Προτροπές για ενότητα και ψυχραιμία απο τον Γ. Παπανδρέου

10:53 15/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως μια αφετηρία και ισορροπημένη, σε γενικές γραμμές, χαρακτηρίζει την συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τονίζει σε δήλωση του ότι «Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα.

Η κυβέρνηση

όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη», επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου, συνιστώντας προς όλους ψυχραιμία και νηφαλιότητα. «Όσο λάθος είναι τα αρνητικά αντανακλαστικά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, άλλο τόσο λάθος είναι να προσπερνάμε τις λογικές ενστάσεις», λέει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως πρόκειται για «ένα θέμα, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι προς το συμφέρον μας να λυθεί, με μια λύση βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή».

Επικρίνει έντονα τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επειδή σε μια σύνθετη και ρευστή συγκυρία στα Βαλκάνια για ένα σημαντικό εθνικό θέμα «διαπραγματεύεται μόνη της, δεν προσπαθεί έγκαιρα να καλλιεργήσει το απαραίτητο πνεύμα εθνικής συνεννόησης και στο τέλος, θριαμβολογεί χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η σε γενικές γραμμές ισορροπημένη συμφωνία, βασίζεται στις μακρόχρονες προσπάθειες πολλών άλλων και θα ήταν πολύ χειρότερη αν μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαμε δώσει μάχη για σημαντικές “κόκκινες” γραμμές». Αναφέρει ότι θα μπορούσε ωστόσο, να ήταν και πολύ καλύτερη η συμφωνία , αν είχαν ενωθεί οι δυνάμεις όλων.

Βολές απο τον κ. Παπανδρέου δεχεται και η ΝΔ, την οποία κατηγορεί ότι «πασχίζει να αποφύγει το πολιτικό κόστος απομακρυνόμενη ακόμα κι από τη συμφωνημένη εθνική γραμμή. Μια γραμμή που διαμορφώθηκε με τη συνεννόηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το 2008. Το ΠΑΣΟΚ παραμέρισε τους μικροκομματικούς υπολογισμούς για να συμβάλει στην εθνική αυτή υπόθεση εποικοδομητικά. Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει το αντίθετο. Αθετεί ακόμα και τις δικές της αποφάσεις πασχίζοντας να μην αλλάξει τίποτα. Έτσι, όταν φτάνουν τα δύσκολα, αυξάνει απλά τη στείρα κριτική και τις ρητορικές κορώνες. Λέμε όχι στο όχι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν απορρέει από γνήσια πατριωτική στάση αλλά από επιζήμιο οπορτουνισμό».

Όσον αφορά τη στάση του Κινήματος Αλλαγής, ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί ότι η προτεινόμενη συμφωνία αποτελεί μια αφετηρία λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκή ευκαιρία ότι στην ΠΓΔΜ υπάρχει μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική, μετριοπαθής, φιλοευρωπαϊκή, που κατανοεί ότι λύση χωρίς αμοιβαίους συμβιβασμούς δεν μπορεί να υπάρξει. Στην ελληνική κοινωνία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία για ειδικές παραμέτρους του θέματος και πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει ακόμα δυνατότητα να βελτιωθούν τα προβλεπόμενα για την εθνότητα και τη γλώσσα.

Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε ενωμένοι στην προσπάθεια δημιουργίας ενός χώρου ειρήνης, δημοκρατίας, και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, βασισμένου στις ευρωπαϊκές αξίες. Με εποικοδομητικές ιδέες, αυτόνομη κρίση και προοδευτικό πρόσημο. Πυξίδα μας: εθνικό το αληθές».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα