Ρόδινο σκουλήκι στις βαμβακοφυτείες της Λάρισας

14:26 23/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συστάσεις στους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας κάνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών(σκουληκιών) και κυρίως ρόδινου σκουληκιού.


Την αύξηση του σε περιοχές των δήμων Λάρισας και Κιλελέρ, επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας

ο Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης, Γεωπόνος-Εντομολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Π.Ε Λάρισας.
«Φέτος σε αρκετές περιοχές αυτό που μας απασχολεί είναι το ρόδινο σκουλήκι κυρίως και όχι το πράσινο. Το πράσινο έκανε κάποιες ζημίες, είναι πιο εύκολο να αναγνωριστεί, το αντιμετώπισαν οι παραγωγοί, είναι σκουλήκι που περπατάει, κινείται σε διάφορα όργανα του βαμβακιού. Με το ρόδινο σκουλήκι βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές επιμένει και βρίσκεται σε υψηλούς αριθμούς συλλήψεων. Είναι ύπουλο και δεν αναγνωρίζεται εύκολα από τον παραγωγό, μόλις εμφανίζεται μπαίνει γρήγορα μέσα στο καρύδι και όταν διαπιστωθεί η ζημία του θα είναι πολύ αργά.

Αυτό που πρέπει να κάνει ο παραγωγός είναι να ελέγξει σε 100 τυχαία φυτά του χωραφιού του, ένα ή δύο καρύδια από κάθε φυτό, να εξετάσει και στα 100 αυτά καρύδια υπάρχουν πάνω από 5 προσβολές από ρόδινο σκουλήκι τότε μόνο να ψεκάσει. Αν τα χαλασμένα καρύδια είναι λιγότερα να μην ψεκάσει.

Στη Χάλκη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, υπάρχουν κρούσματα σε διάφορες περιοχές, στη Μελία, Κιλελέρ, Νέο Περιβόλι, Νίκαια, Νέες Καρυές, εκεί πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Υπάρχουν και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, δεν χρειάζεται πανικός, τα προβλήματα είναι σε ορισμένες περιοχές, υπάρχουν και περιοχές που είναι πολύ καθαρές.
Υπάρχουν χρονιές και συνθήκες που ευνοούν το ρόδινο σκουλήκι να αναπτυχθεί, αλλά σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η ανάπτυξη των «ωφελίμων», δηλαδή των φυσικών εχθρών. Όταν κάποιοι φυσικοί εχθροί υπάρχουν στην περιοχή τότε περιορίζεται το σκουλήκι. Η μείωση δε της παραγωγής εξαρτάτε από το πόσο μεγάλη θα είναι η προσβολή και από το πότε και πόσα μέτρα θα λάβει ο παραγωγός, η ζημία μπορεί να είναι από 10% με 15% αλλά και πάνω από 50%».

Keywords
Τυχαία Θέματα