Πρόταση για χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις από τα Επιμελητήρια

18:02 15/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιχορήγηση των Επιμελητηρίων με ένα ποσό της τάξεως των 300.000.000€-400.000.000€ προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να χορηγήσουν στα μέλη τους μικρά κεφάλαια κίνησης από 2.000€ έως 10.000€, χαμηλότοκα και με διάρκεια αποπληρωμής 5 ετών, ζητεί με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων ο κ.

Μπασδάνης αναφέρει ότι τα κατά τόπους Επιμελητήρια γνωρίζουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων και μπορούν να αποτελέσουν ιδιαίτερο εργαλείο τόνωσης της ρευστότητας της τοπικής οικονομίας που κυρίως αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τονίζει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας, όπως το χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 1 δις. της καταβολής της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω ΑΑΔΕ.

«Ωστόσο θεωρούμε ότι ένα αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να αναπτυχθεί και μέσω των Επιμελητηρίων της χώρας. Αυτό δύναται να συμβεί με επιχορήγηση των Επιμελητηρίων με ένα ποσό της τάξεως των 300.000.000€-400.000.000€ το οποίο θα διανεμηθεί αναλογικά στα Επιμελητήρια σε σχέση με τις εγγεγραμμένες σε αυτά επιχειρήσεις προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να χορηγήσουν στα μέλη τους μικρά κεφάλαια κίνησης από 2.000€ έως 10.000€, χαμηλότοκα και με διάρκεια αποπληρωμής 5 ετών. Τα κριτήρια χορήγησης των δανείων αυτών προς τις επιχειρήσεις θα καθορίζονται από τα ίδια τα Επιμελητήρια, ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και επιχειρήσεων όπως αυτές διαμορφώνονται από την πανδημία, μέσω ειδικών επιτροπών που θα συστήσουν αποτελούμενες από μέλη του Δ.Σ. και το ειδικό επιστημονικό τους προσωπικό [νομικό σύμβουλο, οικονομολόγο κλπ].
Το ποσό της επιχορήγησης αυτής φυσικά θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ τα Επιμελητήρια θα παρακρατούν ένα μικρό ποσοστό από τους τόκους για περαιτέρω ενίσχυση των δράσεων τους».

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα