Ροδόπη- Π. Γρηγορόπουλος: Ανάγκη να χρησιμοποιείται το νερό με σύνεση

11:07 2/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (WWD) η σημερινή και το μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, Παναγιώτης Γρηγορόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» επεσήμανε πως σήμερα χρησιμοποιούμε περισσότερο γλυκό νερό από ό,τι η φύση μπορεί να αναπληρώσει και καταστρέφουμε τους υγρότοπους, δηλαδή το οικοσύστημα από το οποίο εξαρτάται το νερό και όλη η ζωή μας.

Ο κος Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, μέλος της Οικολογικής Ομάδας
Ροδόπης

Απαντώντας στο ερώτημα: «Τι προσφέρουν οι υγρότοποι;» ο κος Γρηγορόπουλος υποστήριξε πως είναι εκείνοι που στην ουσία αποθηκεύουν και καθαρίζουν το νερό. Με τον κίνδυνο απώλειάς του να είναι ήδη υπαρκτός στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Οι υγρότοποι συγκρατούν και μας προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος του γλυκού νερού» σημείωσε ο κος Γρηγορόπουλος τονίζοντας  πως οι υγρότοποι «φιλτράρουν φυσικά τους ρύπους, αφήνοντας νερό που μπορούμε να πιούμε με ασφάλεια». Παράλληλα, όπως είπε, εξασφαλίζουν την τροφή σε πολλούς ανθρώπους και μέσα από τις υδατοκαλλιέργειες. Για παράδειγμα οι ορυζώνες τροφοδοτούν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. «Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βασίζονται στους υγροτόπους για εισόδημα» τόνισε το μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης σημειώνοντας με νόημα πως το 40% των παγκόσμιων ειδών ζει και αναπαράγεται σε υγρότοπους.

Με αφορμή και τα πλημμυρικά φαινόμενα, που τα τελευταία χρόνια απαντώνται συχνότερα και στην περιοχή μας  ο κος Γρηγορόπουλος αφού σημείωσε με νόημα ότι η Φύση έχει μνήμη και δεν εκδικείται, όπως άστοχα γράφεται όταν συμβαίνει κάτι κακό, τόνισε πως οι υγρότοποι παρέχουν προστασία από πλημμύρες και καταιγίδες με κάθε στρέμμα υγρότοπου να απορροφά περισσότερο από 5.500 τόνους νερού.

Τέλος, τόνισε πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να σταματήσουμε να καταστρέφουμε και ξεκινήσουμε την αποκατάσταση υγροτόπων. «Δεν φράζουμε ποτάμια και δεν καταστρέφουμε τους υδροφόρους ορίζοντες» σημείωσε επισημαίνοντας την ανάγκη και στη Ροδόπη στον Πρωτογενή Τομέα να χρησιμοποιείται το νερό με σύνεση ενσωματώνοντας το νερό και τους υγρότοπους σε αναπτυξιακά σχέδια και τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Αναφέροντας μάλιστα ως πρώτο αναγκαίο βήμα την προστασία της μοναδικής λίμνης γλυκού νερού, της Ισμαρίδας, που απειλείται με τον κίνδυνο ορατό να γίνει μια νέα Κάρλα…

Φώτο: Παναγιώτης Γρηγορόπουλος ρεπορτάζ –κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα