Προληπτική απαγόρευση σε φορτία RDF από Ιταλία ζητά η Επιτροπή Πολιτών

12:02 14/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την απαγόρευση έλευσης φορτείων  RDF από την Ιταλία ζητά από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, Σ. Τσιόδρα, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται στη λειτουργία του εργοστασίου τσιμέντου της Lafarge-Hocim (ΑΓΕΤ), το οποίος, όπως αναφέρει, χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη υπολείμματα στερεών αστικών αποβλήτων προερχόμενα

από την περιοχή της Νάπολης της Ιταλίας, η οποία έχει πληγεί βαρύτατα από τον κορονοϊό.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή:

«Πρόσφατα έφθασε το πλοίο HEBA M για να ξεφορτώσει 4.000 τόνους τέτοια σκουπίδια με προοπτική να καούν τις επόμενες ημέρες εντός της πόλης μας. Η “Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ”, ζήτησε με έγγραφες αναφορές της, τόσο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και από την Εισαγγελία Βόλου να σταματήσει η εκφόρτωση και να γίνουν έκτακτοι έλεγχοι στα εισαγόμενα απόβλητα για τυχόν ύπαρξη υπολειμμάτων ιατρικών μέσων προστασιας όπως μάσκες, γάντια, ποδιές κλπ. (…) Ζητάμε λοιπόν να απαγορευτεί η μεταφορά τέτοιων αστικών αποβλήτων από χώρες της Ευρώπης που πλήττονται ακόμη από τον κορονοϊό. Όσα φορτία εκφορτώθηκαν να δεσμευτούν και να επιστραφούν. Μόνο έτσι θα αισθανθούμε ότι εμείς, οι πολίτες του Βόλου, προστατευόμαστε από κράτος δικαίου, όπου η αρχή της πρόληψης τίθεται ηθικά σε πρώτη επιλογή αλλά και ότι σεις σέβεστε και τηρείτε  τις γενικές αρχές πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας απαρέγκλιτα, προς κάθε κατεύθυνση, μη υπολογίζοντας τις πιέσεις των μεγάλων εταιρειών που θίγονται».

 

 

 

Βόλος, 13 Ιουνίου 2020

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα