Ροδόπη: Φασόλια, ρεβίθια και φακές «από τον τόπο σου»

11:40 25/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Καλλιεργεί βιολογικά όσπρια τα τελευταία επτά χρόνια. Ο Γιάννης Βουλτσίδης από τη Νέα Αδριανή της Ροδόπης και η σύζυγός του Φωτεινή ασχολούνται με ένα δύσκολο, όπως λένε, αντικείμενο αλλά έχουν κατορθώσει να τα πηγαίνουν καλά, αξιοποιώντας τη στροφή που σημειώνεται στις τάξεις των καταναλωτών προς τα βιολογικά προϊόντα.

Ο Γιάννης Βουλτσίδης από την Νέα Αδριανή της Ροδόπης και η σύζυγός του Φωτεινή

«Ζητάνε να τρώνε τρόφιμα που δεν έχουν φάρμακα. Αυτό θέλουν

όλοι και νομίζω ότι στο μέλλον αυτή η επιλογή θα είναι ακόμη πιο έντονη», δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» ο νεαρός καλλιεργητής.
Φασόλια, ρεβίθια, φακές έβγαζε και τα παλιά χρόνια η εύφορη γη της Ροδόπης, αλλά στη συνέχεια οι καλλιέργειες αυτές ξεχάστηκαν. Οι αγρότες δεν είχαν τα κατάλληλα μηχανήματα, προέκυψαν και κάποιες αρρώστιες, νέες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, κι όλα αυτά λησμονήθηκαν.

«Τώρα έχουν αλλάξει πολλά» μας είπε ο κ. Βουλτσίδης, μιλώντας για σύγχρονα μηχανήματα, που βγάζουν κι αλωνίζουν την παραγωγή, με το κόστος παραγωγής να έχει μειωθεί. «Στα βιολογικά βέβαια είναι διαφορετικά. Επειδή δεν τα ραντίζουμε μειώνεται η παραγωγή και τα πουλάμε πιο ακριβά. Ο κόσμος το ξέρει, όσοι δεν το ξέρουν, το μαθαίνουν. Ό,τι δεν έχει φάρμακα κοστίζει λίγο παραπάνω. Όλα περνάνε από το χέρι. Η συντήρησή τους γίνεται χωρίς φάρμακα. Για 24 ώρες μπαίνουν στην κατάψυξη, προληπτικά για την αποφυγή της ψείρας και μετά τα τροφοδοτούμε τον κόσμο», εξήγησε ο Ροδοπίτης αγρότης.

Για την καλλιέργεια της φακής η διαδικασία που ακολουθείται είναι λίγο διαφορετική. Υπάρχει το τριώρι, λειτουργεί με λέιζερ και περνά από εκεί για να γίνει ο καθαρισμός της. Τα ρεβίθια, οι γίγαντες και τα φασόλια αναγκαστικά περνάνε ένα-ένα με το χέρι για να γίνει ο καθαρισμός τους.

Ο κ. Βουλτσίδης καλλιέργησε φέτος τριάντα στρέμματα με όσπρια. Είναι η τρίτη χρονιά των βιολογικών προϊόντων. Έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για πιστοποίηση, και αναμένεται να την πάρουν του χρόνου. Τι λέει για την ανταπόκριση των καταναλωτών; «Παίρνουν ένα κιλό, βλέπουν ότι είναι βραστερό και νόστιμο και μετά σίγουρα ξαναπαίρνουν.»

ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα