Πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης συνθέτει τραγούδια από φωτογραφίες

16:18 1/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ακόμα επίδειξη για το τι μπορεί να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αποτελεί το «Neural Karaoke», ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από ομάδα του πανεπιστημίου του Τορόντο. Χάρη σε αυτό, για κάθε ψηφιακή φωτογραφία, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο τραγούδι, με μουσική και στίχους.

Η Ρακέλ Ούρτασαν, μέλος της ομάδας ανάπτυξης του προγράμματος, ανέφερε στην εφημερίδα The Guardian: «Μπορείτε να φανταστείτε ένα κανάλι Τεχνητής Νοημοσύνης στο Spotify να παράγει μουσική ή να “βλέπει” τις φωτογραφίες ανθρώπων και να τραγουδά

αποκλειστικά για αυτούς; Πρόκειται για το τι μπορεί να κάνει στις μέρες μας η Βαθιά Μάθηση ώστε να γίνει η ζωή μας πιο διασκεδαστική».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν το Neural Karaoke «εκπαιδευτεί», όταν μαθαίνει, δηλαδή, να συνδυάζει δεδομένα και να δίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα, μπορεί να πάρει μια μουσική κλίμακα και ένα μελωδικό προφίλ, ώστε να δημιουργήσει μια απλή μελωδία. Αλλά η «σύνθεση» μουσικής δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει το πρόγραμμα. Όπως λένε οι ειδικοί, καθώς αυτό μπορεί και να δίνει εντολές για…χορό.

Αφού «παρακολούθησε» χορογραφίες από το παιχνίδι Just Dance, το πρόγραμμα κατάφερε να εντοπίσει τις ανθρώπινες στάσεις και έτσι έμαθε να συνδέει τις κινήσεις με τη μουσική. Ταιριάζοντας επίσης τις λέξεις με τους ήχους και τις εικόνες, όταν το πρόγραμμα «δει» μια καινούρια εικόνα έχει τη δυνατότητα να βρει σχετικούς στίχους και να τους τραγουδήσει.

«Αντί να αγοράσει κάποιος ένα μηχάνημα καραόκε, το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα τραγούδια, θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του μουσική καραόκε στο σπίτι του, προσθέτοντας μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και αφήνοντας το πρόγραμμα να συνθέσει μουσική ειδικά για τον χρήστη», δήλωσε στη Guardian η Σάντζα Φίντλερ, επίσης μέλος της ομάδας των δημιουργών του προγράμματος. Όλοι οι πανεπιστημιακοί ερευνητές πάντως, ελπίζουν πως, στο μέλλον, το πρόγραμμα θα βελτιωθεί, συνθέτοντας ακόμα πιο πολύπλοκες μελωδίες από φωτογραφίες.

Η Φωτογραφία του άρθρου αποτελεί παράδειγμα δημιουργίας τραγουδιού με τη συγκεκριμένη μέθοδο Karaoke. Πηγή: Vimeo.com

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα