Πρόταση Ελβετών συμβούλων: Να στερούνται το δικαίωμα περίθαλψης στις ΜΕΘ αρνητές μάσκας

16:35 18/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Οι αρνητές μάσκας και των μέτρων κατά της πανδημίας θα πρέπει να στερούνται το δικαίωμα περίθαλψης σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, εάν το σύστημα υγείας είναι υπερφορτωμένο και τα νοσοκομεία θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα θεραπεύεται και ποιος όχι. Αυτή την ρηξικέλευθη όσο και ηθικά προκλητική κατά πολλούς πρόταση που αφορά και το θέμα της βιοηθικής, κατέθεσε σε συνέντευξη του

σε μεγάλη εφημερίδα της Ζυρίχης ο Ελβετός καθηγητής και σύμβουλος υγείας νοσοκομείων Βίλι Ογκιέρ.

Ο σύμβουλος υγείας επικαλείται σε παράφραση την αρχή του «ο ρυπαίνων πληρώνει» ως την αρχή «ο μολύνων πληρώνει» αναφερόμενος σε εκείνους που εσκεμμένα παραβλέπουν τους κανόνες απόστασης και υγιεινής και θα πρέπει να καταστούν υπεύθυνοι για τις ενέργειές τους. Προτείνει μάλιστα οι αρνητές που μηνύονται να καταγράφονται με το όνομα τους και σε περίπτωση που μολυνθούν από τον κορωναιό και απαιτηθεί η νοσηλεία τους, να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Σε παρατήρηση της εφημερίδας ότι η λογική που διακρίνει την πρόταση του, ακούγεται σαν ένα κράτος επιτήρησης που βασίζεται στο κινεζικό μοντέλο, ο κ. Ογκιέρ τόνισε ότι η εφαρμογή της πρότασης θα αφορά μόνο καταστάσεις συμφόρησης και ειδικά όταν τα νοσοκομεία φτάνουν στα όριά τους, οπότε οι γιατροί δεν θα μπορούν πλέον να αποφύγουν την απόφαση σε ποιον θα δώσουν το τελευταίο κρεβάτι. «Νομίζω», όπως είπε «ότι είναι πιο δίκαιο όταν ο αυτοαποκαλούμενος επαναστάτης του κορωναιού αφήνεται πίσω ακόμη και αν απαιτείται η νοσηλεία του πιο ηλικιωμένου ασθενή στην μονάδα».

Ο ίδιος πρότεινε επιπλέον δραστικά πρόστιμα εναντίον των αρνητών της πανδημίας και μια άμεση νομική βάση για βαριά ρυθμιστικά πρόστιμα που μπορούν να εκδοθούν χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες τόσο από ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας όσο και από την σιδηροδρομική αστυνομία.

Η πρόταση του συμβούλου υγείας έρχεται ύστερα από την ανακοίνωση της Ελβετικής Εταιρείας Εντατικής Φροντίδας ότι και τα 876 πιστοποιημένα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στην Ελβετία είναι επί του παρόντος πλήρως κατειλημμένα, με το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτά, να έχουν προσβληθεί από κορωναϊο. Παράλληλα η ελβετική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει και άλλα 260 «έκτακτα» κρεβάτια που έχουν τοποθετηθεί προσωρινά σε άλλους χώρους στα νοσοκομεία, όπως σε χειρουργεία ή σε αίθουσες αποκατάστασης, τα οποία χρησιμοποιούνται χωρίς όμως να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και το ειδικό προσωπικό.

Μόνο σήμερα η αλπική πολιτεία των 8,5 εκ. κατοίκων ανακοίνωσε 4560 νέα κρούσματα, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 142.

Σύμφωνα με την ελβετική νομοθεσία εάν η πληρότητα των ΜΕΘ φθάσει το 80%, με το 20% των ασθενών να είναι πάσχοντες από Covid-19, τα νοσοκομεία μπορούν να επικοινωνήσουν με την ομοσπονδιακή συντονιστική ιατρική υπηρεσία, για την μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία και αν είναι δυνατόν ακόμη και σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών.

Εάν όλα αυτά δεν είναι πλέον εφικτά, οι ασθενείς επιλέγονται, με το λεγόμενο κώδικα TRIAGE που σημαίνει πρακτικά ότι οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν ποιοι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία και ποιοι όχι.

Για αυτήν την ανεπιθύμητη και αγχωτική κατάσταση, η Ελβετική Ακαδημία Επιστημών, μαζί με την Ελβετική Εταιρεία για την Εντατική Ιατρική, έχει καθορίσει οδηγίες που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόταση Ελβετών, ΜΕΘ,protasi elveton, meth