Προβολή ντοκιμαντέρ για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

10:18 18/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Παπακώστα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Αφηγήσεις» θα προβληθεί την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου και ώρα 8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στον σπουδαίο αυτό μηχανισμό που αποτελεί τον πρώτο αναλογικό υπολογιστή της ανθρωπότητας καθώς κατασκευάστηκε πριν από 2.500 χρόνια. Ομιλητές θα είναι ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Νίκος Παπακώστας και ο καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσσάς, ο οποίος είναι ο επιστημονικός

σύμβουλος της παραγωγής.
Με την ευκαιρία αυτή παραχωρήθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Π.Ε. Χανίων.
Ο Εμμανουήλ Χριστοδουλάκης μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και έφορος επιστημονικών εκδηλώσεων και η Μαίρη Πενταράκη γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης έκαναν αναφορά στο ιστορικό της ανεύρεσης του μηχανισμού των Αντικυθήρων που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Τον ανακάλυψαν τον Απρίλιο του 1900 σφουγγαράδες από τη Σύμη στον απάνεμο όρμο “Ποταμός” των Αντικυθήρων.
Οπως επεσήμαναν στη συνέντευξη: «Ο μηχανισμός διέθετε 30 γρανάζια, καθώς και -εγχάρακτα- 2.500 περίπου γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου και έτσι μπορούσε να προβλέψει θέσεις πλανητών, τις εκλείψεις, τις φάσεις της σελήνης ενώ είχε μέσα του δύο ημερολόγια: ένα ελληνικό και ένα αιγυπτιακό. Ακόμα μπορούσε να προβλέψει τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης μπορούσε αν του έβαζες κάποια στοιχεία να σου δείξει τι γινόταν στο παρελθόν. Ηταν μία μοναδική κατασκευή που ονομάζεται πινακίδιο, δηλαδή τάμπλετ! Γιατί ήταν ο υπολογιστής της αρχαιότητας! Η σημασία του είναι τόσο σημαντική για την εξέλιξη της τεχνολογίας όσο και η Ακρόπολη για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής.
Το μεγάλο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε και αναζητάμε εδώ και δεκαετίες είναι τι τεχνική υποδομή υπήρχε εκείνα τα χρόνια και τι γνώσεις υπήρχαν πάνω στην τεχνολογία για να φτιαχτεί ένα τέτοιο κατασκεύασμα” τόνισαν για να προσθέσουν:
«Χρειαζόταν πολύ καλές γνώσεις μαθηματικών και γεωμετρίας ενώ εικάζεται ότι οι δημιουργοί του προέρχονται είτε από την Συρακούσες πατρίδα του Αρχιμήδη είτε από τη Ρόδο πατρίδα του Ιππαρχου που είναι ο πατέρας της αστρονομίας».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης κάλεσε τους Χανιώτες και ειδικά τους νέους στην εκδήλωση της Τρίτης. “Είναι σημαντικό να έρθουν να δουν την τεχνολογία που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα πριν 2.500 χρόνια και επειδή θα ακολουθήσουν συζητήσεις με σημαντικούς ανθρώπους. “Για αυτή την τεχνολογία που είχε αναπτυχθεί στην ελληνική επικράτεια και που περάσανε 25 αιώνες για να φτάσει η σύγχρονη επιστήμη με τις νέες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για να μπορέσει να κάνει αντίστοιχες μετρήσεις για τις κινήσεις των άστρων. Για να μάθουμε από επιστήμονες τι μηχανισμό χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Ελληνες για να μπορέσουν να αποτυπώσουν στον μηχανισμό αυτό την κίνηση των άστρων που βλέπανε αλλά και δεν βλέπανε με γυμνό οφθαλμό. Για να μάθει και η νέα γενιά ότι μπορεί να κάνει πράγματα στη σύγχρονη Ελλάδα αρκεί να κρατάμε τους επιστήμονες στη χώρα μας».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα