Ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας νερού στην Κορώνεια. Βελτιωμένη αλλά μέτρια η εικόνα στη λίμνη Καστοριάς
17:25 4/7/2018
- Πηγή: ΕΡΤ
Βελτιωμένη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της ποιότητας νερού της λίμνης Καστοριάς, μετά το σημαντικό οικολογικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε το 2014, με την εμφάνιση κενοβακτηριακής κρούστας, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει σε μέτρια κατάσταση. Αντίθετα, στη λίμνη Κορώνεια, σχεδόν τρία χρόνια μετά την επαναπλημμύριση της, η υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται
Σχετικά στοιχεία μετρήσεων παρουσιάζει η καθηγήτρια Υδροβοτανικής – Υδροοικολογίας του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, στο 14ο διεθνές συνέδριο για την «Προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος» («Protection and Restoration of the Environment ΧΙV»), που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη από τον τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Stevens Institute of Technology των ΗΠΑ.
Στο συνέδριο συμμετέχουν ερευνητές και καθηγητές από 15 χώρες, οι οποίοι παρουσιάζουν εργασίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η διαχείριση υδατικών πόρων, ενέργειας, υγρών και στερεών αποβλήτων, αλλά και οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα.
Σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, ενώ από το 2015 η επαναπλημμύριση της λίμνης Κορώνειας φάνηκε να βελτιώνει προσωρινά την οικολογική ποιότητα νερού, η υποβάθμιση ήταν ραγδαία το 2016 και το 2017 και έτσι επανήλθε η εικόνα των οργανισμών που επικρατούσαν και στο παρελθόν, και είχαν ως συνέπεια τη συνολική υποβάθμιση της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. «Υπάρχει ένας παράγοντας που παρεμποδίζει την αποκατάσταση, λόγω της εγκατάστασης στον πυθμένα (από το 2003 και μετά) μορφών επιβλαβών οργανισμών του φυτοπλαγκτού. Ετσι το 2017 κυριαρχούν στο νερό της λίμνης δείκτες οργανικής ρύπανσης, ανθίσεις γνωστών τοξικών κενοβακτηρίων» υπογραμμίζει η κ. Μουστάκα, συμπληρώνοντας ότι η επανεμφάνιση των επιβλαβών ειδών στο νερό οδηγούν στην εξαφάνιση της καλής ποιότητας ειδών φυτοπλαγκτού, που θα μπορούσαν να επιφέρουν μία ισορροπία. «Όλη η κοινωνία του φυτοπλαγκτού αποτελεί χαρακτηριστικό κακής ποιότητας νερού» σημειώνει.
Η εισροή μεγάλης ποσότητας καθαρών υδάτων στη λίμνη θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό στην αποκατάσταση -όπως έγινε και στην λίμνη της Καστορίας με την μέθοδο μηδενικού κόστους ελέγχου των θυροφραγμάτων (flushing)- ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια, το ίδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Κορώνειας. «Η Κορώνεια δεν διαθέτει φυσικό σύστημα απορροής και αυτό είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στον καθαρισμό της» είπε και πρόσθεσε ότι έχουν κατά καιρούς προταθεί λύσεις, που όμως δεν έγιναν δεκτές από τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα το εσωτερικό πρόβλημα που δημιουργείται από τον πυθμένα της λίμνης να οδηγεί στην επαναύξηση των επιβλαβών οργανισμών του παρελθόντος.
Η μέθοδος flushing βελτίωσε την ποιότητα νερού στη λίμνη Καστοριάς
Η μέθοδος flushing αφορά την αποκατάσταση της ποιότητας του νερού, μέσω της ρύθμισης της στάθμης στη λίμνη και εφαρμόστηκε στην περίπτωση της λίμνης της Καστοριάς, η οποία το 2014 είχε παρουσιάσει εμφάνιση κενοβακτηριακής (πράσινης) κρούστας και δυσοσμίας, καθιστώντας το οικολογικό της αποτύπωμα «κακό».
Η μέθοδος έχει μηδενικό κόστος, καθώς έχει να κάνει με τη ρύθμιση εισροής και απορροής των υδάτων σε συγκεκριμένες ποσότητες, ώστε να προκληθεί διαταραχή στα τοξικά κενοβακτήρια και να μειωθεί η βιομάζα τους. Στη λίμνη της Καστοριάς εφαρμόστηκε από το 2016, με τη συνεργασία του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και του γραφείου Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας και φάνηκε να οδηγεί σε βελτίωση της οικολογικής κατάστασης, που όμως παραμένει μέτρια, εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων.
Σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, ο στόχος μείωσης των τοξικών κενοβακτηρίων επιτεύχθηκε έως ένα βαθμό, καθώς με το άνοιγμα των θυροφραγμάτων (εισροή καθαρού νερού και απορροή) προκαλούνταν διαταραχή των κενοβακτηρίων. «Με βάση τα δεδομένα των μετρήσεων μέχρι και τον Οκτώβριο του 2017, συνολικά η βιομάζα των κενοβακτηρίων έπεσε 20 φορές και των επιμέρους τοξικών κενοβακτηρίων, 50 φορές. Υπήρξε βελτίωση της οικολογικής κατάστασης, αλλά εξακολουθεί να παραμένει εύτροφη σε φυτοπλαγκτόν, και έτσι η ποιότητα νερού χαρακτηρίζεται μέτρια».
Η καθηγήτρια τονίζει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος κρίνεται υποστηρικτική, καθώς εγκαθιδρύει μηχανισμούς που μπορούν να βελτιώσουν προσωρινά ένα πρόβλημα, αλλά η βελτίωση αυτή μπορεί να ανατραπεί εάν δεν γίνουν γνωστά τα αίτια που προκαλούν το πρόβλημα, δηλαδή εάν υπάρχουν πηγές ρύπανσης και τι είδους είναι. «Δεν αποκλείεται να επιστρέψουμε στην μόλυνση του 2014 εάν δεν βρεθούν οι πηγές ρύπανσης» σημειώνει, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε ήδη να διερευνηθούν τα ενδεχόμενα αυτά από τους αρμόδιους φορείς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr
Keywords
καστορια, εικονα, κορωνεια, εμφάνιση, ΑΠΘ, χριστινα μουστακα, θεσσαλονικη, ηπα, ert, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, κοινωνια, χωρες, ηπα, απε, βιομαζα, εγινε, ειπε, εμφάνιση, επρεπε, ιδιο, ισορροπια, μαρια, νερο, ποιοτητα, ρυθμιση, τρια, φυσικο, μεθοδος, μουστακα, πηγες, θεματα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρόδος: Μάνα και κόρη μοιράζονταν τον ίδιο εραστή - Πιπεράτες αποκαλύψεις
- Δύσκολες ώρες για την Tina Turner -Αυτοκτόνησε ο γιος της
- «Bόμβα» στη showbiz: Χωρίζουν μετά από 25 χρόνια γάμου
- Έγινε "της Αγγλίας": Άγριο ξύλο σε παμπ μετά την πρόκριση στο Μουντιάλ
- Η γυναίκα «Μόγλης» επέστρεψε στο σπήλαιο που μεγάλωσε! Είχε σκοτώσει αγοράκι για αποφάγια
- Ο Βουτσάς αποκάλυψε τι συμβαίνει με τον Ανανιάδη και τη σύντροφό του: «Κάτι με την πεθερά του έχει»
- Γεννήθηκες στις 9, 18 και 27 οποιουδήποτε μήνα; Μάθε τι σημαίνει!
- Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Αλβανία - Αισθητός και στην Ελλάδα
- Υπ. Παιδείας: Το 2020 εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό σύστημα (video)
- Απειλείται η Ευρώπη από τους «ραδιενεργούς» λύκους του Τσερνομπίλ;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Υπ. Παιδείας: Το 2020 εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό σύστημα (video)
- Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη
- Όαση δροσιάς το Κολυμβητήριο της Καλαμαριάς (video)
- Κέρκυρα: Τέθηκε σε ισχύ το μεταφορικό ισοδύναμο
- Τριήμερο 6-7-8 Ιουλίου: 5o Φεστιβάλ Λαμπηδόνας
- Mεγάλο λαϊκό γλέντι στο πάρκο ΚΑΠΑΨ
- Προώθηση μέτρων για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή (video)
- Κέρκυρα: Εκδήλωση γνωριμίας με το ΚΕΘΕΑ Ηπειρος
- Στο Θριάσιο και στην Μάνδρα ο Δημήτρης Κουτσούμπας (video)
- Π. Χρηστίδης: «Η χώρα δε μπορεί να προχωρήσει με μια κυβέρνηση που έχει χάσει την αξιοπιστία της» (audio)
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Ραγδαία υποβάθμιση της ποιότητας νερού στην Κορώνεια. Βελτιωμένη αλλά μέτρια η εικόνα στη λίμνη Καστοριάς
- Γαλλία: Εκκλήσεις για ηρεμία στη Νάντη μετά τον θάνατο νέου από αστυνομικά πυρά
- Π. Χρηστίδης: «Η χώρα δε μπορεί να προχωρήσει με μια κυβέρνηση που έχει χάσει την αξιοπιστία της» (audio)
- Κέρκυρα: Εκδήλωση γνωριμίας με το ΚΕΘΕΑ Ηπειρος
- Κέρκυρα: Συνάντηση ΝΑΟΚ με Ν. Σαντορινιό
- Κέρκυρα: Τέθηκε σε ισχύ το μεταφορικό ισοδύναμο
- Τριήμερο 6-7-8 Ιουλίου: 5o Φεστιβάλ Λαμπηδόνας
- Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη
- Κέρκυρα: Επίσκεψη στο Δήμαρχο του Διοικητή της ΜΑΕΔΥ
- Κέρκυρα: Αρχίζουν οι εκπτώσεις στις 9 Ιουλίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατασχέσεις σε λογαριασμούς της ιταλικής Λέγκα
- Μήνυμα Πρ. Παυλόπουλου για ενότητα στα εθνικά θέματα
- Δεύτερη ήττα για την Ακαδημία των σπορ
- Πάτρα: Έβαψαν κόκκινη την τράπεζα - Αντιεξουσιαστές πέταξαν μπογιές στην Πειραιώς - ΦΩΤΟ
- Στην Πάτρα ο Κ. Μητσοτάκης- ΔΕΙΤΕ τι απάντησε στο thebest.gr για τους υποψήφιους που θα στηρίξει σε δήμο Πατρέων και Περιφέρεια-ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ
- “SPLASH INTO SUMMER”: Νέα καλοκαιρινή ενέργεια από τον ΓΕΡΜΑΝΟ με δώρα τεχνολογίας για όλους
- «Ο αδερφός μου έχει προσβληθεί από πολύ επιθετική μορφή πνευμονίας», τονίζει ο Αντώναρος (video)
- Ανατροπή στο ANT1...
- Η Ρωσία διαψεύδει την Bank of America: Δεν έρχεται νέα κρίση