Ρέγκλινγκ: Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση

20:05 14/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Tην ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ως υπερ-εγγυητή των τραπεζών και ενός φορέα αντίστοιχου του ΔΝΤ στην ΕΕ πρότεινε σήμερα o επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε ότι η χώρα έχει πολλές πιθανότητες να αρχίσει να αυτοχρηματοδοτείται με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο

του 2018.

Απευθυνόμενος στους φοιτητές του Κολεγίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Φιλοδοξία και ρεαλισμός», ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τα προγράμματα διάσωσης και την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM υπενθύμισε ότι η Ελλάδα διανύει το τελευταίο έτος του τρέχοντος προγράμματος και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί. «Εάν συνεχιστούν αυτές οι αλλαγές, υπάρχουν καλές πιθανότητες η Ελλάδα να μπορεί να αναχρηματοδοτείται τακτικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Ήδη η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τον περασμένο Ιούλιο, όταν εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο μετά το 2014. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποσχέθηκαν να δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στην ομιλία του, o κ. Ρέγλινγκ πρότεινε ο ESM να αναλάβει στο μέλλον τον ρόλο του εγγυητή των προβληματικών τραπεζών στην ευρωζώνη, σε περίπτωση που τα μέτρα που θα ληφθούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα κράτη στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης δεν είναι αρκετά.
«Αν θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Εξ ου και η ανάγκη για ένα δίχτυ ασφαλείας, έναν ρόλο που θα μπορούσε να αναλάβει ο ESM στο μέλλον», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Ζήτησε επίσης ο ESM να μετασχηματιστεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

«Μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ συνέβαλλε πάντα στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, αλλά δημιουργείται μια συναίνεση ότι θα διαδραματίσει μικρότερο ρόλο σε μελλοντικές κρίσεις. Ο ESM θα μπορούσε να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, καθώς και άλλα καθήκοντα» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα