Ρομποτικά τρακτέρ σε επιλεγμένα ευρωπαϊκά αγροκτήματα (Video)

18:56 22/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Έναν πρωτότυπο γεωργικό ελκυστήρα αυτόνομης κίνησης κατασκεύασε ολλανδική νεοφυής επιχείρηση και προσφάτως τον έριξε στο πεδίο, προκειμένου να τον δοκιμάσει σε εργασίες επεξεργασίας του εδάφους. Δέκα τέτοια ρομποτικά τρακτέρ πρόκειται να δουλεύουν σε επιλεγμένα ευρωπαϊκά αγροκτήματα το 2021.

Φιλοξενώντας στο σασί του έναν υπεδαφοκαλλιεργητή, το αυτόνομο τρακτέρ αποδίδει 156 ίππους από έναν τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο κέντρο του μηχανήματος. Σε συνεργασία με άλλη εταιρεία,

το παρελκόμενο που ενσωματώθηκε μετατράπηκε σε ηλεκτρικό. Ως ρομπότ, δεν έχει κεντρικό κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα μετάδοσης κίνησης, αλλά έναν μεγάλο υγρόψυκτο ηλεκτρικό κινητήρα που κινεί τον άξονα του παρελκόμενου.

Το ρομποτικό με το GPS και τους αισθητήρες του, αλλά και με την οπτική αναγνώριση του εδάφους, είναι απόλυτα ικανό να βρει τον δικό του τρόπο εργασίας.

Πρώτα βέβαια ο χρήστης πρέπει να εφαρμόσει τη προτιμώμενη δρομολόγηση και άλλες ρυθμίσεις, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της συνολικής ιδέας, αφού μέσα από αυτή γίνονται σχεδόν όλες οι ρυθμίσεις.

Για να ξεκινήσει το ρομπότ, ο χρήστης καθορίζει τα όρια του πεδίου, τα οποία θα έχουν μετρηθεί από κάποιον εξειδικευμένο πάροχο. Κατόπιν δημιουργείται μια εργασία και επιλέγεται το πεδίο, ενώ πρέπει επίσης να καθοριστούν παράμετροι όπως για παράδειγμα βάθος και ύψος στην κατεργασία του εδάφους.

Στη συνέχεια ο χειριστής επιλέγει το περίγραμμα πεδίου με το οποίο θέλει να ξεκινήσει το ρομπότ, τη θέση έναρξης – τερματισμού, την επιθυμητή επικάλυψη μεταξύ διαδρομών, τον αριθμό των κεφαλαριών που περνάει και μετά το αφήνει να υπολογίσει τη διαδρομή. Με την ολοκλήρωση του προγραμματισμού, όλη η εργασία αποστέλλεται ασύρματα μέσω 3G ή 4G στη «βάση».

Η ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για τις αυτόνομες λειτουργίες, ειδικά σε κλειστούς χώρους. Στο ρομποτικό τρακτέρ , το πακέτο ασφαλείας είναι ενσωματωμένο πάνω στο όχημα, στους αισθητήρες και στο τηλεχειριστήριο. Επίσης, διαπιστευμένοι για αυτόνομη εργασία χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη είναι τόσο ο αισθητήρας που τοποθετείται στην κορυφή, όσο και εκείνος των υπερήχων για ανίχνευση εμποδίων.

Εάν οι αισθητήρες εντοπίσουν εμπόδιο, εκπέμπεται μια ειδοποίηση στο smartphone του χρήστη, ο οποίος μπορεί να δει το περιβάλλον μέσω κάμερας και να δώσει ή όχι τη συγκατάθεσή του για τη συνέχιση της πορείας του οχήματος. Από το 2022 οι Ολλανδοί ελπίζουν να καταστήσουν εμπορικά τα αυτοκινούμενα τρακτέρ και να τα διαθέσουν στην αγορά.

Πόσο πιθανό είναι να δούμε τέτοιες τεχνολογίες στα ελληνικά χωράφια; Ο Σάββας Μπαλουκτσής πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων εκτιμά ότι μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε εκτατικές καλλιέργειες, ενώ συνολικά η ελληνική γεωργία έχει να αντιμετωπίσει το πολύ χαμηλό επίπεδο εκμηχάνισης. Η μέση ηλικία των τρακτέρ είναι 26 ετών, ενώ τα μισά έχουν ηλικία από 25 έως 40 έτη. Φέτος πωλήθηκαν 2.500 τρακτέρ, αριθμός υπερδιπλάσιος από πέρσι, αλλά μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 160.000 τρακτέρ. 

«Το όραμα για αυτόνομα τρακτέρ και γεωργία ακριβείας είναι μακρινό» σχολίασε, παρότι όπως ανέφερε η  χαρτογράφηση των χωραφιών με τη βοήθεια δορυφόρων οδηγεί σε σημαντική μείωση εισροών. Ανέφερε ότι μέσω των σχεδίων βελτίωσης οι αγρότες χρηματοδοτούνται να αγοράσουν νέα μηχανήματα και να αλλάξουν τα παλιά, που είναι μη παραγωγικά και επιβαρυντικά για ατμόσφαιρα. Πάντως ο ίδιος προέβλεψε ότι στο μέλλον ο αγρότης θα περνά περισσότερο χρόνο στο γραφείο του, μπροστά στον υπολογιστή παρά στο χωράφι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα