνική δραστηριότητα ανιχνεύεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές και ειδικότερα πάνω από τα μεγάλα βουνα. Στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Πίνδου και στην οροσειρά της Ροδόπης καταγράφεται η μεγαλύτερη συχνότητα κεραυνών, ενώ στη θαλάσσια περιοχή η κεραυνική δραστηριότητα είναι μέγιστη στο Ιόνιο πέλαγος και στις ακτές τις δυτικής Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 Αυγούστου 2008 «έπεσαν», 76.102 κεραυνοί. Ήταν η μέρα με την μεγαλύτερη κεραυνική δραστηριότητα την περίοδο 2005-2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Οι κεραυνοί αποτελούν παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου από καιρικά φαινόμενα μετά τις πλημμύρες. 

Είναι υπεύθυνοι για πολλές δασικές πυρκαγιές, ενώ προκαλούν καταστροφές σε κτίρια και οχήματα.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε από τους κεραυνούς;

Μένουμε μακριά από δένδρα.Αποφεύγουμε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.Απομακρυνόμαστε από παραλίες και αναζητούμε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.Δεν χρησιμοποιούμε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.Απομακρυνόμαστε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Δεν ακουμπάμε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μένουμε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.

Σε περίπτωση που κάποιος που βρίσκετε κοντά μας έχει χτυπηθεί από κεραυνό, ειδοποιούμε αμέσως το 166. Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθούμε να του κάνουμε τεχνικές αναπνοές. Αν η καρδιά του δεν χτυπάει και έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρούμε  καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Οι άνθρωποι που έχουν χτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορούμε να τους ακουμπάμε και να τους βοηθάμε άφοβα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα