Ρεαλιστικό σενάριο η επιστροφή των θεσμών μετά το Eurogroup

11:40 24/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με στόχο την τεχνική συμφωνία (staff level agreement) που θα ανοίξει τον δρόμο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μοιάζει ρεαλιστικό σενάριο εκτιμούν εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση πριν την συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.

Η επιστροφή των κλιμακίων θα γίνει εφικτή αν διαπιστωθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος με βάση την έκθεση που αναμένεται να παρουσιάσουν οι θεσμοί στο Eurogroup.

Ο

αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έχει αναφέρει πως απομένουν τρείς εκκρεμότητες για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κοινώς τα εργασιακά, τα ενεργειακά και το δημοσιονομικό κενό.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος απέστειλε χθες επιστολή στους θεσμούς με την οποία τους ενημέρωσε «ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ’ όλα τα εκκρεμή ζητήματα» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου.

Ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της κυβέρνησης στη συνεδρίαση του Eurogroup δια ζώσης αλλά μέλη των θεσμών και κράτη-μέλη είναι ήδη ενήμερα όπως τονίζει άτομο που γνωρίζει.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των δανειστών ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες ότι η η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί καλό σημείο εκκίνησης για μία συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, την αποτύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Κυβερνητικοί παράγοντες έχουν επίσης διαμηνύσει στο παρελθόν ότι θεωρούν κλειδί την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις αρχές Μαρτίου για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η δεύτερη αξιολόγηση να έχει κλείσει μέχρι τότε και να υπάρξει μια πιο σαφής τοποθέτηση απο το Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ικανοποιεί την ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, το ΔΣ του ESM ενέκρινε χθες το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.

Τα μέτρα είχαν εγκριθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αλλά είχαν «παγώσει» για ένα διάστημα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει το ποσό των 631 εκ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του Βερολίνου που έχει διαμηνύσει ότι θεωρεί απαραίτητη την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με δεδομένο ότι ο κ. Σόιμπλε και άλλοι σκληροπυρηνικοί υπουργοί δεν αποδέχονται την ελάφρυνση του χρέους που ζητά το ΔΝΤ, το βάρος μεταφέρεται στη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Σ’αυτή την περίπτωση, το ΔΝΤ ζητά επιπρόσθετα μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ και ο περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα