Πρόστιμο και μεγαλύτερες προθεσμίες σε Ισπανία – Πορτογαλία για τα ελλείμματα

23:59 26/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει αύριο Τετάρτη την επιβολή προστίμων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για δημοσιονομική παρέκκλιση και να ορίσει νέες, πιο μακρές προθεσμίες για να επαναφέρουν τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο που έχει τεθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να προτείνει πράγματι την επιβολή προστίμων, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα επιβληθούν τέτοια. Μέχρι σήμερα, καμιά χώρα δεν έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, παρότι ορισμένα από τα κράτη μέλη έχουν παραβιάσει επανειλημμένα τους κανόνες όσον αφορά

τα δημοσιονομικά, όπως η Γαλλία.

Βάσει των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να έχουν ελλείμματα υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ, κάτι που έχει στόχο να εμποδίσει τον υπέρμετρο δανεισμό των κυβερνήσεων και την αποδυνάμωση του ενιαίου νομίσματος. Εάν το έλλειμμα υπερβεί το 3%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ορίζουν προθεσμίες για τη μείωσή του. Στην περίπτωση που μια κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για να επιτύχει την καθορισμένη μείωση εντός της προθεσμίας, κινδυνεύει να της επιβληθεί πρόστιμο.

Αφού το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αποφάνθηκε την 12η Ιουλίου πως η Μαδρίτη και η Λισαβόνα δεν τήρησαν τους στόχους που είχαν οριστεί για τη μείωση των ελλειμμάτων τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει τώρα, βάσει των κανόνων, να προτείνει την επιβολή προστίμου σε βάρος τους ίσου έως και με το 0,2% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Ωστόσο οι κανόνες δίνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει χαμηλότερα, ή μηδενικά πρόστιμα, ανάλογα με τις περιστάσεις. Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα υπέβαλαν επιστολές στην Κομισιόν με τα επιχειρήματά τους καλώντας την να ακυρώσει τα πρόστιμα.

Πέραν από τα πρόστιμα που θα προτείνει αύριο, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει να δοθούν στην Ισπανία άλλα δύο χρόνια, ως τα τέλη του 2018, για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% και στην Πορτογαλία άλλος μόνο ένας χρόνος, ως τα τέλη του 2016. Για να ασκήσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών μπορεί να παγώσει τη ροή των κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προς τις δύο χώρες ωσότου κριθεί ότι λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα.

Η συζήτηση για αυτό δεν θα γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο, όταν ξαναρχίσουν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου —το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει συμμετάσχει στη διαβούλευση για το ζήτημα— μετά τη θερινή διακοπή της λειτουργίας του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα