Ρίψεις εμβολίων από αέρος για τη λύσσα στη Θεσσαλία

11:00 3/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων από το στόμα με πιθανότερο χρονικό διάστημα από 7 – 15 Νοεμβρίου 2016 (οι ημερομηνίες αυτές δύναται να αλλάξουν λόγω των καιρικών συνθηκών) θα εφαρμοστεί από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα πλαίσια αντιμετώπισης της Λύσσας.
Η ρίψη των εμβολίων – δολωμάτων θα πραγματοποιηθεί από αέρος με την χρήση μικρών ευέλικτων αεροπλάνων ή ελικοπτέρων. Τα εμβόλια όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα, καφέ χρώμα (μοιάζουν με σοκολάτα), φέρουν στην επιφάνειά τους ειδική σήμανση – προειδοποίηση να μην αγγίζονται και αναδίδουν

έντονη μυρωδιά ψαριού. Εσωτερικά φέρουν μια εύθραυστη πλαστική κάψουλα με το εμβόλιο σε υγρή μορφή.
Οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη την έκταση των εμβολιαζόμενων Περιφερειακών Ενοτήτων, εξαιρουμένων των αστικών και ημιαστικών περιοχών, των υδατοσυλλογών και του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Παρόλα αυτά, πολίτες ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έλθουν σε επαφή με τα εμβόλια κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων στη φύση (περίπατος, εκδρομή, άθληση, κυνήγι). Επίσης εμβόλια μπορεί εκ παραδρομής να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από άγρια ζώα στα όρια κατοικημένων περιοχών.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή των πολιτών στα εξής:
1. Να μην αγγίζουν το εμβόλιο – δόλωμα. Αν κατά την διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας (περιπάτου, εκδρομής, άθλησης ή κυνηγιού), αναγνωρίσουν το εμβόλιο – δόλωμα (στον δρόμο, στην εξοχή, στο χωράφι ή σε κατοικημένη περιοχή), να μην έρθουν σε επαφή με αυτό με γυμνά χέρια. Αν το εμβόλιο δεν είναι κατεστραμμένο, να πιάσουν το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το προσκομίσουν στην πλησιέστερη κτηνιατρική υπηρεσία ή να το μεταφέρουν σε μη κατοικημένη περιοχή (δάσος, χωράφι), ώστε να μην έρθει άλλος σε επαφή με αυτό. Αν η πλαστική κάψουλα που περιέχει το υγρό εμβόλιο είναι άθικτη, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης, ακόμη και αν το εξωτερικό περίβλημα είναι κατεστραμμένο. Παρόλα αυτά συνιστάται να μην το πιάσουν με γυμνά χέρια.
2. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο – εμβόλιο της κάψουλας, οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τις πλησιέστερες υγειονομικές αρχές (αγροτικά ιατρεία, Κέντρα Υγείας ή πλησιέστερα νοσοκομεία). Τονίζεται ιδιαίτερα ότι σε περίπτωση που κυνηγοί, γεωργοκτηνοτρόφοι ή πολίτες – κάτοχοι σκύλων συντροφιάς, διαπιστώσουν ότι το ζώο τους έχει έλθει σε επαφή ή έχει καταναλώσει τέτοιο εμβόλιο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσουν να του το αποσπάσουν από το στόμα. Επίσης δεν πρέπει να έλθουν σε άμεση επαφή με το ζώο τους για τουλάχιστον μια ημέρα. Σκύλοι και λοιπά ζώα συντροφιάς, δεν κινδυνεύουν από την κατανάλωση εμβολίου.
Τέλος τονίζεται ότι για την καταπολέμηση της νόσου αλλά και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, απαιτείται η επαγρύπνηση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα