Μεγαλόπολη: πρόταση για ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς

15:15 20/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρόταση-ερώτηση– κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, η παράταξη Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου.

Με ερώτησή της, ζητάει απ’ το προεδρείο του συμβουλίου, όπως εξεταστεί η προοπτική, να χαρακτηριστούν «κινητά μνημεία», τα μηχανήματα των μονάδων 1 και 2 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α, της ΔΕΗ και να οργανωθεί εκεί, ένα μουσείο για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς.

Η σχετική ερώτηση έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Οι Μονάδες Ι και ΙΙ

του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄ της ΔΕΗ που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 1970 – μετά από 41 χρόνια – τον Σεπτέμβριο του 2011 τέθηκαν εκτός λειτουργίας και στην συνέχεια υπήρξε η οριστική τους απόσυρση με την αφαίρεση τους από την Ενιαία άδεια των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε.

Στον Νόμο 4533, (ΦΕΚ Α 75 – 27-04-2018) «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και άλλες διατάξεις» προβλέπονται στο άρθρο 1. «Απόσχιση και εισφορά δύο λιγνιτικών κλάδων της ΔΕΗ Α.Ε. σε δύο νέες εταιρίες» και στην παράγραφο 4.

«Στα περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται από τη ΔΕΗ Α.Ε. στη δεύτερη νέα εταιρεία περιλαμβάνονται ιδίως: α) ο ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης με τη λειτουργούσα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής υπ’ αριθμ. 3 αυτού (Μεγαλόπολη 3), ονομαστικής ισχύος 300 MW, β) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής υπ’ αριθμ. 4 του ΑΗΣ Β΄ Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη 4), ονομαστικής ισχύος 300 MW, γ) το γήπεδο του ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, δ) το σύνολο των κτιριακών, μηχανολογικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Α΄ Μεγαλόπολης, δ)….».

Επειδή έχει ολοκληρωθεί η λειτουργία των μονάδων εδώ και επτά (7) χρόνια.

Επειδή στα πλαίσια της «αποεπένδυσης» του Ν. 4533/2018 είναι πιθανό στο τέλος του τρέχοντος έτους οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός των μονάδων να παραδοθούν σε ιδιώτη αγοραστή και να μην ανήκουν στη ΔΕΗ Α.Ε.

Επειδή σύμφωνα με τον προγραμματισμό όπως προβλέπεται στην πρόσφατα εγκριθείσα ΜΠΕ των ορυχείων – με την ολοκλήρωση μετά από λίγα χρόνια της λειτουργίας και της ΙΙΙ μονάδας – θα υπάρξει η καθαίρεση τους και αποξήλωση τους για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος λιγνίτη που υπάρχει στο υπέδαφος του χώρου των μονάδων.

Επειδή στις μονάδες Ι και ΙΙ μετά την παύση της λειτουργίας τους ο βιομηχανικός εξοπλισμός, που αποτελεί δείγμα της πρώτης εφαρμογής της λιγνιτικής τεχνολογίας στην Μεγαλόπολη και από τις πρώτες στην χώρα μας, παρουσιάζει ιστορικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον λόγω της μοναδικότητας του και αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για τη ραγδαία βιομηχανική ανάπτυξη των τελευταίων πενήντα χρόνων στην Ελλάδα και σήμερα βρίσκεται χωρίς καμία προστασία.

Για τους παραπάνω λόγους επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί η αποτύπωση των μονάδων Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α΄ και να καταγραφεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός τους και το ιστορικό αρχείο τους από την ΔΕΗ Α.Ε., ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. καθώς και με το Ιστορικό Αρχείο της ΔΕΗ Α.Ε. να εξεταστεί το πλαίσιο προστασίας και ανάδειξής τους.

Από τα παραπάνω ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

•Θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς προκειμένου να υπάρξει ο χαρακτηρισμός ως κινητών μνημείων αντικειμένων του μηχανολογικού εξοπλισμού των μονάδων Ι και ΙΙ καθώς και προς τη ΔΕΗ Α.Ε. που μέσω του Ιστορικού της Αρχείου έχει την ευθύνη αρχειονομικής καταγραφής και φύλαξης του αρχείου της λειτουργίας των εν λόγω μονάδων;

•Θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τη πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και τη ΔΕΗ Α.Ε. για την δημιουργία χώρου ως μουσείου για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης ;»

από δελτίο Τύπου
πηγή φωτό: ερτ (αρχείο)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα